Speranța unui copil

Viața parohiei Martie 3, 2015

Sărăcia, marginalizarea și excluderea socială par a fi cuvintele de ordine ce guvernează societatea românească actuală. Conform Dicționarului de Sociologie, „sărăcia desemnează o stare în care individului îi lipsesc resursele necesare pentru supraviețuire”.

Există situații în care trecem nepăsători pe lângă semenii noștri. Ori suntem foarte grăbiți, ori suntem ancorați în realitatea cotidiană, prinși cu problemele care ne ocupă tot timpul. Acesta este motiv pentru care, de pildă, existența copiilor sărmani care provin din familii defavorizate ne este uneori străină.

Având la bază definiția solidarității, Uniunea Europeană a decis ca începând cu anul 2009 să se pună bazele unei lupte împotriva sărăciei și a excluziunii sociale. Acesta este și unul dintre motivele pentru care Fundaţia Solidaritate și Speranţă – filiala Săvinești în parteneriat cu Centrul social – educativ „Popasul Iubirii Milostive”, care aparține Parohiei ”Sf. Voievozi” din Săvinești, a derulat, în perioada iulie 2014 - februarie 2015, proiectul „Dezvoltare comunitară prin educație și cultură”, finanţat prin granturile SEE 2009 – 2014.

Acesta și-a propus să amelioreze situația în care se află un număr de 87 de copii proveniți din categorii sociale vulnerabile din comuna Săvinești, activitățile principale fiind acordarea zilnică de hrană gratuită și organizarea de activităţi educativ-recreative.

Mihăiță-Alexandru B. este unul dintre acești copii asistați social, iar în cele ce urmează vom așterne pe hârtie povestea impresionantă a acestui copil, pe chipul căruia se citește speranță, nădejde și multe visuri.

La doar 9 ani, acesta locuiește cu părinții și cele două surori într-o garsonieră minusculă, cu doar două paturi. De ceva vreme, familia sa trece prin momente mai dificile, fiindcă nu mai beneficiază de agent termic; acesta fiind un aspect destul de delicat, mai ales în această perioadă, când iarna încă nu și-a încheiat socotelile cu noi. Cu o situație materială precară, copilul de lângă noi nu și-a pierdut încă speranța și visează că într-o zi va deveni pompier.

Împreună cu sora sa Andreea, Mihăiță merge în fiecare zi la școală, iar apoi poposește la Centrul social – educativ „Popasul Iubirii Milostive”,  al parohiei “Sfinții Voievozi” din Săvineşti, unde servește masa de prânz în mod gratuit. Ritualul de zi cu zi continuă cu prezența sa la orele suplimentare din cadrul programului de after-school, ce au loc la Centrul de Servicii Sociale „Samariteanul Milostiv”.

Alături de ceilalți colegi participă la toate activitățile cultural – educativ și este sprijinit în soluționarea problemelor de aritmetică și inițiat în lumea limbii și literaturii române; într-un cuvânt își petrece timpul liber într-un mod educativ.

Mihăiță este pasionat de arta frumosului: pictează foarte frumos și este înzestrat cu excelente abilități de lucru manual, el participând în luna iunie 2014 la o expoziție cu obiecte de lucru manual. Tot în acea perioadă a făcut parte dintr-un grup vocal și dansuri populare, unde a interpretat foarte frumos cântecul Ce mică-i vacanța mare.

Toate activitățile menționate mai sus s-au desfășurat în cadrul proiectului ”Îndrăznește! Talentul tău poate schimba destine!”, finanțat de Comisia europeană prin programul Tineret în Acțiune. Scopul proiectului derulat de Fundația Solidaritate și Speranță – filiala Săvinești a fost dezvoltarea spiritul de inițiativă și antreprenoriat în rândul tinerilor, în același timp cu creșterea gradului de integrare a copiilor și dezvoltarea aptitudinilor pentru viață.

Tot mai des auzim în jurul nostru oameni care doresc să se implice în proiecte social-filantropice, ce au în subsidiar campanii de ajutorare a celor nevoiași. Fie că vorbim de bătrâni neajutorați, copii abandonați de părinți, oamenii ai străzii, sau copii ce provin din familii greu încercate, este esențial să reușim să le acordăm o mână de ajutor, să le redăm zâmbetul pe față.

Alexandra Gîrbea