Terapie cu flori de soc și muguri de brad

Viața parohiei Iunie 4, 2015

Creştinii ortodocşi slăvesc pe Tatăl, pe Fiul şi pe Sfântul Duh—Sfânta Treime, singurul Dumnezeu. Urmând Sfintele Scripturi şi învăţătura Sfinţilor Părinţi, Biserica Ortodoxă mărturiseşte că Sfânta Treime înseamnă trei Persoane (ipostasuri), care împărtăşesc aceeaşi substanţă sau natură (gr. ousia). Această credinţă poate să pară paradoxală, dar acesta este modul în care Dumnezeu ni S-a revelat. Toate cele trei Persoane sunt consubstanţiale Una cu Cealaltă, va să zică, Ele sunt de aceeaşi esenţă (gr. homoousios) şi coeterne. Nu a existat niciodată un timp în care Una dintre Persoanele Treimii să nu fi existat. Dumnezeu este dincolo şi înainte de timp şi totuşi lucrează înăuntrul timpului, mişcându-Se şi vorbindu-ne în cadrul istoriei.

Început de săptămână, mai exact 1 iunie – Ziua Sfintei Treimi, dar și Ziua Internațională a Copilului.

După Sfânta Liturghie, bucuroși și plini de entuziasm, voluntarii Fundației Solidaritate și Speranță – filiala Săvinești și ai Parohiei ”Sfinții Voievozi” din Săvinești au retrăit momentele copilăriei și au răspuns pozitiv unei excursii prin împrejurimi.

Cum perioada mai - iunie este numită "vremea mugurilor de brad, a socului sau a salcâmului", voluntarii au pornit cu mult entuziasm într-o drumeție în zona Mănăstirii Bistrița, dar și prin împrejurimile comunei Săvinești.

Cum spiritul ludic este omniprezent în fiecare dintre noi, voluntarii au profitat din plin de această ieșire în natură, de aerul curat de munte și de priveliștea feerică oferită de natură.

O terapie de care te poti bucura, o plimbare printre flori, a căror mireasmă ne îmbie sufletul – așa putem descrie această acțiune.

Mirosul discret al socului - acele flori de un alb imaculat - dar și răbdarea de care au dat dovadă voluntarii în desprinderea florilor de pe crenguțe, nu pot fi trecute cu vederea. Imediat ce a ajuns lângă brazii veseli, echipa s-a gândit instant la gustul excepțional al siropului preparat din mugurii fragezi.

Menționăm că atât florile de soc, cât și mugurașii de brad adunați cu multă dragoste și dăruire, vor lua drumul siropului și al dulceții, alături de celelalte bunătăți pregătite la Centrul social – educativ ”Popasul Iubirii Milostive” din Săvinești, care aparține parohiei ”Sf. Voievozi” din Săvinești.

După această drumeție, cu dublu scop, voluntarii au fost felicitați de părintele paroh Petru Munteanu, care le-a pregătit o surpriză. Ca să acompanieze mireasma dulce a florilor de soc și a mugurilor de brad, părintele le-a dăruit voluntarilor un tort.

Opiniile voluntarilor implicați în această acțiune recreativă

"Se spune că în fiecare dintre noi există spiritul de copil. De 1 iunie, împreună cu voluntarii Fundației Solidaritate și Speranță – filiala Savinești am participat la cules de soc, respectiv muguri de brad. A fost o activitate foarte frumoasă, soarele a fost de partea noastră, iar pălăriile socului zâmbeau spre noi. Scopul acestei activități a fost cel de strângere a cât mai multe pălării de soc. Totodată, a fost și o acțiune cu rol recreativ" -  Agafia Roșu, asistent social în cadrul Parohiei "Sfinții Voievozi" din Săvinești.

"Cu prilejul zilei copilului, ne-am gândit să organizăm o ieșire în aer liber, care să aibă dublu scop. Buna-dipoziție și spiritul de echipă au caracterizat întreaga activitate. Mă bucur că am răspuns pozitiv acestei invitații și sper să mai organizăm astfel de tipuri de ieșiri", Cristina Petrariu – din cadrul departamentului de contabilitate al Fundației Solidaritate și Speranță – filiala Săvinești.

"Mi-a plăcut foarte mult la cules de muguri de brad. Am avut prilejul de a ieși puțin în natură, la aer curat, de pădure. Mugurii de brad ne-am oferit o stare de liniște sufletească. Mă bucur că am reușit să organizăm astfel de activități și sperăm că vom repeta această ieșire în natură" – Luminița Corduneanu, din cadrul departamentului Administrativ al Fundației Solidaritate și Speranță – filiala Săvinești.

"Îmi pare bine că am participat la această acțiune. A fost aer curat, ne-am relaxat. Ne-am și distrat, a fost plăcut. A fost o ieșire benefică în aer liber" – doamna Rodica Măriuța, bucătar la Centrul "Popasul Iubirii Milostive" din Săvinești.

"A fost o acțiune frumoasă, în aer liber; o dimineață frumoasă, plăcută, iar aerul de pădure ne-a adus o stare de liniște sufletească" – doamna Jana Craivan, bucătar la Centrul "Popasul Iubirii Milostive" din Săvinești.

"Am participat la această activitate în aer liber cu mult drag. Mă bucur că am reușit să ne adunăm într-un număr atât de mare și sper să mai repetăm această acțiune și pe viitor", Daniel Jingoi, voluntar al Atelierului de broderie "Sf.Parascheva", din cadrul Fundației Solidaritate și Speranță – filiala Săvinești.

"Îmi place foarte mult natura, de aceea am răspuns pozitiv invitației voluntarilor Fundației Solidaritate și Speranță – filiala Săvinești. A fost o acțiune frumoasă, mi-a plăcut foarte mult. S-a lucrat foarte mult în echipă, ceea ce a oferit acestei acțiuni un caracter special" – Carmen Vântu, grafician-calculator, în cadrul Fundației Solidaritate și Speranță – filiala Săvinești.

"Am participat ca voluntar la această acțiune, unde ne-am simțit foarte bine. Sper ca pe viitor să mai particip la astfel de activități cu acești colegi minunați" – Liviu Dumitrache, voluntar al Fundației Solidaritate și Speranță – filiala Săvinești.

"Împreună cu voluntarii fundației săvineștene am pornit la o acțiune – în aer liber. Voie bună, distracție, dar și implicare – acestea sunt doar câteva dintre cuvintele care descriu această acțiune. Îmi doresc să mai particip și pe viitor la astfel de activități" – Mihaela Dumitrache, voluntar al Fundației Solidaritate și Speranță – filiala Săvinești.

"Sunt foarte fericită că am participat la această acțiune în natură, la cules de soc. Mi-aș dori ca pe viitor să participe cât mai mulți copii" - Ștefania Dumitrache, voluntar al Fundației Solidaritate și Speranță – filiala Săvinești.

"În prima zi de vară, 1 iunie, am participat împreună cu voluntari şi prieteni la o acţiune plăcută în aer liber, şi anume am cules flori de soc, respective muguri de brad,  din care va fi preparat deliciosul şi binecunoscutul sirop. Fiind Ziua copilului şi o zi toridă, am petrecut o după-amiază frumoasă şi minunată în care am îmbinat efortul fizic cu cântece specifice copilăriei, drumeţia şi voia bună. Din punctul meu de vedere, orice ieşire în natură este benefică pentru sănătate, căci ne deconectează de la grijile cotidiene şi ne ajută să ne menţinem un tonus ridicat. Fiind abia la început de vară, ne dorim să organizăm cât mai dese astfel de activităţi cu dublu scop", Iulia Romedea, voluntar al Fundației Solidaritate și Speranță – filiala Săvinești.

Am participat la această activitate deoarece îmi place să mă plimb și să explorez natura. Mi-a plăcut compania și m-am simțit bine în cadrul grupului de voluntari. A fost o zi deosebită și de neuitat" – Bogdan Romedea, voluntar al Fundației Solidaritate și Speranță – filiala Săvinești.

Este la îndemâna simțului comun că din diverse fructe și plante putem prepara siropuri dulci, aromate, cu rol de medicament. În sprijinul acestei afirmații vine opinia specialiștilor conform căreia siropul de bradul are numeroase proprietati terapeutice (expectorant, antiseptic, usor diuretic, antitusiv, vitaminizant și tonic general). Totodată, socul este cunoscut ca având proprietăți antiinflamatoare și ajută la digestie, iar siropul preparat din florile sale este excepțional.

Alexandra Gîrbea