Înălţarea Domnului, sărbătorită în Parohia ”Sfinții Voievozi” din Săvinești

Viața parohiei Mai 30, 2014

”Înălţarea cu trupul la cer a Mântuitorului nostru Iisus Hristos reprezintă în primul rând ridicarea firii umane la slava divină, la o demnitate şi o cinste nemaiîntâlnite până atunci. „Şi cu milostivire înălţând firea noastră cea căzută ai pus-o să şadă împreună cu Tatăl”, se arată în Penticostar, iar Sfântul Ioan Hrisostom spune că, prin Înălţarea lui Hristos, firea noastră umană „a trecut mai presus de îngeri, s-a înălţat peste arhangheli, peste heruvimi şi serafimi, şi nu s-a oprit până ce a şezut pe tronul lui Dumnezeu”. (Preafericitul Părinte Patriarh Daniel)

La Parohia ”Sfinții Voievozi” din Săvinești, care aparține de Protopopiatul Roznov, județul Neamț, Sfânta Liturghie, închinată sărbătorii Înălțării Domnului Iisus Hristos la cer, a fost oficiată, în prezența a numeroși credincioși, de părintele paroh Petru Munteanu.

”Evenimentul sărbătorii Înălțării Domnului la cer este unic. Biserica noastră prăznuiește Înălţarea Domnului în fiecare an. Ştim că Învierea Domnului nostru Iisus Hristos este unică, ea având loc la fiecare taină a Sfintei Liturghii în ziua duminicii. La 40 de zile de la slăvita Înviere a Mântuitorului nostru Iisus Hristos, după cum ne spune Sfânta Evanghelie, după 40 de zile de cateheză a Sfinților Apostoli, Mântuitorul se înalță la cer”, a spus părintele Petru Munteanu.

La finalul Sfintei Liturghii a fost săvârșită o slujbă de pomenire închinată eroilor neamului românesc, căzuți pentru apărarea patriei și a credinței străbune.

Sărbătoarea Înălțării Domnului nostru Iisus Hristos a devenit zi de pomenire a eroilor români şi sărbătoare naţională. Tradiţia aceasta datează din anul 1920, când Sfântul Sinod al Bisericii Române a hotărât ca ziua de Sărbătoare a Înălţării a Domnului şi Mântuitorului nostru Iisus Hristos la ceruri, să fie şi ziua de pomenire a eroilor neamului românesc.

Cu această ocazie, un grup de elevi de la Școala Gimnazială ”I. Gervescu” din Săvinești a pregătit un mic program artistic, care a cuprins câteva cântece și poezii, pentru a aduce recunoștință eroilor neamului. Copiii au depus o coroană de flori la statuia ridicată în cinstea eroilor, din curtea ”Școlii Vechi” din Săvinești, (Centrul de Servicii Sociale ”Samariteanul Milostiv”), iar apoi au mers la Biserica ”Sfinții Voievozi”.

Cel mai frumos mod de a-i cinsti pe eroii neamului nostru este să păstrăm şi să luptăm pentru idealurile pentru care au murit.

Brîndușa Dediu