Sărbătoarea Sf. Vasile cel Mare, la Săvinești

Viața parohiei Ianuarie 1, 2015

Anul calendaristic a început astăzi, 1 ianuarie 2015, cu sărbătoarea Sfântului Vasile cel Mare - episcop de Cezareea, unul dintre cei mai importanţi sfinţi ai Bisericii Ortodoxe şi, în acelaşi timp, primul ierarh care a întemeiat, pe lângă biserici, spitale şi aziluri pentru săraci.

Cu emoția trecerii în Noul An civil sau administrativ, oamenii de bună credință au pășit în anul 2015 cu încrederea că dorințele sau aspirațiile lor prind contur în lucrarea lui Dumnezeu.

Astfel, numeroși credincioși ai parohiei ”Sfinții Voievozi” din Săvinești au fost prezenți la Sfânta Liturghie, închinată ”Tăierea împrejur cea după trup a Domnului și Sf. Ier. Vasile cel Mare”,  încă de la primele ore ale zilei noului an.

Galerie Foto

Sfânta Liturghie a fost oficiată de părintele paroh Petru Munteanu împreună cu ierodiaconul Calinic Savin, de la Catedrala Arhiepiscopală din Constanța, și profesor de educație muzicală.

După citirea pericopei Evanghelice de la Luca, capitolul 2, versetele 20- 52, părintele Petru Munteanu a ținut cuvântul de învățătură și a explicat importanța zilei de 1 ianuarie, dar a vorbit și despre atenția pe care trebuie să o acordăm la alegerea numelui de botez,  nume care are o pecete asupra vieții noastre.

”Intrăm în Noul An cu rugăciunea de Te-Deum, o rugăciune de binecuvântare a Noului An și nu intrăm oricum, pentru că astăzi, Biserica noastră îl celebrează pe Sfântul Vasile cel Mare. Totodată, Biserica ne scoate în întâmpinarea acestei zile o Evanghelie deosebit de importantă prin mesajul ei. Mesajul Evangheliei de astăzi, ne vorbește că Mântuitorului nostru Iisus Hristos I se pune nume. (...) Punerea numelui în Biserică și în toată creația lui Dumnezeu înseamnă, de fapt, cunoașterea, prin nume îl cunoaștem pe cel care-l poartă. Tot ceea ce numim înseamnă că noi cunoaștem. De aceea și numele pe care noi îl purtăm are o pecete, este o forță extraordinară, ne schimbă în mod existențial viața, pentru că ne leagă de cel al cărui nume noi îl purtăm”, a menționat părintele Petru Munteanu.

La finalul Sfintei Liturghii, părintele paroh i-a felicitat pe toți cei care poartă numele Sfântului Vasile cel Mare, iar credincioșii s-au alăturat corului bisericii, cântând sărbătoriților tradiționalul ”La mulți ani!”.

După săvârșirea Sfintei Liturghii, părintele Petru Munteanu, însoțit de credincioși, a mers la sfințirea unei troițe cu hramul la Sfântul  Vasile cel Mare, unde a oficiat o slujbă.

Sfântul Vasile cel Mare a trăit în secolul al IV-lea şi provenea dintr-o familie creştină deosebită: sora, Macrina, şi fratele său, Grigore din Nyssa, au devenit, de asemenea, sfinţi. Sf. Vasile a urmat şcoli în Cezareea, Bizanţ şi Atena, remarcându-se de tânăr prin profunde cunoştinţe în filosofie, astronomie, geometrie, medicina şi retorică. Scrierile sale strălucite pun bazele vieţii monahale sistematice, Sf. Vasile fiind considerat părintele monahismului oriental.

În 1 ianuarie, de Sfântul Vasile cel Mare, aproape 600.000 de români, în majoritate bărbaţi, îşi sărbătoresc onomastica, potrivit statisticilor.

Din totalul celor 587.327 de români sărbătoriţi de Sf. Vasile, 500.146 sunt bărbaţi, iar 87.181, femei.

Cele mai multe românce care îşi sărbătoresc onomastica în prima zi a anului, respectiv peste 83.000, poartă numele Vasilica, alte 1.800, pe cel de Vasilca, peste 900 se numesc Sica, iar 528, Vasila.

Dintre bărbaţi, 478.715 se numesc Vasile, circa 20.000, Vasilică, iar alţi peste 1.100 au numele Silică, Sile, Vasi sau Sică.

Numele de băiat Vasile, frecvent în toate regiunile românești, continuă la noi numele grecesc Basileios. Semnificația numelui grecesc este aceea de regal, de la basileus - rege, conducător. În Antichitate, basileul era conducător al tribului.

Prin originea și semnificația sa inițială, Vasile este strâns înrudit și cu termenul biserică: basilike - basilica.

Alături de nume precum Ion, Gheorghe sau Dumitru, numele de băiat Vasile este unul dintre numele cunoscute ca pur românești și cu vechime pe teritoriul țării noastre.

Brîndușa Dediu