Centrul social – educativ ”Popasul Iubirii Milostive” din Săvinești a găzduit luni, 24 noiembrie 2014, prima zi a cursului gratuit ”Metode de lucru cu tinerii în parohii” – „Vino și vezi!”. Evenimentul a fost organizat de Parohia ”Sfinții Voievozi” din Săvinești în parteneriat cu Fundația Solidaritate și Speranță – filiala Săvinești, inițiator fiind preotul Petru Munteanu, parohul Bisericii „Sfinţii Voievozi“ din Săvineşti.
Cu binecuvântarea Înaltpreasfințitului Părinte Teofan, Arhiepiscopul Iașilor, Mitropolitul Moldovei și Bucovinei, și locţiitor al Arhiepiscopiei Romanului şi Bacăului, cursul s-a desfășurat în perioada 24 – 25 noiembrie 2014.
Pr. protos. Nicodim Petre, coordonatorul Departamentului Asociaţii şi Fundaţii misionare al Arhiepiscopiei Iaşilor și Maria Kozhinova (Finlanda),voluntar în cadrul Fundaţiei „Solidaritate şi Speranţă“, trainer la European Parliament Information Office în Finlanda, au fost îndrumătorii acestui curs, care s-a adresat preoților, asistenților sociali din parohii, dar și voluntarilor desemnați.
Ziua de 23 noiembrie a debutat cu săvârșirea Sfintei Liturghii, oficiată de pr. protos. Nicodim Petre și părintele Petru Munteanu, însoțiți de un sobor de preoți, participanți la curs.
După citirea pericopei Evanghelice, părintele protosinghel Nicodim a vorbit despre importanța dobândirii Împărăției lui Dumnezeu și despre rugăciunea inimii.
După Sfânta Liturghie, 26 de participanți, preoţi din Protopopiatele Piatra Neamț, Roznov și Târgu Neamț şi voluntari din cadrul unor parohii, au venit la Centrul social – educativ ”Popasul Iubirii Milostive”, dornici de a afla răspunsuri la întrebări precum, Ce așteaptă tinerii de la Biserică?, Cum ieșim în întâmpinarea așteptărilor tinerilor?
”Tinerii din ziua de astăzi sunt aceeași ca din toate timpurile, au aceleași căutări, aceeași energie, același entuziasm, dar contextul în care trăim este diferit, este un alt limbaj, li se oferă alte oportunități. Pe tinerii din ziua de astăzi nu-i ajutăm anulându-le libertatea, îi acompaniem în căutările lui, în zbaterile lui. Cursul de astăzi nu prezintă neapărat niște metode teoretice de lucru cu tinerii, cât de a trezi interesul pentru pastorația tinerilor, de a-i motiva pe preoți, profesori și voluntari să lucreze cu tinerii. Să înțeleagă de ce este foarte important ca la vârsta aceasta, a tinereții, să ieșim în întâmpinarea căutărilor tinerilor, să le oferim informațiile necesare, capacitatea de a face alegerea cea mai bună pentru viață. Lucrul cu tinerii este cel mai binecuvântat, are și satisfacții, din punct de vedere duhovnicesc, pentru că dacă tinerii de la vârsta aceasta scapă de anumite patimi când te întâlnești cu ei peste ani de zile îi vezi oameni bine formați”, a declarat pr. protos. Nicodim Petre.
Pastorația nu este o cateheză, este viață!
Părintele protos. Nicodim le-a împărtăşit preoţilor şi tuturor celor aflaţi la curs din vasta sa experienţă, menționând că: ” Tinerii au un simţ al falsului extrem de dezvoltat. Dacă eşti artificial, imediat îşi dau seama. Pastoraţia se face doar prin sinceritate. Pastorația nu este o cateheză, este, pur și simplu, viață. Pastorația înseamnă să-l faci pe celălalt să-și deschidă inima, cum îl deschizi pe el ca să primească informația, să capete încredere. Nu toți au vocația să facă pastorație cu tinerii, dar chiar dacă nu o ai, ca preot, ești la o anumită vârstă, poți găsi în parohie doi, trei oameni pe care-i trimiți să se pregătească ca să poată apropia tinerii de biserică..
Întrebat de ce este necesară pastorația tinerilor în parohii, părintele arhidiacon Severin Ștefan, de la Episcopia Constanței, ne-a mărturisit că: ”Tinerii își pun întrebări, dar nu reușesc să și găsească răspunsuri la frământările interioare, chiar dacă în ziua de azi beneficiază de foarte multe informații, pentru că au la îndemână telefonul, tableta, calculatorul. În biserică află altceva, în biserică vine să se împărtășească, să se umple de Duhul Sfânt, care umple sufletul de bucurie și dă răspuns la toate.”
Printre participanți s-a numărat și preotul Lazăr Nicolae, de la Parohia Agârcia, comuna Alexandru cel Bun, care ne-a spus că: ”Tinerii sunt în căutare, sunt vii, reacționează, se ridică, sunt nemulțumiți, iar noi încercăm să-i cunoaştem, să aflăm cum sunt ei mai diferiți față de generația noastră, mai în vârstă, în felul acesta să-i ajutăm să găsească răspunsuri în căutarea asta a lor. Tocmai pentru asta am venit aici. Totodată, le recomand tinerilor să nu caute greșit, să-și înțeleagă părinții, să țină cont că Biserica există de 2000 de ani și în biserică și-au găsit răspunsul foarte multe persoane care au fost într-o căutare sinceră”.
A doua zi de curs, 24 noiembrie 2014, Maria Kuzinova a dezvăluit, invitaților la curs, câteva metode de lucru cu tinerii derulate în Finlanda și Rusia de parohiile ortodoxe.
La tinerețe se pune temelia vieții omului, spunea părintele Arsenie Boca. Așa este, dar din păcate pentru tineri e cel mai greu dacă nu au o bază de care să se sprijine, dacă nu au tărie în suflet și încredere, cad atât de ușor în patimi care le pot distruge viața. Au nevoie de duhovnicul care să le ofere sprijin sufletesc, să le îndrume pașii pe calea cea dreaptă, să le arate viața prin ochii Mântuitorului.
Brîndușa Dediu