"Iată că a rânduit Dumnezeu să urmez drumul Bisericii și calea lui Hristos!"

Viața parohiei Iunie 5, 2015

Vineri, 5 iunie 2015, enoriașii parohiei "Sfinții Voievozi" din Săvinești au participat la săvârșirea Tainei Sfântului Botez , slujbă oficiată de părintele Petru Munteanu și părintele Ioan-Mihai Măriuța.

Hirotonit diacon pe data de 31 mai 2015, iar pe 1 iunie 2015 preot în cadrul parohiei „Sf. Ilie Tesviteanul” din localitatea Bor, Valea Timocului din Serbia, părintele Ioan-Mihai Măriuța a oficiat pentru prima dată Taina Sfântului Botez.

După ce Preasfințitul Părinte Daniil, Episcop-locţiitor al Episcopiei Ortodoxe Române a Daciei Felix l-a hirotonit preot, părintele Ioan-Mihai Măriuța face parte din clerul protopopiatului ortodox român al Daciei Ripensis.

"Astăzi am participat la o nouă Taină a Sfântului Botez  și îl avem alături de noi, în Biserică, pe părintele Ioan-Mihai Măriuța, care iată, de câteva zile este angajat al Patriarhiei Române, al Bisericii Noastre Ortodoxe. În prima duminică după Rusalii, numită Duminica Tuturor Sfinților, părintele Măriuța va sluji pentru prima dată ca preot. Atunci când se va face instalarea în biserica pe care o va păstori vom organiza o excursie la parohia "Sf.Ilie Tesviteanul", localitatea Bor, din Serbia. Părintele Mihai Măriuța, împreună cu tânăra preoteasă Petronela sunt la început de drum și au nevoie de rugăciunile noastre, așa cum și el ne va pomeni în rugăciunile lui. Bunul Dumnezeu să ne binecuvânteze pe noi, pe toți și să ne dăruiască puterea de a ne duce crucea", a menționat părintele paroh Petru Munteanu.

Cel care i-a insuflat spiritul credinței ortodoxe a fost tatăl său, Gheorghiță Măriuța, cântăreț al bisericii ”Sfinții Voievozi” din Săvinești de mai bine de 17 ani, iar părintele paroh Petru Munteanu a fost cel care i-a călăuzit pașii către Hristos.

Fiu al satului Săvinești, părintele Ioan-Mihai Măriuța a urmat cursurile Seminarului Teologic „Veniamin Costachi” de la  Mănăstirea Neamț și apoi cursurile de licență și de masterat ale Facultății de Teologie Ortodoxă „Andrei Șaguna” din Sibiu.

În anul 2014, s-a căsătorit cu tânăra preotească Petronela, o tânără muncitoare, cu idei inovative, care și-au pus amprenta asupra evoluției departamentului de creație al Fundației Solidaritate și Speranță – filiala Săvinești.

"Iată că a rânduit Dumnezeu să urmez drumul Bisericii și calea lui Hristos și astăzi am participat la oficierea primei slujbe a Tainei Sfântului Botez, în calitate de preot. Mă bucur că am luat parte la această Sfântă Taină, alături de părintele paroh Petru Munteanu, căruia îi mulțumesc pentru tot sprijinul acordat. Părintele a fost pentru mine un model, am avut și am de la cine învăța; am crescut sub aripa Sfinției Sale, de mic copil. A fost un moment plin de emoție și bucurie – acesta este un vis devenit realitate. Din copilărie am fost crescut în spiritul credinței ortodoxe și am fost îndrumat să urmez această cale.  Îmi doresc, ca în parohia pe care o voi păstori să pun în practică tot ceea ce am deprins alături de părintele Munteanu, în Biserica 'Sf.Voievozi' ", a mărturist părintele Mihai Măriuța.

Hirotonia sau Preoția este a cincea sfântă Taină a Bisericii, în care, prin punerea mâinilor și rugăciunea arhiereului, se împărtășește unor bărbați, ce s-au pregătit pentru aceasta, harul dumnezeiesc, care dă puterea de a propovădui cuvântul lui Dumnezeu, de a săvârși Sfintele Taine și slujbele bisericești si de a conduce pe cei credincioși la mântuire.

Alexandra G.