Timpul petrecut în spatele gratiilor se răsfrânge de cele mai multe ori asupra comportamentului psihologic al individului. Statisticile ne arată că deficitul de integrare socială a persoanele private de libertate este în creștere.
De aceea, desfășurarea activităților cultural-recreative, precum și identificarea nevoii de formare a unor abilități și deprinderi care să contribuie la îmbunătățirea imaginii de sine sunt primordiale.
În sprijinul reducerii efectelor negative ale situației în care se află persoanele private de libertate, vine și Fundația Solidaritate și Speranță – filiala Săvinești, prin inițiativele părintelui Petru Munteanu, directorul filialei fundației.
Filiala fundației săvineștene a încheiat un protocol de colaborare cu Penitenciarul de Tineri și Minori din Bacău, în urma căruia în fiecare zi de joi, se desfășoară activități cultural-educative. Devenită deja tradiție, vizita unui număr de opt doamne aflate încă în detenție a onorat și astăzi, 7 mai 2015, sediul Centrului de Servicii Sociale “Samariteanul Milostiv”, care aparține Parohiei “Sfinții Voievozi” din Săvinești.
Încă din primele clipe în care au pășit pe tărâmul social-filantropic de la Săvinești, doamnele s-au arătat interesate de activitatea educativ-recreativă pe care o vor desfășura în această după-amiază. Pentru a nu le mai ține în suspans, Anamaria Armenici, director al departamentului de creație al Fundației Solidaritate și Speranță – filiala Săvinești a dezvăluit: “astăzi, împreună cu cele opt doamne aflate încă în detenție vom lucra sticle de diverse forme și dimensiuni, decorate cu sfoară de cânepă și alte diverse tipuri de sfoară (atât ca material, grosime și culoare). Începând cu decorarea primei sticle, totul se rezumă la înfășurarea acestor sfori cât mai strâns, iar pentru fixarea capetelor folosim câteva picături de aracet. Pornim de la gâtul sticlei, înfașurând sfoara (fie drept, fie înclinat), combinând astfel două tipuri de sfoară. Și uite așa, cu răbdare și timp de aproximativ 30 de minute la fiecare sticlă, reușim să dăm naștere unor creații originale – mai ales că acestea pornesc din suflet. O idee care prinde viață și se exprimă în acest mod.”
La finalul actitivății, Anamaria Armenici a menționat: ”Fetele învață din mers și partea bună a acestui lucru este că niciodată nu te opresti să înveti lucruri noi, tehnici noi. Și-au pus imaginația la încercare, fiecare creând modelul dorit. Nu a fost nevoie de o super finisare, fiindcă rusticul sau meștesugul nu înseamnă neapărat perfecțiunea. Acestea pot fi umplute cu diverse băuturi sau siropuri, sau pot fi folosite ca simplu element de decor. Eu consider că este o activitate benefică pentru aceste tinere, fiindcă orice te poate inspira: o stare, o zi frumoasă, o dimineață liniștită, un apus de soare, un parfum, un gand, un zâmbet – toate acestea împreună pot da viață unei creații. Un proverb latin ne spune că Lucrul bine făcut e spre lauda meșterului, iar pe această cale felicităm tinerele deținute, care în această zi de joi au creat modele deosebite.”
Prezent la acest eveniment cultural-educativ, părintele George-Ovidiu Chirița , din cadrul Parohiei “Sfântul Ilie Tesviteneanul” din cartierul Speranța din Piatra-Neamț s-a arătat foarte interesat de acțiunile care au loc prin intermediul acestui protocol de colaborare și ne-a mărturisit: “fiind a treia întâlnire cu tinerele deținute, am avut o senzație de firească revedere cu niște enoriași veniți cu problemele lor, dar care se mai hotărăsc încă dacă le lasă în urmă sau nu, dacă se spovedesc sau nu, dacă își schimbă viața ori își mai urmăresc conștiința și văd apoi ce fac; oricum, sunt convinși că trebuie să schimbe ceva. Activitatea pe care au desfășurat-o părea un pretext pentru a gusta o fărâmă de realitate, pentru a crea ceva frumos cu mâinile lor”.
Vă reamintim că obiectivul colaborării dintre instituția băcăuană și Fundația Solidaritate și Speranță -filiala Săvinești este dezvoltarea unor atitudini prosociale, precum și formarea unor abilități și deprinderi care să contribuie la îmbunătățirea imaginii de sine a persoanelor private de libertate.
Sperăm că, în ciuda faptului că privarea de libertate poate schimba suflete și uneori chiar destine, aceste tipuri de activități reușesc să creeze o solidaritate socială în comunitate. Mai mult decât atât, infracționalitatea și delicvența pot fi reduse doar dacă oamenii, organizaţiile şi instituţiile colaborează pentru atingerea obiectivelor menționate mai sus.
Alexandra Gîrbea