Vineri, 1 mai 2015, Centrul de Servicii Sociale ”Samariteanul Milostiv” și Centrul social – educativ ”Popasul Iubirii Milostive” din Săvinești au fost gazdele unei vizite surprize: invitați de seamă, sosiți tocmai de la Rădăuți, județul Suceava.
Printre cei care au călcat pragul Centrului de Servicii Sociale “Samariteanul Milostiv” din Săvinești se numără părintele Angel Prelipcean, din cadrul Parohiei “Sfânta Cuvioasa Parascheva” din Rădăuți, împreună cu soția și cei trei copii; doamna Cornelia Ungurean, vicepreședintele Asociației de Părinți ai Colegiului Tehnic Rădăuți, împreună cu băiatul său; Simona Mihalescu – voluntar al Mișcării ProVita; Dorel Luță, președintele Asociației de Părinți ai Colegiului Tehnic Rădăuți, împreună cu soția și cu patru dintre cei șase copii ai săi, precum și un grup de elevi de la Colegiul Tehnic Rădăuți.
“Suntem onorați că vă aflați astăzi în mijlocul nostru și ne-am bucura să veniți cât mai des. Vă mai așteptăm cu drag în acest loc al prieteniei și suntem convinși că împreună putem face lucruri frumoase. Aceste tipuri de întâlniri cultural-recreative creează prietenii și ne unesc. Faptul că dumneavoastră întreprindeți activități cu tinerii ne creează sentimentul apartenenței – noi facem lucruri similare. Este esențial să punem accent pe educația tinerilor, arătându-le care este drumul spre Biserică. În toate aceste acțiuni, Biserica are rolul său, fiindcă asistența socială trebuie să fie umplută cu propovăduirea Bisericii și cu hrană spirituală. Să nu uităm că Hristos este Calea, Adevărul și Viața”, a reliefat părintele Petru Munteanu, directorul Fundației Solidaritate și Speranță – filiala Săvinești.
Simona Mihalescu, voluntar al Mișcării ProVita a menționat: “ne bucurăm foarte mult că am ajuns astăzi la Săvinești. Noi încercăm să demarăm activități cu scop educativ, să-i ajutăm pe tineri să-și traseze o direcție. Copiii cu care am venit sunt deja incluși într-un cerc intitulat Colocviile tinerilor, iar în cadrul campaniei ProVita desfășurăm acțiuni cu caracter informativ-educativ. În cadrul întâlnirilor discutăm despre tot ceea ce îi interesează: despre familie, anturaj, efectele televizorului asupra individului, dar și despre probleme mai delicate, cum ar fi avort sau viața intimă. Am început o luptă, pe care o ducem mai departe, iar prin intermediul joculețelor și a filmulețelor încercăm să explicăm ce este bine și ce este rău. Ne bucură foarte mult, că după încheierea fiecărei campanii, tinerii își arată dorința de a mai discuta și de a ține legătura. Astfel, Dumnezeu a rânduit să ajungem și la Săvinești, iar de aici o să poposim și la Mănăstirea Pângărați, Mănăstirea Petru Vodă, dar și Bicaz Chei”.
În cadrul acestei mini-excursii pe târâmul social-filantropic de la Săvinești, invitații au vizitat atelierul de creație al Fundației Solidaritate și Speranță – filiala Săvinești, unde au rămas plăcut impresionați de obiectele decorative expuse: sticle decorative, îngerași din ipsos, cruci din ipsos, obiecte decorative din semințe, lumânări din ceară și nu numai.
Au vizita apoi și redacția revistei de dialog etic, estetic și religios, Jurnal Spiritual, unde li s-a prezentat activitatea de zi cu zi. Mai mult, le-a fost supus atenției și proiectul social-educativ, intitulat Borcanul cu Înțelepciune. După ce li s-a prezentat în ce constă acest proiect, invitații au ales câte unul dintre cele 33 de răvașe condimentate cu înțelepciune (ce conțineau proverbe sau citate pentru musafiri) și le-au rostit cu voce tare.
După popasul de la ”Școala Veche” (care este și sediul Fundației Solidaritate și Speranță – filiala Săvinești), musafirii au vizitat și Atelierul de prescuri ”Sf. Minodora, Mitrodora și Nimfodora”, dar și Atelierul de broderie Sf. Parascheva, din cadrul Centrul social – educativ ”Popasul Iubirii Milostive” din Săvinești. Apoi, la sediul centrului au luat masa de prânz, împreună cu angajații și voluntarii prezenți.
La finalul întâlnirii, părintele Petru Munteanu le-a mulțumit invitaților pentru că au poposit la Centrul de servicii sociale de la Săvinești, lansând totodată copiilor și invitația de a participa la cea de-a X-a ediție a Taberei de creație „Aripi de înger”, care se va desfășura în mai multe serii, pe toată durata vacanței de vară.
Alexandra Gîrbea