„Sfântul Ioan Botezătorul pregătește calea Domnului spre Hristos, Cel care ridică păcatul lumii”

Viața parohiei Ianuarie 7, 2015

”Pocăiți-vă, că s-a apropiat Împărăția cerurilor!” (Matei 3:6)

În fiecare an, pe data de 7 ianuarie, Biserica Ortodoxă îl prăznuiește pe Sfântul Prooroc Ioan, Înaintemergătorul și Botezătorul Domnului. Aceasta este a doua zi, după ce cuviosul Ioan Botezătorul L-a botezat pe Mântuitorul Nostru Iisus Hristos în apele Iordanului, moment în care Sfânta Treime S-a arătat lumii pentru prima dată.

Ca în fiecare an, credincioșii parohiei „Sfinții Voievozi” din Săvinești, care aparține de Protopopiatul Roznov,  județul Neamț au participat în număr mare la slujba Soborului Sfântului Prooroc Ioan Botezătorul, oficiată de preotul paroh Petru Munteanu.

Galerie Foto

După rostirea pericopei Evanghelice a urmat cuvântul de învăţătură al Sfintei Liturghii, propovăduit de către tânărul seminarist Ștefan-Flavius Popa:

„Cu ajutorul Bunului Dumnezeu, prăznuim, astăzi, pe cel ce avea să fie îngerul ce gătește calea înaintea feței Domnului, după cum proorocul Maleahi ne spune. Prăznuirea dumnezeiescului Ioan, cel ce botează în râul Iordan s-a rânduit astăzi  de către Sfânta noastră Biserică spre a evidenția importanța  proorocului în realitatea bibilică a Mântuitorului Hristos.

Dacă ieri l-am preaslăvit pe Mântuitorul Hristos, Care a cerut să fie botezat de înaintemergătorul Său, astăzi Biserica Ortodoxă cinstește pe însuși înaintemergătorul Domnului  Hristos,  pe proorocul Ioan, slujitorul cel credincios,  sfetnicul Luminii. Noi acum îl celebrăm pe "cel mai mare om născut din femeie", pe cel ce s-a atins cu mâna de creștetul Stăpânului, cel Care a zidit cu dreapta Sa cele văzute și nevăzute.

Precum noi îl cinstim pe Ioan  Botezătorul  așa și cei care îi poartă numele să îl cinstească mai tare. Tuturor celor ce își serbează astăzi onomastica le doresc multă sănătate, bucurii, ajutor, har și pace de la Domnul, Cel ce a făcut cerul și pământul.”

Tot în această zi binecuvântată, enoriașii bisericii „Sfinții Voievozi” din Săvinești au fost colindați de un grup de copilași ai claselor primare, respectiv gimnaziale din cadrul Școlii nr.1 din Săvinești.

Sub îndrumarea doamnei învățătoare Pascariu Eugenia, micuții colindători au încântat auzurile celor prezenți cu un mic recital de colinde, după cum urmează: Deschide ușa creștine, Bună seara gospodari, Cine șade în astă casă, Trei păstori sau O ce veste minunată.

Apoi, acompaniați de corul bisericii „Sfinții Voievozi” din Săvinești, elevii au cântat La mulți ani tuturor celor ce își serbează astăzi ziua numelui, printre ei aflându-se numeroși cei ce poartă numele de Ion sau Ioana.

Cuvântul de încheiere al slujbei de astăzi i-a aparținut părintelui paroh Petru Munteanu: „Iată că au trecut zece zile de la Nașterea Mântuitorului nostru Iisus Hristos, până la Soborul Sfântului Ioan Botezătorul, pe care îl prăznuim astăzi. Aceste zile au fost zile-trecere pe o punte luminoasă, care ne-au dus în acest nou an care ne întâmpină pe toți cu binecuvântările sale. Numele de Ioan vine din limba ebraică (Yochanan = milă, Dumnezeu are milă); astfel, omul ce poartă acest nume este darul lui Dumnezeu. Sărbătoarea de astăzi este o lumină pentru toată creștinătatea, pentră că Sfântul Ioan Botezătorul pregătește calea Domnului. Numele său, pe care și unii dintre dumneavoastră îl poartă, ne cheamă pe toți să pregătim calea Domnului, spre Hristos, Cel care ridică păcatul lumii. Sfântul Ioan Botezătorul este un ascet prin excelență, el luând drumul pustiei și având ca hrană lăcuste și miere sălbatică. A băut apă din râul Iordanului, iar patul său a fost nisipul de lângă râul Iordan, acoperișul său au fost stelele de pe cer, iar tovarășii săi au fost animalele sălbatice, iar  în tăcere asculta cuvântul lui Dumnezeu, pe care l-a propovăduit oamenilor. Când L-a văzut pe Mântuitorul Iisus Hristos a spus: iată, mielul lui Dumnezeu, Cel ce ridică păcatul lumii; în perioada aceea, mielul era adus ca jertfă la Templul lui Solomon. Familia care se simțea împovărată de păcate, ducea ca jertfă un miel. Punea preotul mâinile pe familie și apoi pe capul mielului, iar mielul acesta era sacrificat; el plătea pentru păcatele familiei. Vine mielul lui Dumnezeu Hristos, Ioan Botezătorul, și vede în el pe cel care ridică păcatele mele și ale tale, le urcă pe Sfânta Cruce; și prin Sfânta Sa Înviere ne eliberează pe noi, pe toți de păcatul morții. De aceea, la Botezul lui Ioan Botezătorul are loc arătarea Mântuitorului Nostru Iisus Hristos, când se deschide Cerul și vorbește Dumnezeu Tatăl, se pohoară Duhul Sfânt și Fiul se prezintă lumii ca miel a lui Dumnezeu; noi, astăzi înțelegem că pe noi ne mântuiește Hristos; tot ce alcătuiește Biserica este de fapt un drum care ne mânuiește, adică Mielul lui Dumnezeu, Mântuitorul Nostru Iisus Hristos. De aceea, la Sfânta Liturghie, prin Taina Sfintei Împărtășanii alergăm la mielul care ne mântuiește, care pentru mine și pentru tine a murit, pentru ca eu și tu să avem parte de Împărăția Cerurilor. Astfel, prin sărbătoarea de astăzi, noi înțelegem când Ioan ni-L arată pe mielul lui Dumnezeu, pe Mântuitorul Nostru Iisus Hristos. Aceasta este însemnătatea sărbătorii de astăzi pentru că Sfântul Ioan Botezătorul ni-L arată pe Hristos”.

„Le dorim robilor lui Dumnezeu Ion și Ioana, ca Bunul Dumnezeu, care i-a miluit cu acest nume să-i miluiască și cu iubire față de semeni, tot așa cum sunt ei iubiți de familie; iar ei, la rândul lor, să mărturisească această iubire și celorlalți frați și surori și să-i mulțumească Lui Dumnezeu și Sfântului Ioan Botezătorul că au primit acest nume binecuvântat;  casele lor, copiilor lor, dă-le doamne sănătate, sporire, mulți și binecuvântați ani”, a mai menționat părintele paroh Petru Munteanu, înainte de a rosti împreună cu toți credincioșii prezenți la Sfânta Liturghie, urarea de La mulți ani.

Părintele Ion Buga ne spune că: Ioan Botezătorul era la înfăţişarea trupească sălbatic şi înfricoşător şi fără asemănare cu ceilalţi oameni, din pricina petrecerii îndelungate în pustie. Avea pârul capului des și încâlcit, faţa-i era arsă de soare, subţire la trup și picioarele lui semănau cu cele ale lăcustelor. Vorba îi era aspră şi dulce; aspră pentru cele de ruşine, dulce în predica spre pocăinţă. Şi într-un cuvânt, precum îi era hrana miere sălbatică aşa îi era şi învăţătura, amestecată cu dulceaţă şi asprime.”

Biserica Creștin Ortodoxă a închinat cuviosului prooroc Ioan un număr de șase sărbători: zămislirea (23 septembrie), nașterea (24 iunie), soborul lui (7 ianuarie), tăierea capului (29 august), prima și a doua aflare a capului lui (24 februarie) și a treia aflare a capului său (25 mai).

Alexandra Gîrbea