Datinile, tradițiile şi obiceiurile au fost scoase din lada de zestre și prezentate publicului în cadrul unei expoziții cu obiecte unice, realizate la atelierul de meșteșuguri rome din comuna Săvinești.
Miercuri, 25 februarie 2015, sediul primăriei din Săvinești a fost gazda unui seminar de informare, în cadrul căruia a fost prezentată expoziția mai sus menționată. Aceasta a fost organizată în cadrul proiectului ”Dezvoltare comunitară prin educație și cultură” finanţat prin granturile SEE 2009 – 2014, în cadrul Fondului ONG în România.
Proiectul a fost derulat în perioada iulie 2014 - februarie 2015 de către Fundația Solidaritate și Speranță - filiala Săvinești în parteneriat cu Primăria Săvineşti şi Şcoala Gimnazială I. Gervescu din Săvineşti.
În deschiderea evenimentului doamna Brândușa Albert, coordonator Proiecte Sociale în cadrul Fundației Solidaritate și Speranță - filiala Săvinești a menționat celor prezenți: "În primul rând doresc să evidențiez faptul că acesta a fost un proiect pe care noi ni l-am dorit de mai mult timp, datorită celor 87 de copii care servesc masa la prânz în fiecare zi la Centrul social - educativ ”Popasul iubirii milostive”, care aparține Parohiei ”Sf. Voievozi” din Săvinești. Astfel, printre activitățile noastre se numără și atelierul de meşteşuguri tradiţionale rome, destinate părinţilor sau adulţilor interesaţi de această activitate.
Participând şi noi la acest atelier, intrând în contact cu tehnica de lucru, cu meşterii, am înţeles câtă muncă, câtă migală cere un lucru realizat manual, după metode tradiţionale, poate uitate de mulţi dintre cei din tânăra generaţie. Tocmai de aceea, am dorit să realizăm şi o expoziţie cu aceste obiecte. Garantăm că sunt obiecte rare, pe care nu le puteţi găsi la bazar sau la piaţă, pentru că aşa ceva nu se mai realizează manual. În primul rând să-i aducem mai aproape de noi, să ne cunoască şi să-i cunoaştem mai bine, să putem identifica împreună măcar o parte dintre problemele şi preocupările lor şi să putem oferi unele soluţii. În al doilea rând, să redescoperim tradiţiile, pentru că ele au puterea de a ne uni câteodată, şi de ce nu, ele se pot transforma şi într-o sursă de venit, acum când obiectele realizate în serie, de maşini sofisticate încep să-şi piardă din valoare în faţa acelora realizate manual, poate puţin imperfecte, dar unicate, din materiale tradiţionale".
"O să încep prin a oferi o veste bună – aceea că această activitate, Școală după școală va continua; spun asta deoarece Școala – ca și instituție a reușit să identifice beneficiarii direcți ale acestor activități. Mulțumim foarte mult părintelui Petru Munteanu, fiindcă ajută acești copii, întrucât știm cu toții că nevoia de hrană și de adăpost stă la baza piramidei nevoilor. Dacă nu ar beneficia de această masă zilnică, nu ar putea să desfășoare să alte activități - deci, masa de prânz a acoperit o activitate vitală; apoi a venit și acest proiect prin care se vrea o îmbunătățire a rezultatelor școlare ale copiilor; acești copii, care provin din familii fără o cultură și o educație, iată că pot găși sprijin pentru efectuarea lecțiiilor: mi-au relatat doamnele învățătoare că se vede o îmbunătățire reală; copii nu au mai stat pe stradă, ci au venit la Școala Veche și au beneficiat de ajutor; mai mult, copii sunt foarte încântați de activitățile pe care dumneavoastră pe organizați: de dans ori de aceste activități meșteșugărești. Pe această cale doresc să felicit întreaga echipă de proiect și să-mi manifest disponibilitatea de a continua această frumoasă colaborare", a reliefat domnișoara director Ana Vasiliu, a Școlii Gimnaziale I. Gervescu din Săvineşti.
Menționăm că activităţile principale ale proiectului au constat în cursuri de tip after-school, activităţi creative de lucru manual, dansuri tradiţionale rome şi româneşti, gimnastică ritmică, activităţi de tip Clubul Părinţilor (consiliere, informare, meşteşuguri tradiţionale rome) pentru 33 de copii şi 20 de adulţi romi şi români din comuna Săvineşti.
Prezent la acest eveniment, domnul primar al comunei Săvinești, Daniel Horciu a subliniat: "Acestea sunt tipuri de activități benefice pentru societate, fiindcă acei copii care provin din familii defavorizate trebuie ajutați; astfel de programe sunt binevenite pentru că dau un impuls acestor categorii sociale, le dau speranța că sunt ai societății; a fost un proiect la care și primăria a contribuit atât cât a avut posibilitatea; mulțumim pe această cale voluntarilor și membrilor Fundației Solidaritate și Speranță – filiala Săvinești; este important ca aceste tipuri de activități să aibă o continuitate, fiindcă astfel sunt atrași și copii care, din păcate, nu beneficiază de sprijin din altă parte."
Scopul proiectului a fost reducerea excluziunii și ratei de abandon școlar, îmbunătățirea abilităților de viață precum și creșterea gradului de implicare în comunitate a beneficiarilor proiectului.
Valoarea proiectului a fost de 9.039,12 euro, din care 7.410 euro finanțare nerambursabilă din partea Fondului ONG.
Alexandra Gîrbea