În fiecare săptămână, joia, persoane private de libertate din Penitenciarul de Minori și Tineri Bacău își petrec câteva ore la Centrul de servicii sociale ”Samariteanul Milostiv” din Săvinești.
Întâlnirile se realizează pe baza protocolului încheiat între Penitenciarul de Minori și Tineri Bacău și Fundația ”Solidaritate și Speranță” – filiala Săvinești, coordonată de părintele Petru Munteanu, și au scopul de a crea un cadru favorabil de petrecere a timpului liber și de satisfacere a nevoilor de socializare; oferirea de sprijin moral pentru persoanele private de libertate, precum și asigurarea continuității activităților.
Joi, 23 octombrie 2014, un grup format din opt tineri, însoțiți de domnul Ionuț Lupașcu, agent educație, și de câțiva jandarmi, au împletit brățări alături de voluntarii centrului. Au socializat, au zâmbit și s-au arătat emoționați de prezența doamnei Ursula Honeck, prim-președintele Organizației Umanitare ”Hilfe für Osteuropa Todtnau – Seelscheid e.V” din Germania, aflată pentru câteva zile la Piatra Neamț. Aceasta le-a spus celor prezenți că: ”Felicit pe părintele Petru Munteanu și pe cei din conducerea penitenciarului din Bacău pentru că au încheiat acest protocol, mă bucur că aveți posibilitatea să vedeți și altceva decât penitenciarul, că vă puteți ocupa timpul cu activități frumoase. Nu trebuie să vă simțiți singuri și aveți alături mai mulți oameni decât credeți. Sunt convinsă că munca de aici vă place, având ocazia să învățați lucruri noi. Pentru toate aceste lucruri trebuie să vă dați seama că societatea nu vă uită. Ne rugăm la Dumnezeu să aveți o viață cât mai bună și mai normală în cadrul unei societăți sănătoase”.
Părintele Petru Munteanu a amintit celor de la penitenciar că: ”Datorită doamnei Ursula Honeck s-au putut dona penitenciarului din Bacău lenjerii de pat, îmbrăcăminte, materiale igienico-sanitare. Se află în România pentru a vedea cu ce ne poate susține în continuare”.
Tinerii, la rândul lor, au mulțumit doamnei Ursula Honeck pentru cuvintele încurajatoare, mai mult, i-au răspuns în limba engleză că sunt încântați să fie prezenți la Săvinești.
”Băieții cu care am venit astăzi sunt în regim deschis, sistem prin care sunt aproximativ 30 de persoane deținute în penitenciar. Sunt foarte mulțumiți că vin la Săvinești, astfel încât și ceilalți deținuți au început să aibă un comportament bun, sperând să treacă și ei la regim deschis pentru a putea veni la Centrul de servicii sociale ”Samariteanul Milostiv” din Săvinești”, a menționat domnul Ionuț Lupașcu. Întrebat dacă s-a sesizat vreo schimbare în comportamentul lor, acesta a continuat: ”Se cunosc foarte bine schimbările comportamentale. Aceste experiențe îi influențează în bine”.
Aceste vizite pot fi privite ca un schimb de experiență, deoarece, atât voluntarii fundației cât și persoanele deținute, pot învăța unii de la ceilalți, își pot împărtăși din experiențele de viață, iar realizarea produselor decorative poate fi considerată terapie ocupațională.
Intenția acestui proiect este ca persoanele private de libertate să învețe o meserie, care să le vină în sprijin pentru reintegrarea în societate după eliberarea din penitenciar.
Brîndușa Dediu