"Cartea Vie: Alege să cunoști, alege să previi, alege să nu judeci"

Viața parohiei Martie 30, 2015

Ce este traficul de persoane, în rândul copiilor? Tu știi ce este o victimă a traficului de persoane? Ați auzit la televizor de trafic de  copii? Aveți colegi la școală care cerșesc? Știi că un copil cu mâna întinsă poate deveni victima traficului de persoane?

Acestea sunt doar câteva dintre întrebările care s-au adresat joi, 26 martie 2015, în cadrul unei noi întâlniri din cadrul proiectului ”Cartea Vie”, ce a avut loc la Centrul social-educativ ”Popasul Iubirii Milostive”, care aparține de Parohia ”Sfinții Voievozi” Săvinești.

Invitații acestei ediții provin din domenii de activitate similare. Astfel, doamna avocat Andreea Florea, o doamnă polițist din cadrul Serviciului Combaterea Criminalității Organizate Neamț, doamna psiholog Marilena Mocanu din cadrul Direcției Generale de Asistență Socială și Protecție a Copilului Bacău, respectiv doamna Aniței Daniela, din cadrul Agenției Naționale împotriva Traficului de Persoane – Centrul Regional Bacău au răspuns pozitiv invitației preotului paroh Petru Munteanu.

Printre participanții acestui eveniment s-au numărat copiii asistați de Centrul social-educativ ”Popasul Iubirii Milostive” din Săvinești, dar și voluntari ai Fundației Solidaritate și Speranță – filiala Săvinești.

Exploatarea ucide suflete, aceasta a fost fraza cu care a debutat acțiunea de informare și prevenție. Așadar, în cadrul unei campanii a Agenției Naționale Împotriva Traficului de Persoane, distinsele doamne au încercat să le explice copiilor beneficiari ai Centrului social-educativ "Popasul Iubirii Milostive" ce înseamnă traficul de copii și care sunt consecințele acestui fenomen în plan social și psihologic.

"Ne bucurăm enorm că am reușit să ajungem astăzi la Săvinești; am încercat să le povestim acestor copii minunați care sunt consecințele traficului de ființe umane în rândul copiilor; iar, fiindcă auditoriul a fost așa de fraged, am încercat să transpunem totul într-o poveste cu final nefericit; astfel, am încercat să le explicăm că există persoane care fac rău altora și îi îndeamnă pe alții la rău, iar această răutate poate merge chiar până la a distruge victima. Totodată, le-am oferit câteva informații despre mijloacele și modalitățile de exploatare a copilului și despre profilul traficantului de minori. Pe final am tras concluzii și am emis câteva sfaturi despre cum s-ar putea semnala existența unui posibil traficant în comunitate. Aceste tipuri de întâlniri sunt primordiale, fiindcă fenomenul traficului de copii și al exploatării minorilor a luat amploare. Vom reveni cu drag, peste ceva timp, când vor mai crește puțin, pentru a le putea reliefa și cazuri concrete, fiindcă puterea exemplului face minuni", a subliniat doamna Aniței Daniela, din cadrul Agenției Naționale împotriva Traficului de Persoane – Centrul Regional Bacău.

Copiii au fost informați și cu privire la distincția pe care trebuie să o facă între ajutorul oferit părinților la treburile casnice și noțiunea de exploatare prin muncă. De asemenea s-a pus în discuție și tema cerșetoriei, iar micuții au înțeles că acei părinți care își îndeamnă copii să cerșească ar trebui decăzuți din drepturile părintești.

Un traficant plănuiește, stă ascuns, pândește, mai ales în mediul online, și apoi acționează!

Mai mult, s-au adus în discuție și avantajele și dezavantajele mediului virtual, fiindcă în spatele unui profil de facebook de exemplu, se poate ascunde profilul unei persoane rău-intenționate. Așa cum am amintit mai sus, totul începe ca o poveste frumoasă, încântătoare pentru victimă, iar apoi se transformă într-un film de groază, într-un coșmar.

Cei prezenți la eveniment au avut parte de o surpriză, și anume au fost încântați de vocile suave ale școlarilor. Împreună cu Eliza Cojocaru, voluntar în cadrul programului de after-school organizat de Fundația Solidaritate și Speranță - filiala Săvinești, copii au pregătit câteva cântecele, pe care le vor rosti și la Biserica "Sfinții Voievozi", cu ocazia Sfintelor Sărbători Pascale.

La finalul întâlnirii, părintele Petru Munteanu a mulțumit invitatelor pentru colaborarea eficientă și eficace pe care Fundația Solidaritate și Speranță – filiala Săvinești o are cu instituțiile din care acestea fac parte.

”Pe această cale mulțumim Serviciului de Combatere a Criminalității Organizate Neamț, Direcției Generale de Asistență Socială și Protecție a Copilului Bacău, respectiv Agenției Naționale împotriva Traficului de Persoane – Centrul Regional Bacău, pentru sprijinul acordat în cadrul tuturor campaniilor de ajutorare a persoanelor vulnerabile, a campaniilor de prevenire și informare privind protecția și siguranța minorilor”, a concluzionat părintele Petru Munteanu.

Printre acțiunile întreprinse în parteneriat cu organizațiile ce vizează asigurarea și dezvoltarea serviciilor specializate privind protecția și asistarea copiilor aflați într-o situație vulnerabilă se numără și activitatea demarată de către Complexul de servicii pentru intervenție specializată în domeniul protecției familiei și a drepturilor copilului Bacău.

Scopul complexului este de a veni în sprijinul copiilor abuzați (fizic, psihic, emoţional), neglijați sau exploatați, copii ai străzii care pot deveni cu ușurință victime ale traficului de persoane sau a cerșetoriei.

Menționăm că, în ultima zi de joi a fiecărei luni, Parohia ”Sfinții Voievozi” – Săvinești, din cadrul Protopopiatului Roznov, județul Neamț, în parteneriat cu Fundația Solidaritate și Speranță – filiala Săvinești, organizează această activitate cultural-educativă.

Scopul acestui proiect este oferirea de informații și sfaturi, din partea unei persoane, care dorește să împărtășească opinii din experiența sa de viață, fie profesională, fie personală.

Alexandra Gîrbea