O săptămână plină de aventuri, bucurii și veselie pentru tinerii participanți din seria a doua a taberei de creație ”Aripi de înger” din Săvinești, ajunsă la a IX-a ediție în acest an.
Copiii au mers să viziteze muzeul Etno al doamnei Maria Voicu, coordonator în cadrul taberei. Trăind în mediul citadin, tinerii au fost interesați de a afla cât mai multe detalii despre stilul de viață dus de bunicii și străbunicii noștri.
”Activitatea care o stârnit interesul și implicarea copiilor este cea care vizează transmiterea cunoștințelor despre datini, obiceiuri și tradițiile românești cu referire la folclorul local. Știind că reprezentările copiilor sunt minime în ceea ce privește cunoștințele despre toate acestea (obiceiuri, tradiții) m-am mobilizat să organizez un muzeu în care să adun tot ce ține de folclorul românesc și obiectele folosite în trecut de bunicii și străbunii noștri. În acest context am mobilizat toți vecinii (Horia Sandu, Areta Trif, Maria Blaga) care au făcut ,,curățenie’’ prin poduri și care m-au ajutat, în cel mai scurt timp, să adun covoare, ștergare, scoarțe, lăicere, coveți, vârtelnițe, fuse, costume naționale (vechi de 100 ani), barize, brâie și multe altele. Mărturisesc că aveam emoții la prima confruntare cu copiii, știind că mulți dintre ei sunt reticenți la tot ce ține de folclorul românesc, însă primul impact al copiilor cu obiectele din muzeu a fost emoționant”, ne-a mărturisit doamna Maria Voicu, coordonator în cadrul taberei.
Doamna Maria Voicu a luat în serios rolul de muzeograf și le-a prezentat, rând pe rând obiectele expuse în cameră. De la covoare țesute până la covata în care se legănau copiii de pe vremea lui Creangă, de la opaițul care lumina casa bunicilor până la fierul de călcat încălzit pe plită sau fețele de masă cusute manual cu fir de borangic. Pe firul povestirilor au intrat și vecinele doamnei Maria Voicu, care, cu drag, și-au depănat o parte din amintirile lor din tinerețe.
”O experienţă nouă trăiesc copiii înscrişi în cea de-a doua serie a taberei, organizată în perioada 14 – 19.07.2014. Învaţă ce înseamnă să fii păstrător de tradiţii şi obiceiuri populare în satul românesc, respectiv comuna Săvineşti. Învaţă să asculte sfârâitul fusului şi poveştile de viaţă spuse de bătrânele satului în timp ce deapănă lâna cu vârtelniţa, acasă la doamna Maria Voicu, care şi-a dedicat viaţa meseriei de educator. Învaţă cum e să susţii un program artistic pe scena Căminului Cultural, învaţă să spună „bună ziua” fiecărui localnic întâlnit pe stradă, învaţă să zâmbească, învaţă să fie prieteni, învaţă să se asculte unii pe alţii”, ne-a povestit doamna Ana Tofan, coordonator în cadrul taberei de creație ”Aripi de Înger” de la Săvinești.
Copiii au beneficiat și de o oră de educație preventivă și rutieră, în data de 17 iulie 2014 primind vizita reprezentanților Compartimentului de Analiză și Prevenire a criminalității din cadrul Inspectoratului Județean de Poliție Neamț, prin doamna Veronica Vîntu, agent șef adjunct, doamna Iulia Maftei, agent principal și din cadrul Serviciului Rutier, domnul Cristi Ciubotaru, agent șef principal.
”Desfășurăm o activitate în parteneriat cu Fundația Solidaritate și Speranță – filiala Săvinești, prin acest parteneriat derulăm activități periodice, de această dată ne-am axat pe prezența copiilor în tabăra de creație ”Aripi de Înger”. Le-am prezentat recomandări pentru siguranța lor pe perioada vacanței, atunci când ies în oraș, la film, la joacă, în parc cu prietenii, să aibă foarte mare grijă să nu-și țină obiecte de valoare la ei, să nu aibă sume mari de bani la ei și să aibă grijă de prieteniile nepotrivite. De asemenea, le-am oferit câteva recomandări în ceea ce privește traficul rutier, când traversează strada, când se plimbă cu rolele sau cu bicicleta. Activitățile vor continua pe perioada vacanței, a declarat Veronica Vîntu, agent șef adjunct.
Totodată, participanții la tabără învață să susțină, pe scena Căminului Cultural din Săvinești, un mic program artistic. Îndrumați de voluntari și coordonatori copiii au făcut repetiții, intonând cu entuziasm imnul taberei, învățând poezii sau interpretând la pianină fragmente din arii clasice.
Adevăratele emoții se vor manifesta sâmbătă, 19 iulie 2014, când va avea loc festivitatea de închidere a celei de-a doua serii a taberei de creație ”Aripi de Înger”.
Această inițiativă a Fundației Solidaritate și Speranță – filiala Săvinești în parteneriat cu Parohia ”Sfinții Voievozi” din Săvinești, reprezentate de părintele paroh Petru Munteanu, de a organiza tabăra de creație ”Aripi de Înger”, a pornit din dorința de a-i scoate pe copii din casă din fața calculatorului sau a televizorului, pentru a socializa, pentru a lega prietenii, de fapt, pentru a-și trăi copilăria.
Brîndușa Dediu