Cartea vie: „Iubirea față de copii se măsoară în clipele petrecute alături de ei”

Viața parohiei Mai 1, 2015

Parohia „Sfinții Voievozi” din Săvinești, în parteneriat cu Fundația Solidaritate și Speranță – filiala Săvinești, a organizat joi, 30 aprilie 2015, începând cu ora 15.00, o nouă întâlnire educativă în cadrul proiectului „Cartea Vie”. Invitata evenimentului, desfășurat la Centrul social-educativ „Popasul Iubirii Milostive” din Săvinești, a fost Lavinia Apopei, președintele Asociației Riana din Piatra-Neamț, organizație care sprijină dezvoltarea vieții și asigură sprijin familial sub deviza „Vezi dincolo de aparențe”. Manifestarea a reunit copii și părinți din categorii sociale defavorizate, precum și voluntari ai Fundației Solidaritate și Speranță – filiala Săvinești.

Întâlnirea a debutat cu o serie de jocuri desfășurate în aer liber și menite să-i așeze în centrul atenției pe copii. A urmat apoi un dialog între invitata zilei, părinți și copii, având în centru teme precum comportamentul copiilor, legătura dintre joc și dezvoltarea abilităților, modalități alternative de învățare și educația nonformală.

„Am venit astăzi pentru a vorbi în calitate de părinte, o meserie care ne ocupă 24 de ore dintr-o zi. A fi părinte înseamnă nu doar a-i hrăni, spăla și îmbrăca pe copii, ci și a petrece timp cu ei și a-i educa. Un copil este o binecuvântare și ne poate ajuta în foarte multe feluri. Noi trebuie să ne gândim că necazurile ne fac să ne gândim mai mult la felul cum îi poți ajuta și pe ceilalți. Ideal este ca atunci când ne luăm în brațe copilul, să ne gândim că e copilul perfect. Să încercăm să ne apreciem copiii pentru ceea ce sunt și nu pentru ceea ce noi ne-am dori ca ei să fie. Noi trebuie să încercăm să petrecem cât mai mult timp cu copiii, dar nu un timp numărat în ore: degeaba stăm 2 ore cu un copil și ne uităm la un film, când putem să stăm 20 de minute să ne jucăm cu el. Nu trebuie urmărită cantitatea, ci calitatea. De multe ori observăm că generația de astăzi a uitat să se joace, poate și pentru că nimeni nu a știut să o învețe. Veți vedea cât de fericit este copilul dumneavoastră dacă măcar zece minute vă jucați cu el în fiecare zi. Iubirea față de copii se măsoară în clipele petrecute alături de ei. Mereu au nevoie de atenție, iar un gest simplu, cum ar fi o îmbrățișare înainte de culcare, poate să le dea forță să se dezvolte. Uneori, copiilor le este mai ușor să petreacă timpul la calculator sau în fața televizorului pentru că sunt activități pe care le cunosc și în care se regăsesc, în condițiile în care părinții nu au timp de petrecut cu ei, copiii neștiind la ce să se aștepte din partea părinților. Pentru a evita aceste lucruri, trebuie să-i avem aproape cât mai mult timp și să-i implicăm în activitățile noastre. De exemplu, atunci când gătim la bucătărie, putem să-i lăsăm și pe copii să se joace într-un vas cu apă și făină pentru că astfel îți dezvoltă și abilitățile motorii, iar peste trei luni vom constata că  vor scrie mult mai frumos”, a afirmat Lavinia Apopei, președinte al Asociației Riana din Piatra-Neamț.

Au urmat apoi discuții despre educația prin joc, importanța fondului muzical pentru copii, modalități de dezvoltare a memoriei vizuale și auditive și metode de lucruri eficient cu copiii, concluzia generală fiind că „trebuie să țineți cont de părerea copilului referitor la activitățile pe care dorește să le facă”. La finalul manifestării, reprezentanții Fundației Solidaritate și Speranță filiala Săvinești și ai parohiei „Sfinții Voievozi” au oferit părinților beneficiarilor Centrului social-educativ „Popasul Iubirii Milostive” var lavabil pentru amenajarea și igienizarea caselor.

Mihai Parfeni