”Festivalul Ghiozdanelor - Fără carte nu avem viitor”

Viața parohiei Septembrie 18, 2015

O diplomă înseamnă certificarea cunoştinţelor şi joacă un rol important în viața socială și profesională. O diplomă îți poate deschide multe uși, îți poate oferi multe oportunități de pe piața locurilor de muncă și implicit posibilitatea de a câștiga mai mult.

Galerie Foto

Prin parteneriatul încheiat între Fundația Împreună pentru Solidaritate Socială din Piatra Neamț și Parohia ”Sfinții Voievozi” din Săvinești, județul Neamț, se dorește ameliorarea situațiilor de criză a copiilor proveniți din medii vulnerabile, prin sprijinirea acestora în educație și nu numai.

Astfel, joi, 17 septembrie 2015, a avut loc la Centrul social – educativ ”Popasul Iubirii Milostive” din Săvinești o acțiune intitulată ”Festivalul Ghiozdanelor”, din cadrul campaniei ”Măsoară timpul cu faptele tale”.

În cadrul acestui eveniment au fost oferite, unui număr de 83 de copii, ghiozdane, rechizite școlare și jocuri, ca învățăceii din comuna Săvinești să poată studia la fel ca și ceilalți colegi ai lor.

”O să primiți din partea noastră câte un ghiozdan pentru fiecare copil înscris la Centrul nostru, iar această frumoasă acțiune intitulată ”Festivalul Ghiozdanelor”, are loc în cadrul campaniei ”Măsoară timpul cu faptele tale”. Ele vor fi înmânate de doamna Ana Chele, soția domnului epitrop, Constantin Chele, copiilor prezenți aici”, a menționat părintele paroh Petru Munteanu, președintele fundației.

Prezentă la eveniment, doamna Ana Chele, de profesie economist, după ce a împărțit gențile de școală copiilor, ne-a declarat: ”Deși sunt ani buni de când am absolvit ciclul primar al școlii generale Săvinești, trăiesc aceleași emoții acum, la început de an școlar, aflându-mă în preajma copiilor. Sigur, aceste emoţii sunt la un alt nivel de înţelegere, dar sunt tot emoţii … La început de an școlar, Fundația Împreună pentru Solidaritate Socială condusă de părintele director Petru Munteanu și prin grija acestuia, copiii asistați social de Centrul social-educativ ”Popasul Iubirii Milostive”, unde beneficiază de o masă caldă la ora prânzului, au primit în dar câte un ghiozdan echipat cu ceea ce este necesar pentru școală (penar, creioane, pixuri, stilouri, creioane colorate). Este trist să vedem câți copii sunt fără posibilități materiale, copii ce provin din familii defavorizate, dar ne bucurăm când zărim în ochișorii lor frumoși acel licăr de bucurie la primirea unui dar și curiozitatea lor pentru cercetarea acestuia. Consider că este de datoria noastră, a cetățenilor, să ajutăm acești copii să urmeze o cale dreaptă în viață, în primul rând încurajându-i să învețe, să ajungă fii demni ai societății de mâine alături de ceilalţi copii, să-i înconjurăm cu căldura sufletească, să le ascultăm doleanțele lor, necazurile, bucuriile, să nu se simtă frustrați de lipsurile care le văd în familiile lor. Acțiunile care se desfășoară în cadrul fundației vin în sprijinul acestor copii și preiau o parte din obligațiile ce revin de fapt societății noastre și nu în ultimul rând statului român.”

Centrul social-educativ ”Popasul Iubirii Milostive” a găzduit un dublu eveniment, ”Festivalul  Ghiozdanelor”, dar și vizita reprezentaților Inspectoratului pentru Situații de Urgență ”Petrodava” din Piatra Neamț, a plutonierului major Popa Irina și domnul Bența Alexandru, plutonier major la aceeași instituție. În cadrul unui control efectuat pe raza comunei Săvinești, delegații inspectoratului au desfășurat o acțiune de informare preventivă și la centrul din Săvinești, derulată prin campania națională ”Nu tremur la cutremur”.

Întrebați fiind: ”Știți ce-ar trebui să facem dacă este un cutremur?”, prichindeii au răspuns în cor: ”Ne adăpostim!”.

Printre informațiile primite, elevii au aflat cum se pot pregăti pentru un cutremur, câteva reguli de comportament în timpul unui cutremur unui cutremur, ce ar trebui să facă după terminarea cutremurului. ”Dacă vă aflați în exterior, îndepărtați-vă pe cât este posibil de clădiri, stâlpi și cabluri de electricitate, copaci sau alte obiecte care vă pot lovi. Dacă vă aflați în interiorul unei clădiri, nu ieșiți și nu fugiți pe scări! Nu utilizați liftul! Protejați-vă sub tocul ușii, sub o grindă, lângă un perete de rezistenţă sau sub un obiect de mobilier solid”, le-a explicat doamna Popa Irina.

În continuarea prezentării, membrii ISU ”Petrodava” le-au explicat copiilor care sunt efectele pozitive, dar și negative, generate de un apel la numărul de urgență 112.

”Știți la ce număr sunăm ca să vină pompierii? La 112! Dar voi nu trebuie să vă jucați cu focul și să nu sunați la 112 fără a avea nevoie. Pentru că, în timp ce voi dați un telefon, în joacă, o casă poate să ardă, iar pompierii nu pot ajunge în timp util, fiind preocupați de apelul vostru greșit. Copii, încercați să învățați să ajungeți mai sus decât sunteți, mai sus decât mine, decât părintele, decât toată lumea, pentru că fără carte nu avem viitor, nu degeaba există proverbul ”Cine are carte, are parte”. Dați-vă silința să învățați cât mai bine, mai ales că aveți sprijinul părintelui, să reușiți să finalizați cu bine studiile”, a concluzionat plutonierul major, Popa Irina.

În încheierea evenimentelor părintele paroh Petru Munteanu a dorit să precizeze: ”Mulțumim celor de la Inspectoratul pentru Situații de Urgență ”Petrodava” din Piatra Neamț și doamnei Ana Chele, precum și credincioșilor care au făcut posibilă această acțiune”.

Brîndușa Dediu