Activitățile de reintegrare socială continuă

Viața parohiei Aprilie 3, 2015

Început de aprilie… O dimineață liniștită de primăvară, în care soarele de-abia s-a trezit din somnul său adânc. Dacă aruncăm o privire în jur, observăm că deja au început să-și facă apariția mugurașii copăceiilor.

O nouă zi de joi dedicată activităților educativ-recreative la Centrul de Servicii Sociale „Samariteanul Milostiv”, care aparține Parohiei „Sfinții Voievozi” din Săvinești.

O săptămână ne mai desparte de Sfânta Sărbătoare a Învierii Domnului Nostru Iisus Hristos, motiv pentru care tinerele deținute din cadrul Penitenciarului de Minori și Tineri din Bacău au venit cu drag la sediul centrului social de la Săvinești, pentru a realiza activități de lucru-manual, specifice Sărbătorilor Pascale.

Împreună cu voluntarii departamentului de creație al Fundației Solidaritate și Speranță – filiala Săvinești, fetele au purces la decorarea ouălor confecționate din polistiren, respectiv decorarea unor coșulețe ce conțin ornamente Pascale.

“Așa cum v-am obișnuit, am venit cu drag și astăzi la Centrul de Servicii Sociale „Samariteanul Milostiv” din Săvinești. Fetele sunt foarte încântate de activitățile care se desfășoară aici. Menționăm că săptămâna asta, de luni până vineri a avut loc o expoziție la Muzeul “Iulian Antonescu” din Bacău, cu picturile și lucrările realizate, la noi, la penitenciar. Fetele au avut parte de o surpriză, și anume au primit permisiunea de a ieși în comunitate și de a mai socializa. Mai mult, ele au avut ocazia de a sta de vorbă cu un critic de artă și de a primi răspunsuri la întrebări și curiozități”, a menționat doamna Aursulesei Alexandra, agent principal în cadrul Penitenciarului de Minori și Tineri din Bacău.

Este un fapt deja arhicunoscut că privarea de libertate schimbă suflete, destine. Realizând că existența lor este condiționată de gratiile penitenciarului, tinerele doamne își exprimă regretul față de situația în care se află.

“Aici am reușit să-mi dau seama cu adevărat ce înseamnă să fii condiționat, să-ți fie luată libertatea”, a mărturist cu lacrimi în ochi, o tânără aflată încă în detenție.

Aceasta a fost condamnată la 2 ani de închisoare, pentru o activitate de înșelăciune. Zilele au trecut, și iată că mai sunt doar două luni până când tânăra își va putea revedea famila și cei trei copii. Întrebată ce a învățat din această experiență, aceasta ne-a spus: “oricând de greu ți-ar fi, să nu recurgi la minciună și înșelăciune; am învățat multe din această experiență; când ies de aici vreau să duc o viață liniștită, vreau să-mi caut un loc de muncă, pentru a-mi putea întreține copiii.”

În cadrul regimului deschis al penitenciarului, parteneriatul cu filiala fundației săvineștene, le permite tinerelor să desfășoare tot felul de activități cultural-educative, de la activități de lucru manual, până la pictură, desen, iconografie sau activități hand-made.

Reamintim că, scopul colaborării dintre instituția băcăuană și Fundația „Solidaritate și Speranță” – filiala Săvinești urmărește dezvoltarea unor atitudini prosociale, precum și formarea unor abilități și deprinderi care să contribuie la îmbunătățirea imaginii de sine a persoanelor private de libertate.

Așadar, prin intermediul protocolului de colaborare încheiat între cele două instituții, valabil până la finele anului 2015, se dorește oferirea unui cadru favorabil de sprijin moral pentru persoanele private de libertate, de promovarea a șanselor de incluziune socială a persoanelor aflate în detenție precum și formarea unor abilități și deprinderi care să contribuie la îmbunătățirea imaginii de sine a acestora.

Alexandra Gîrbea