Devenită deja tradiție, vizita celor de la Penitenciarul de Minori și Tineri din Bacău a adus o rază de soare și un strop de bucurie pe chipurile celor şapte tinere aflate în detenţie şi a membrilor Centrului de Servicii Sociale ˶Samariteanul Milostiv˝ din Săvinești și în data de 18 decembrie 2014.
Apropierea Sărbătorii Nașterii Domnului este motivul pentru care un număr de 7 tinere din cadrul penitenciarului a pregătit un program amplu de colinde, care a impresionat până la lacrimi echipa fundației săvineștene. De asemenea, una dintre ele a oferit o surpriză de proporții voluntarilor Centrului de Servicii Sociale din Săvinești, şi anume a interpretat la chitară piesa cântăreței Mădălina Manole, Fată dragă.
Tot în cadrul vizitei de joi s-a derulat și o activitate de ocupare a timpului liber, în speță realizarea de odorizante naturale, produse foarte ușor de “materializat”.
Utilizând doar câteva portocale sau mandarine, cuișoare și ață, tinerele împreună cu departamentul de creație al Fundației ˶Solidaritate și Speranță˝, filiala Săvinești au purces la confecționarea ‘produsului-minune’.
˶Cu prilejul sărbătorilor de iarnă ce se apropie cu pași repezi, noi am pregătit un mic atelier de lucru, în cadrul căruia am început să lucrăm un produs nou atât pentru noi, cât și pentru tinerele din penitenciar. Așadar, le-am arătat acestora cum se realizează aceste odorizante naturale: am utilizat fructe precum portocale sau mandarine, le-am agățat cu o ață, apoi am înfipt cuișoare și le-am ambalat. Aceste produse naturale sunt destinate a fi făcute cadou celor dragi. În final, putem spune ca a fost o experiență frumoasă atât pentru noi, cât și pe tinerele participante direct în procesul de creaţie˝ a menționat Iulia Romedea, din cadrul departamentului de creație a Fundației ˶Solidaritate și Speranță˝ - filiala Săvinești.
Menţionăm că toate aceste activități se desfășoară în baza unui protocol de colaborare, dintre instituția din Bacău și Fundaţia ″Solidaritate şi Speranţă″ - filiala Săvinești, până la finele anului 2015.
Scopul acestora este formarea și dezvoltarea unor abilități și deprinderi, care să contribuie la îmbunătățirea imaginii de sine a persoanelor private de libertate, precum și descoperirea și dezvoltarea componentei aptitudinale a personalității.
˶La fel ca și joia trecută, am venit astăzi aici, cu drag, să vizităm echipa fundației săvineștene. De data aceasta , pe lângă setul de felicitări pe care le-au adus cu ele, fetele au venit cu o mică surpriză pentru dumneavoastră, și anume cu un program de colinde, care să vă încânte auzul. De asemenea, invităm toți colaboratorii noștri să asiste la un spectacol oferit de aceste tinere și în cadrul Penitenciarului de Tineri si Minori Bacău˝, a subliniat doamna Agent Principal Aursulesei Alexandra.
˶Venind aici, putem descoperi noi metode de lucru, care, spunem noi au efecte pozitive asupra acestor tinere. Acest gen de activități chiar au impact emoțional puternic asupra lor; tot suntem în prejama Sărbătorii Nașterii Domnului, moment în care trebuie să fim mai buni și mai înțelegători˝, a menționat subinspector Plăcintă Dănuț, din cadrul Penitenciarului de Minori și Tineri, Bacău.
„Cu ajutorul unor astfel de proiecte, aceste persoane se pot schimba în bine. Atunci când şi comunitatea ne sare în ajutor ca şi partener, de cele mai multe ori, rezultatul este unul pozitiv. Dar atunci când nu există un sprijin din exterior este puţin mai greu. De asemenea este nevoie şi de ajutorul familiei, ca ei să revină în societate aproape ca nişte cetăţeni.”, a conchis Inspector Principal Mătăsaru Mădălina.
Conchizând cele menţionate mai sus, dorim să precizăm că facilitarea comunicării dintre persoanele private de libertate și societate, precum şi conştientizarea comunităţii cu privire la problemele socio-familiale cu care se confruntă aceste persoane reprezintă obiective finale ale prezentului protocol.
Alexandra Gîrbea