Sfinții Împărați Constantin și Elena sărbătoriți la Parohia ”Sf. Voievozi” din Săvinești

Viața parohiei Mai 24, 2014

Biserica ortodoxă îi serbează la data de 21 mai 2014 pe Sfinţii Împăraţi Constantin şi Elena.

Sfântul Constantin Cel Mare a iubit Biserica lui Hristos şi a ajutat-o. A construit foarte multe biserici, iar mama sa, Împărăteasa Elena a găsit Sf. Cruce în pământ, la Ierusalim. Interesant este faptul că, Sfântul Constantin a descoperit Crucea ca lumină pe cer şi mama sa Elena a descoperit Crucea lui Hristos, pe care a fost Răstignit, arătând Taina Crucii care leagă cerul şi pământul.

„Sfântul Împărat Constantin cel Mare a dat legi cu conţinut creştin, a abolit tortura, a dat legi în favoarea familiei, a dat legi împotriva avortului, a dat o mulţime de legi care ridicau demnitatea umană, care favorizau ajutorarea săracilor, bolnavilor, bătrânilor şi a înfiinţat instituţii de îngrijire a bolnavilor. Deci, toată filantropia creştină de mai târziu are ca punct de plecare atitudinea creştină a Sfinţilor Împăraţi Constantin şi Elena”. (Preafericitul Părinte Patriarh Daniel)

În Biserica ”Sf. Voievozi” din Săvinești, care aparține de Protopopiatul Roznov, județul Neamț, s-au adunat numeroși credincioși pentru a participa la Sfânta Liturghie închinată Sfinților Împărați Constantin și Elena.

Sfânta Liturghie a fost oficiată de părintele paroh Petru Munteanu, iar cuvântul de învățătură a fost transmis, cu binecuvântarea părintelui paroh, de Ionuț Măriuța, tânăr masterand al Facultății de Teologie din Sibiu.

Tot în această zi sfântă, după oficierea Sfintei Liturghii, părintele paroh Petru Munteanu, însoțit de credincioșii enoriei, a mers la trei troițe din Parohia ”Sf. Voievozi”, care au hramul Sfinților Împărați Constantin și Elena.

Troițele au fost construite de credincioșii Constantin și Elena Vasâlca, familia Constantin Paisa și familia Negoiu Dorina.

La una dintre ele, la ”Troița lui Moș Costache”, cum îi spun sătenii, părintele Petru Munteanu le-a amintit celor prezenți frumoasa poveste a acesteia,  ”(…) cu ani în urmă, pe locul acestei troițe era un cireș și într-o zi moș Costache mi-a spus că s-a hotărât să ridice în locul cireșului o troiță. I-am spus că poate tăia cireșul cu o condiție, să facă din lemnul lui o troiță. Mi-aduc aminte cu bucurie cum s-a ridicat această frumoasă troiță care împodobește parohia noastră”.

Părintele Petru Munteanu a mulțumit enoriașilor pentru cele 25 de troițe ridicate în cadrul enoriei, 24 dintre ele fiind construite în cei 17 ani de când părintele slujește în parohia ”Sf. Voievozi” din Săvinești.

Brîndușa Dediu