”Sfânta Cruce ne dezvăluie identitatea noastră”

Viața parohiei Septembrie 15, 2015

”Sărbătoarea Înălţării Sfintei Cruci este preamărirea iubirii smerite şi jertfelnice pe care Dumnezeu o preţuieşte şi o binecuvântează. Adevărata iubire nu este posesivă şi mândră, ci iubirea milostivă şi smerită, care deschide sufletul omului spre a iubi pe Dumnezeu şi pe semeni. Sfânta Cruce este lumină şi binecuvântare pentru viaţa creştină, de aceea, pretutindeni, unde locuiesc creştinii adevăraţi, întâlnim semnul Sfintei Cruci, deoarece ea este şi semnul iubirii Preasfintei Treimi pentru noi şi al credinţei noastre în Preasfânta Treime”. Preafericitul Părinte Patriarh Daniel

Galerie Foto

Spre deosebire de alte sărbători, Înălţarea Sfintei Cruci se cinsteşte cu post pentru că aduce aminte de patimile şi moartea Mântuitorului pe Golgota. Astfel, Crucea a devenit un simbol al victoriei asupra morţii şi păcatului.

Astăzi, 14 septembrie, în Biserica Ortodoxă Română se face prăznuirea Înălțării Sfintei Cruci, sărbătoare care amintește de aflarea lemnului Cinstitei Cruci pe care a fost răstignit Domnul nostru Iisus Hristos și înălțarea ei în fața poporului de Patriarhul Macarie al Ierusalimului în anul 335.

Sărbătoare plină de încărcătură duhovnicească, Înălțarea Sfintei Cruci, a fost prăznuită și de enoriașii Parohiei ”Sfinții Voievozi” din Săvinești, care aparține de Protopopiatul Roznov, județul Neamț. De la primele ore ale dimineții, credincioșii și-au îndreptat pașii către sfânt lăcașul de cult, unde au participat la Sfânta Liturghie săvârșită de părintele paroh Petru Munteanu.

După citirea pericopei evanghelice(Ioan 19, 6-11, 13-20, 25-28, 30-35), părintele Petru Munteanu a adresat  un cuvânt de învățătură numeroşilor credincioşi prezenţi în lăcașul de cult.

 ”Am ajuns astăzi la cea de-a doua sărbătoare cu cruce roșie de la începutul calendarului bisericesc . Intrăm într-o perioadă de început în anul bisericesc și nu oricum, ci intrăm cu sărbătoarea Nașterii Maicii Domnului și sărbătoarea Înălțării Sfintei Cruci, această sărbătoare fiind pregătită de către Sfânta Biserică cu o duminică înainte și importanța ei fiind atât de mare încât și duminica următoare este trecută în calendar ca Duminica de după Înălțarea Sfintei Cruci. De ce este această sărbătoare importantă pentru noi, iată, pentru că Sfânta Cruce în Biserica noastră este un loc de întâlnire a noastră, pentru că ea este un altar, este un loc de jertfă, după cum am auzit citindu-se în cadrul Sfintei Evanghelii, Mântuitorul se jertfește pe Sfânta Cruce din iubire pentru noi și această iubire dovedită poate pentru început ca fiind neputință, ea se descoperă ca smerenie adâncă în iubirea față de noi și în această smerenie ne cuprinde pe noi iubirea tainică și milostivă a Mântuitorului nostru Iisus Hristos și pe jertfa sa, pe altarul jertfei, pe sfânta cruce, această cruce devine pentru noi scară către Dumnezeu sau început al vindecării noastre.”

În continuarea cuvântului său, părintele paroh a evidențiat faptul că Sfânta Cruce este o emblemă a păcii și a înțelegerii între oameni și popoare, nu un semn al conflictelor.

”Crucea nu este un simbol al diferențierii între mine și tine, ci crucea este un spațiu al întâlnirii noastre. Sfânta Cruce ne unește pe noi, nu ne separă, Sfânta Cruce ne dezvăluie identitatea noastră comună în Hristos cel întrupat, pentru mine și pentru tine. Simbolul Sfintei Cruci este simbolul păcii și al înțelegerii. Astăzi în numele Sfintei Cruci popoarele poartă războaie, ceea ce este un lucru de neînțeles, nu are nici o rădăcină adâncă Sfânta Cruce în lupta împotriva celuilalt. Iubirea lui Hristos răstignită ne unește pe noi, pe toți, ne împacă pe noi, ne adună pe noi într-un spațiu pe care Sfinții Părinți îl numesc Biserica Cosmică sau spaţiul învierii noastre. ”

La data de 14 septembrie, de ziua Înălțării Sfintei Cruci, una dintre troițele ridicate în parohia păstorită de părintele Petru Munteanu și-a sărbătorit hramul. Loc de rugăciune și popas duhovnicesc, aceasta a fost construită de Dorina Negoiu, care a dorit să ofere un spațiu de rugăciune închinat Înălțării Sfintei Cruci. Părintele Petru Munteanu a săvârșit slujba sfeștaniei și i-a binecuvântat pe cei prezenți la momentele de rugăciune organizate la casa credincioasei Dorina.

Tradiții și obiceiuri

Calendarul popular consemnează aceasta zi şi sub alte denumiri, cum ar fi Cârstovul Viilor şi Ziua Şarpelui. Sub prima denumire, ziua este cunoscută mai ales în zonele deluroase şi sudice, în zonele viticole, marcând începutul culegerii viilor. A doua denumire este legată de faptul că, din această zi, se crede că şerpii şi alte reptile încep sa se retragă în ascunzişurile subterane, hibernând până în primăvară. La sate, încă se mai crede că şerpii, înainte de a se retrage, se strâng mai mulţi la un loc, se încolăcesc şi produc o mărgică numită „piatra nestemată”, ce ar folosi pentru vindecarea tuturor bolilor.

Potrivit altor tradiţii, de Ziua Crucii se strâng ultimele plante de leac (boz, micşunele, mătrăguna, năvalnic), care sunt duse, împreună cu buchet de flori şi busuioc, la biserică, pentru a fi puse în jurul crucii şi a fi sfinţite. Plantele astfel sfinţite se păstrează apoi în casă, la icoane sau în alte locuri ferite, fiind folosite pentru vindecarea unor boli, dar şi la farmecele de dragoste.

Înălțarea Sfintei Cruci – un nou început de an școlar

Este septembrie! Elevii din învățământul primar, gimnazial și liceu au început luni, 14 septembrie 2015, cursurile școlare. Anul şcolar 2015 – 2016 a dat și startul emoțiilor copiilor de la școlile din Săvinești și nu numai.

Ziua de 14 septembrie, de sărbătoarea Înălțării Sfintei Cruci, a marcat și începutul de an şcolar pentru trei milioane de elevi din România. Așa cum se obișnuiește, la fiecare început de an școlar, învățăceii din Parohia ”Sfinții Voievozi” din Săvinești sunt binecuvântați de părintele paroh Petru Munteanu.

”Există o diferență între instrucție și educație, instrucția constă în dezvoltarea abilităților intelectuale în diverse domenii de învățământ, educația constând în împletirea cunoștințelor cu un comportament și sentiment religios care se reflectă în nota de la purtare. Ne dorim la acest început de an școlar câți mai mulți elevi eminenți atât în instrucție cât mai ales în educație ”,  a reliefat părintele  Petru Munteanu.

Brîndușa Dediu