Caritatea, milostenia sau compasiunea se înscriu pe lista virtuților individuale care, alături de liberul arbitru, pot constitui temelia unei societăți etice și morale. În traducere liberă verbul “a ajuta” înseamnă a sprijini, a susține, a fi de folos, a servi, a avea capacitatea fizică sau intelectuală de a face un anumit lucru.
Despre noțiunea de ajutor umanitar și sprijin social-filantropic, au vorbit luni, 4 mai 2015, și reprezentanții Organizației Umanitare ”Hilfe für Osteuropa Todtnau – Seelscheid e.V” din Germania, în cadrul unei vizite de onoare la Centrul social-educativ “Popasul Iubirii Milostive” din Săvinești.
Delegația a fost formată din prim-președintele organizației ”Hilfe für Osteuropa Todtnau – Seelscheid e.V” din Germania – doamna Ursula Honeck, domnul Gunther Köllner – secretar al asociației mai sus amintite, Thomas Honeck , Josef Schneider, Erich Steck, Manfred Dietsche, Jana Köllner, Cornelia Schneide și Paul Klingele.
Aflați pentru o săptămână pe plaiurile nemțene, reprezentanții delegației au vizitat atelierul de creație al Centrului de Servicii Sociale “Samariteanul Milostiv”, atelierul de broderie “Sf.Parascheva”, dar și atelierul de patiserie ”Sf. Minodora, Mitrodora și Nimfodora”, din cadrul centrului de la Săvinești. Cele două centre menționate anterior sunt coordonate de preotul paroh Petru Munteanu de la Parohia “Sfinții Voievozi” din Săvinești.
“Dragi prieteni, vă mulțumim din suflet pentru primirea pe care ne-ați făcut-o, pentru ospitalitate. Putem spune că este foarte important pentru noi să vedem visul nostru împlinit, acela de a contribui la ajutorarea comunităților devaforizate; ne bucură să vedem că toate ajutoarele noastre au ajuns acolo unde trebuie. Eu vin deja de 25 de ani în România. Sigur că sunt foarte mulți oameni cu care colaborez în Germania, care se întreabă cum de mai este nevoie de un ajutor pentru România, după atâția ani de sprijin. Dar iată că, sunt foarte mulți copii, bătrâni și oameni săraci care încă mai au nevoie de ajutor. Acest lucru ne doare, de aceea dorim să ajutăm în continuare. Dacă pot ajuta puțin, eu cred ca merită să facem eforturi. Chiar dacă facem aceste drumuri de atâția ani de zile, colegii mei încă mă ajută și mă sprijină; de aceea am decis să ne continuăm munca, chiar dacă nu mai suntem așa de tineri. Am fost entuziasmați astăzi să vedem că părintele Munteanu are un sprijin atât de mare și ne dorim să aibă putere să ducă mai departe această muncă. Cu acest prilej le mulțumesc și colegilor mei, și doamnei Jumanca, cu care lucrez de atâția ani de zile”, a declarat doamna Ursula Honeck, prim-președintele organizației Organizației Umanitare ”Hilfe für Osteuropa Todtnau – Seelscheid e.V” din Germania.
Vizita oaspeților din Germania a avut dublu scop: atât cel educativ, fiindcă s-a discutat despre toate activitățile educativ-recreative care au loc la Fundația Solidaritate și Speranță – filiala Săvinești, cât și cel social-filantropic. În sprijinul celui din urmă deziderat, au venit toți voluntarii și angajații fundației săvineștene, care au contribuit la procesul de descărcare a ajutoarelor umanitare, destinate Forumului Democrat German din Piatra Neamț, prin persoana domnului președinte Dan Matzner și Asociației ”Ursula Honeck” din Piatra Neamț, a cărei președinte este doamna Augusta Jumanca.
“A fost o activitate benefică – totul a decurs foarte bine. Am fost întâmpinați cu aceeași ospitalitate cu care am fost obișnuiți. Ne bucurăm că a fost prezentă foarte multă lume, care a răspuns pozitiv inițiativei noastre. Îi mulțumim părintelui Petru Munteanu pentru sprijin și pentru faptul că a găsit întotdeauna soluția potrivită pentru ca aceste ajutoare, înainte de a ajunge la persoanele nevoiașe, să fie depozitate în condiții optime. De asemenea, îi mulțumim și domnului primar pentru că a fost alături de noi și sperăm că vom mai derula aceste tipuri de acțiuni și pe viitor”, ne-a mărturisit doamna Augusta Jumanca, președintele Asociației ”Ursula Honeck” din Piatra Neamț.
“Dorim să spunem că activitatea noastră s-a extins foarte mult de când am cunoscut-o pe doamna Augusta Jumanca, motiv pentru care îi mulțumim. Prin susținerea Organizației Umanitare ”Hilfe für Osteuropa Todtnau – Seelscheid e.V” din Germania și prin acest frumos parteneriat cu primăria, am reușit să avem în mijlocul nostru un număr de 32 de oameni care lucrează în fiecare zi pentru noi. Noi dezvoltăm în comuna Săvinești o economie socială, care susține persoane care nu au posibilitatea de a activa pe piața muncii, cum ar fi cele aproape de vârsta pensionării. Tot cu sprijinul organizației din Germania am mai dezvoltat un atelier protejat de broderie și unul de patiserie-cofetărie, unde susținem persoane care se integrează destul de greu pe piața muncii. De asemenea, avem și personal specializat care îi ajută pe copiii beneficiari să-și facă lecțiile, după programul de școală. Așadar, pe lângă o masă caldă gratuită la prânz, noi îi sprijinim și pe plan educațional – dorim să investim foarte mult în educație”, a menționat părintele Petru Munteanu, directorul Fundației Solidaritate și Speranță – filiala Săvinești.
Prezent la evenimentul social-filantropic din data de 4 mai 2015, primarul comunei Săvinești, domnul Daniel Horciu a reliefat: “Bine ați venit în comuna Săvinești, o zonă din apropierea orașului Piatra Neamț, care după ultimul recensământ unește un număr de 6.600 de locuitori. În trecut, această comună s-a dezvoltat foarte mult datorită platformei chimice – Combinatul de Fibre și Fire Sintetice Săvinești, construită chiar de o companie germană. La momentul de față, nivelul de trai a scăzut în mod considerabil, fiindcă de ceva vreme s-a redus activitatea platformei chimice. Acest aspect a adus cu sine un grad mare de șomaj, motiv pentru care, prin intermediul parteneriatului cu Fundația Solidaritate și Speranță – filiala Săvinești, încercăm să-i ajutăm pe cei care în momentul de față nu dispun de resurse pentru a-și duce traiul zilnic. În măsura în care putem, încercăm să sprijinim activitatea fundației, prin asigurarea utilităților zilnice. Le mulțumim celor din Germania pentru ajutorul oferit, iar reprezentanții primăriei le vor oferi o diplomă de recunoștință, ca semn de mulțumire pentru tot ceea ce fac pentru comunitatea săvineșteană”.
Menționăm că delegația mai sus amintită poposește pe tărâmul social-filantropic de la Săvinești, de două ori pe an, în lunile mai și octombrie, ocazie cu care însoțesc și transportul de ajutoare umanitare.
Alexandra Gîrbea