Bucuria sfântă a Nașterii Domnului

Viața parohiei Decembrie 26, 2014

„Vă binevestesc vouă bucurie mare, care va fi pentru tot poporul; Că vi S-a născut azi Mântuitor, Care este  Hristos  Domnul.” (Luca 2, 10 – 11)

Sfânta Sărbătoare a Nașterii Domnului a reunit zeci de credincioși, de doate vârstele, la Biserica ”Sfinții Voievozi” din Săvinești, pentru a se bucura împreună de nașterea Mântuitorul născut în ieslea din Bethleemul Iudeii.

Galerie Foto

Veniți la Sfânta Liturghie, din ziua de Crăciun, credincioșii s-au alăturat corului bisericii și au cântat împreună colinde dragi românești precum „Trei păstori”, „Astăzi S-a născut Hristos” dar și tradiționalul „La Mulți Ani!”.

De asemenea, copiii sprijiniți de Fundația Solidaritate și Speranță – filiala Săvinești, sub îndrumarea Mihaelei Bulai, au adus, cu vocile lor cristaline, vestea minunată a nașterii lui Iisus. La finalul recitalului de colinde, Moș Crăciun i-a răsplătit cu daruri, pe cei mici iar cei mari au primit fructe și dulciuri, din partea partea parohiei.

Apoi credincioșii, care au făcut biserica neîncăpătoare, au ascultat Scrisoarea pastorală la sărbătoarea Naşterii Domnului a Î.P.S Teofan, Mitropolitul Moldovei şi Bucovinei, rostită de tânărul masterand la Facultatea de Teologie „Sf. Andrei Șaguna” din Sibiu, Ionuț Măriuța:

„Iubiţi fraţi preoţi,

Iubiţi fraţi şi surori în Hristos-Domnul,

Dumnezeu ne-a binecuvântat şi anul acesta să ajungem la marea sărbătoare a Naşterii Fiului Său din Fecioara Maria prin puterea Duhului Sfânt. Dumnezeu a venit în lume, a vieţuit printre oameni pentru ca aceştia să redobândească puterea de a vieţui autentic aici, pe pământ, în perspectiva vieţii veşnice… În perioada dintre sărbătorile Naşterii şi Botezului Domnului suntem chemaţi la o mai mare deschidere spre ceilalţi, spre o înţelegere mai adevărată a ceea ce suntem noi în raport cu ei. Pornind de la „zidul despărţitor“ dintre om şi Dumnezeu, înlăturat prin Naşterea lui Hristos, este bine să conştientizăm tragedia zidurilor despărţitoare dintre fraţii de aceeaşi mamă, dintre soţi, dintre părinţi şi copii, dintre bogaţi şi săraci, dintre politicieni şi popor, uneori chiar dintre preoţi şi credincioşi, sau dintre arhierei şi preoţi. A fi împreună, a ierta, a fugi de răzbunare, a nu te lăsa cuprins de ispita superiorităţii în raport cu ceilalţi, a avea forţa renunţării la părerea proprie în favoarea viziunii mai bune a celuilalt înseamnă a te lăsa cuprins şi convins de taina Betleemului, de cântarea îngerilor, de bucuria magilor şi a păstorilor.” (extras)

În finalul slujbei, părintele paroh Petru Munteanu a vorbit despre sărbătoarea Nașterii Domnului și despre comunitatea săvineșteană ca o mare familie creștină și a îndemnat la ospitalitate, ca punte de legătură între enoriași și oaspeți, dar și ca ocazie de a ne bucura de prezența celor de lângă noi.

În prima zi de Crăciun s-a încheiat și campania „Fii Moș Crăciun pentru un copil” inițiată de parohia „Sfinții Voievozi”, care a adus zâmbete pe fețele a peste două sute de copii, prin generozitatea născută din credința enoriașilor.

Slujba de astăzi, a adus lumină pe chipurile celor prezenți care au plecat spre casele lor cu gândul că „Sărbătoarea Naşterii Domnului este ziua păcii, a refacerii legăturii între noi şi Dumnezeu, între noi şi semenii noştri, între puterile sufleteşti ale fiecăruia.“  (Scrisoare pastorală la sărbătoarea Naşterii Domnului, Î.P.S Teofan).

Emanuela Popa