Pentru a veni în sprijinul persoanele lipsite de libertate, Fundația Solidaritate și Speranță – filiala Săvinești, reprezentată de pr. paroh Petru Munteanu, în calitate de director, a încheiat un protocol de colaborare cu Penitenciarul de Minori și Tineri Bacău, reprezentat de domnul comisar-șef de Penitenciare Sorin Dîrțu, în calitate de director.
Bazele acestui protocol s-au ”cimentat” odată cu participarea domnului Sorin Dîrțu la acțiunea social – educativă ”Cartea Vie: Reintegrarea socială a persoanelor aflate în detenție”, proiect derulat la Centrul social-educativ ”Popasul Iubirii Milostive” Săvinești, județul Neamț.
Scopul acestui protocol prevede crearea unui cadru favorabil de petrecere a timpului liber și de satisfacere a nevoilor de socializare; oferirea de sprijin moral/material pentru persoanele private de libertate, precum și asigurarea continuității activităților; formarea și dezvoltarea unor abilități și deprinderi care să contribuie la îmbunătățirea imaginii de sine a persoanelor private de libertate, precum și la descoperirea și dezvoltarea componentei aptitudinale a personalității; facilitarea contactului dintre persoanele private de libertate și comunitate; conștientizarea comunității cu privire la problemele socio-familiale cu care se confruntă persoanele private de libertate din custodie.
Prima întâlnire a voluntarilor fundației, cu un grup de persoane private de libertate, a avut loc la data de 12 iunie 2014 la Centrul de Servicii Sociale ”Samariteanul Milostiv” Săvinești, județul Neamț, care aparține fundației.
Grupul, format dintr-un număr de opt femei cu vârste cuprinse între 22 de ani și 54 de ani, a fost însoțit de câțiva dintre angajații Serviciului educaţie al penitenciarului, de Silviu Cârlescu, educator, care se ocupă de programul de pregătire pentru eliberare, doamna Andreşcanu, şefa serviciului, precum și de câțiva jandarmi.
În atelierul de creație al fundației, doamnele au fost fascinate de produsele realizate de voluntarii fundației, imediat dorind să cunoască și să învețe tehnica de împletire a brățărilor. Fiecărei persoane i s-a explicat cum sunt confecționate brățările, dar și lumămările decorative, îngerații cu magnet.
Timp de câteva ore femeile de la Penitenciarul Bacău s-au întrecut în măiestria confecționării de brățări.
Acesta este un început al reintegrării sociale a persoanelor aflate în detenție. Societatea ar trebui să vină în sprijinul acestor oameni, să le ofere posibilitatea de a se simți într-adevăr ființă umană liberă, fără a mai fi condamnați moral la ieșirea din penitenciare.
Prin derularea unor astfel de activităţi de ocupare a timpului liber, care presupun achiziţionare unor atitudini prosociale, formarea şi dezvoltarea unor abilităţi şi deprinderi care să contribuie la îmbunătăţirea imaginii de sine a personelor private de libertate, se realizează o mare punte de legătură spre libertate.
Brindușa Dediu