Biserica Ortodoxă Română îl sărbătoreşte la 6 decembrie pe Sfântul Ierarh Nicolae, Arhiepiscopul Mirelor Lichiei.
„Sărbătoarea Sfântului Nicolae a creat în creştinătate o conştiinţă şi o cultură a dărniciei sau a generozităţii. Omul este cu atât mai uman cât este mai milostiv, mai bun, mai darnic. Cu cât este mai darnic omul, cu atât este mai uman, seamănă mai mult cu Dumnezeu Cel Milostiv. Această generozitate, această dărnicie a Sfântului Nicolae a devenit izvor de evlavie şi dărnicie pentru întreaga creştinătate. Sfântul Nicolae este actual mai ales într-o lume foarte egoistă şi posesivă în care se adună averi şi bani de către unii în totală uitare faţă de cei săraci, de cei lipsiţi, de cei orfani, de cei necăjiţi. De aceea prin darurile făcute copiilor de către Sfântul Nicolae se cultivă o educaţie a dărniciei, a generozităţii ca să-i învăţăm pe copii şi pe tineri să fie şi ei darnici, pentru că dar din dar se face rai, adică dăruind ce ai primit în dar sau dăruind pentru că şi tu ai primit în dar ceva se transformă în comuniune, în bucurie. Fericirea aceasta când vezi că ai făcut bucurie unuia căruia i-ai oferit un dar este o fericire a comuniunii, o fericire a iubiri milostive, o fericire a iubirii smerite şi atunci Sfântul Nicolae este izvor de cultură a generozităţii, a dărniciei.” ( Preafericitul Părinte Daniel, Patriarhul României)
În această mare zi de sărbătoare, părintele paroh Petru Munteanu a oficiat Sfânta Liturghie la Parohia ”Sfinții Voievozi” din Săvinești, în prezența a numeroși credincioși.
După citirea pericopei Evanghelice, cuvântul de învățătură a fost ținut de tânărul masterand Ionuț Măriuța, cuvânt care a subliniat viața Sfântului Nicolae. ”Sfântul Ierarh Nicolae s-a născut în cetatea Patara, din părinți drept-credincioși și foarte bogați. Tatăl său se numea Teofan, iar mama Nona. (…) Sfântul Ierarh Nicolae a biruit toate răutățile și toate păcatele lumii spre folosul creștinilor.”
La finalul Sfintei Liturghii, părintele paroh Petru Munteanu a adresat un cuvânt de învățătură celor prezenți în biserică. ”Avem credincioși care sunt sub acest mare ocrotitor al creștinătății, Sfântul Ierarh Nicolae, care își prăznuiesc patronal și ocrotitorul. Sfântul ierarh Nicolae, cu numele său din limba greacă, Nikolaos, se traduce ca ”biruitorul mulțimii”. De aceea, cei care poartă acest nume sunt îndemnați să biruiască orice piedică sau orice împotrivire, având exemplul Sfântului Ierarh Nicolae care l-a urmat pe Hristos Domnul.”
La sfârșitul cuvântului său, părintele Petru Munteanu a felicitat pe toți cei care poartă numele de Nicolae sau Nicoleta: „Tuturor le dorim astăzi mulţi și binecuvântați ani, cu sănătate și sporire, ”Mulți ani trăiască!”
Sfântul Nicolae, unul dintre cei mai cunoscuţi si iubiţi sfinţi ai creştinismului, este un personaj real din istoria Bisericii, devenit peste timp simbol al bunătății sufletului, fiind numit „chip al blândeților”, mai ales pentru că a îmbinat smerenia cu dărnicia.
Brîndușa Dediu