Biserica Ortodoxă i-a sărbătorit ieri, 30 ianuarie, pe Sfinţii Trei Ierarhi: Vasile cel Mare, Grigorie Teologul şi Ioan Gură de Aur.
Prin această sărbătoare, a subliniat Întâistătătorul Bisericii Ortodoxe Române, Părintele Patriarh Daniel, se face împreuna-pomenire a celor Trei Mari dascăli şi Ierarhi pentru că au avut o contribuţie semnificativă la formularea şi apărarea învăţăturii Bisericii şi la întărirea vieţii duhovniceşti a creştinilor. „Prima lor trăsătură comună este apărarea dreptei credinţe, fiindcă ei erau păstori de suflete şi aveau datoria de a păstra pe păstoriţii lor în dreapta credinţă, pentru că numai cine are dreapta credinţă poate dobândi mântuirea. A doua trăsătură comună a celor Trei Sfinţi Mari Ierarhi este dragostea lor pentru Biserică. Ei au apărat Biserica în faţa păgânilor, în faţa ereticilor, dar şi în faţa unei «secularizări», am putea numi-o, şi anume reminiscenţe ale păgânismului care încă influenţau Biserica. Toţi trei au apărat sfinţenia Bisericii şi sfinţenia la care trebuie să ajungă fiecare creştin botezat. Prin aceasta ei apărau scopul vieţii creştine, şi anume dobândirea Duhului Sfânt şi a sfinţirii omului pentru a ajunge la asemănarea cu Dumnezeu“, a spus Patriarhul României.
Credincioșii din parohia”Sf. Voievozi” Săvinești au participat în ziua de 30 ianuarie la Sfânta Liturghie închinată Sfinților Trei Ierarhi, care a fost săvârșită de preotul paroh Petru Munteanu.
După rostirea Sfintei Evanghelii, cuvântul de învățătură, din cadrul slujbei, a fost ținut de tânărul masterand al Facultății de Teologie Sibiu, Ionuț Măriuța. Acesta a făcut referire la faptul că omul nu mai are frică de Dumnezeu: ”Din zi în zi crește păcatul, omul a ajuns să nu-i mai fie frică de Dumnezeu, a ajuns să nu-i mai fie rușine de nimeni și să nu se mai poată înfrâna de la distracții și placeri păcătoase. Omenirea a decăzut, încât ferirea de desfrânare a unor creștini este luată în râs și socotită lipsă de bărbăție.
La sfârșitul Sfintei Liturghii, părintele Petru Munteanu le-a împărtășit celor prezenți câteva cuvinte despre cee ce am moștenit de la Sfinții Trei Ierarhi, Vasile, Grigore și Ioan: ”Au statornicit teologia Bisericii noastre, au scris și au lăsat nouă învățătura bisericii ortodoxe, care este trăită. Sf. Vasile cel Mare a statornicit mănăstirile și regulile acestora, ne-a lăsat Sfânta Liturghie, a făcut primele așezăminte filantropice, spitale, aziluri pentru bătrâni, nu le-am inventat noi. Sf. Grigorie ne-a lăsat tratatul despre preoție, despre importanța teologului. De la Sf. Ioan Gură de Aur am primit predicile. Au așezat învățătura bisericească într-o perioadă de erezii și rătăciri”.
În parohia ”Sf. Voievozi” Săvinești, a fost ridicată o troiță închinată Sfinților Trei Ierarhi prin bunăvoința mai multor familii de enoriași. La data de 30 ianuarie se sărbătorește hramul troiței. Slujba a fost oficiată de părintele paroh Petru Munteanu și de părintele Mihai Meraru, în prezența mai multor credincioși.
La sfârșitul slujbei, părintele Mihai Meraru a adresat un cuvânt de învățătură celor prezenți. ”Pentru noi este o bucurie nespusă să avem în Biserica noastră asemenea sfinți, care au fost ca luminătorii de pe cer. Ne reamintim că toți acești mari Trei Ierarhi, au trăit în aceeași perioadă istorică, în sec. al IV-lea al erei creștine, epoca de aur, după cum o numesc Sfinții Părinți ai Bisericii noastre. (…) Sf. Vasile cel Mare a fost cel care a înființat primele societăți filantropice pe lângă zidurile bisericii, primele azile de bătrâni, primele spitale, primele cantine sociale. El s-a îngrijit de femeile văduve, de orfani. Sf. Grigorie, un mare teolog al Bisericii noastre, un mare apărător al ortodoxiei, ne lasă și el o Sfântă Liturghie, Liturghia Darurilor, care o săvârșim cu precădere în Postul cel mare. Sf. Ioan Gură de Aur, un mare predicator al Bisericii ortodoxe, ne lasă o Sfântă Liturghie, care se săvârșește cel mai des în Biserica noastră, în acele duminici – sărbători când nu se săvărșește Liturghia celorlalți doi Sfinți Ierarhi. Împreună, acești mari Trei Ierarhi, au fost apărători ai ortodoxiei.”
Brîndușa Dediu