Procesiune pentru ploaie la Duminica Tuturor Sfinților

Viața parohiei Iunie 10, 2015

”În această zi, Duminica întâi după Rusalii, prăznuim praznicul Tuturor Sfinților, celor de pretutindeni, din toată lumea, din Asia, Libia și Europa, de la Miazănoapte și de la Miazăzi.   Dumnezeieștii noștri Părinți au așezat să prăznuim, după Pogorârea Sfântului Duh, sărbătoarea de azi, ca și cum ar fi voit să arate că venirea Preasfântului Duh a lucrat prin Apostoli niște lucruri atât de mari, încât a sfințit și a înțelepții pe cei de un aluat cu noi și, așezându-i din nou în locul cetei aceleia îngerești căzute, i-a adus, prin Iisus Hristos, la Dumnezeu: pe unii, adică, prin mucenicie și sânge, iar pe alții prin trăire și viață virtuoasă, Duhul Sfânt săvârșind, astfel, fapte mai presus de fire.” (Sinaxar)

Galerie Foto

Ca în fiecare zi de sărbătoare, duminică, 7 iunie 2015, enoriașii Parohiei ”Sfinții Voievozi” au participat la Sfânta Liturghie, oficiată de  părintele paroh Petru Munteanu și părintele Ioan Măriuța și s-au rugat la Bunul Dumnezeu pentru ploaie.

După citirea pericopei Evanghelice de la Matei, cap. 10, vers. 32-35, 37-38 și cap. 19, vers. 27-30, preotul Ioan Măriuța a adresat cuvânt de învățătură celor prezenți în sfântul locaș. ”Noi creștinii ortodocși cinstim pe Sfinții lui Dumnezeu, știind că Dumnezeu săvârșește în chip minunat voile Sale cu dânșii. Biserica Ortodoxă face deosebire între adorare, care se cuvine numai lui Dumnezeu și venerare sau cinstire pe care o dăm Sfinților și Îngerilor Săi, care slujesc la mulțumirea sufletelor noastre.”

Hirotonit diacon pe data de 31 mai 2015, iar pe 1 iunie 2015 preot în cadrul parohiei „Sf. Ilie Tesviteanul” din localitatea Bor, Valea Timocului din Serbia, părintele Ioan-Mihai Măriuța a oficiat alături de părintele Petru Munteanu, Sfânta Liturghie. După ce Preasfințitul Părinte Daniil, Episcop-locţiitor al Episcopiei Ortodoxe Române a Daciei Felix l-a hirotonit preot, părintele Ioan-Mihai Măriuța face parte din clerul protopopiatului ortodox român al Daciei Ripensis.

La sfârșitul slujbei, părintele paroh Petru Munteanu a făcut cunoscut credincioșilor prezenți în biserică noul drum duhovnicesc, rânduit de Dumnezeu preotului Ioan Mihai Măriuța, fiu al satului, îndrumat, încă din copilărie, pe calea bisericii, de către părintele paroh. ”Iată, un fiu al parohiei noastre și al comunei Săvinești, pleacă să slujească Sfânta Biserică, pe Hristos Domnul nostru, nu departe de noi, pentru că atunci când suntem în rugăciune distanțele se comprimă, spaţiul nu mai există. Când ne rugăm unii pentru ceilalți nu mai există nici America, nici România, totul este împreună.Pleacă aproape de noi, tocmai în Serbia, în orașul Bor. Îi dorim ca Bunul Dumnezeu să-l întărească în activitatea lui, care o are pentru comunitatea lui, comunitatea românilor de lângă noi, din Serbia.”

Totodată, părintele Munteanu a amintit enoriașilor de frumosul proiect Tabăra de creație ”Aripi de înger”, organizat  de Parohia ”Sfinții Voievozi”, anul acesta, tabăra ajungând la a X-a ediție. ”Pentru aceste comunități din jurul țării noastre, după cum știți, parohia noastră dezvoltă un proiect social numit Tabăra de creație ”Aripi de înger”. În fiecare an poposesc la noi tineri din Republica Moldova, din afara țării noastre, care petrec clipe frumoase alături de tineri din comuna noastră sau din zonele limitrofe, care doresc să învețe din frumusețea învățăturii sfintei noastre Biserici, să dezvolte prietenii noi, să petreacă o vacanță frumoasă în comunitatea noastră.”

După Sfânta Liturghie credincioșii aflați în lăcașul de cult au adus prinos de rugăciune pentru ploaie. Au mers în procesiune în jurul bisericii, purtând icoana Maicii Domnului.Pe parcursul procesiunii au fost citite rugăciuni la vreme de secetă şi acatistele mai multor sfinţi ai Bisericii noastre, s-a citit din Sfintele Evanghelii şi s-au intonat cântări religioase.

”Este a doua oară când ieșim, într-o astfel de procesiune, cu icoana Maicii Domnului de la noi din biserică. Înainte se aducea icoana Sf. Ana de la Mănăstirea Bistrița. A fost necesară această procesiune, binevenită, pentru seceta ne afectează culturile. Bătrânii satului spun că dacă nu plouă într-o săptămână, o să ne confruntăm cu mari probleme. Avem nevoie de apă”, a mărturisit epitropul Constantin Chele.

Praznicul „Tuturor Sfinţilor“, pe care Biserica noastră l-a rânduit spre cinstire în prima duminică după Rusalii, este și prilej  de popas duhovnicesc. Frumuseţea acestei sărbători este sporită şi de faptul că în parohie există o troiţă ocrotită de toți Sfinții.

După oficierea Sfintei Liturghii, părintele paroh Petru Munteanu și părintele Ioan Măriuța, însoțiți de credincioșii enoriei au mers la troița cu hramul la Duminica Tuturor Sfinților, unde au oficiat slujba de sfințire. ”Ne aflăm într-un moment emoționant pentru că, iată-ne adunați la o troiță ridicată cu multă dragoste și jertfă de ctitorii ei. Ne-am reunit aici, într-un peisaj deosebit de frumos, este cel mai frumos loc al parohiei noastre, în foșnetul și frumusețea naturii. Înconjurați de minunăția acestui loc, astăzi ne rugăm ctitorilor acestui loc, care sunt Sfinții Bisericii noastre. Toți Sfinții s-au adunat la această troiță și sunt ocrotitorii ei. Sfinții sunt cei care călătoresc în viața lor cu rugăciunea către Dumnezeu și cu credința în El. În primele veacuri toți credincioșii bisericii erau numiți sfinți, Liturghia toată era în Duhul Sfânt, chemarea era aceasta, de a fi sfințitor. Sfântul nu este cineva care este retras de comunitate, cineva special, ci toți suntem chemați să dobândim harul sfințitor prin prezența Duhului Sfânt. Toți suntem chemați să ne mântuim”, a predicat părintele paroh Petru Munteanu.

Frumuseţea acestui popas sufletesc și duhovnicesc stă atât în slujba săvârşită, cât şi în faptul că în jurul troiţei se întâlnesc credincioșii, se bucură şi socializează.

Brîndușa Dediu