Centrul de conferințe ”Providența” din Iași a găzduit, joi, 24 septembrie 2015, o întâlnire de lucru cu tematica acreditarea și licențierea serviciilor sociale la nivel de Centre Eparhiale, a parohiilor, dar și a organizațiilor nonguvernamentale aflate în administrarea Mitropoliei Moldovei și Bucovinei.
Întâlnirea a fost organizată de Centrul Eparhial Iași pentru a veni în sprijinul asistenților sociali, care activează în diferite Centre Eparhiale din zona Moldovei, pentru întocmirea dosarelor de acreditare, respectiv licențiere. Invitați au fost asistenții sociali și preoții ale căror parohii sunt acreditate sau nu și urmează să depună dosarele spre acreditare.
În deschiderea evenimentului, părintele consilier Narcis Constantin Axinte, din cadrul Sectorului social-filantropic şi misionar al Centrului Eparhial Iași, a abordat importanța acreditării și licențierii serviciilor sociale în rândul protoieriilor, precum și al parohiilor.
”Până la 31 decembrie 2015 fiecare Birou de asistență socială din teritoriu și cele 10 unități care au fost acreditate și au servicii sociale mai specializate trebuie să se acrediteze, așa spune legea și trebuie să o respectăm. Orice finanțare primită și cheltuită pe serviciile de asistență socială nu poatet fi justificată decât dacă ești acreditat. Ca să primim fonduri europene sau guvernamentale trebuie să fim acreditați și licențiați. Totodată, există parohii care au anumite activități cu copii, (asigurarea unei mese calde sau poate alte forme de a-i ajuta pe cei defavorizați din comunitate), aceste activități nu au nevoie de licențiere, pot merge mai departe, dar dacă vrem să ne dezvoltăm, să accesăm fonduri europe, chiar și locale nu se va mai putea face fără acreditare”, a reliefat părintele consilier Narcis Axinte.
Prezentă la întâlnire a fost și doamna Loredana Pădureț, asistent social în cadrul Biroului de Asistență socială din Centrul Eparhial Iași, care ne-a oferit mai multe informații despre tematica discutată, dar și despre necesitatea licențierii serviciilor sociale
”Întâlnirea de astăzi se adresează asistenților sociali, care lucrează în structurile eparhiale, precum și preoților parohi, care și-au acreditat serviciile sociale pe parohie. Tematica a fost procesul de licențiere, acreditarea serviciilor sociale oferite. A fost necesar să ne întâlnim pentru că legislația s-a schimbat, procedura de acreditare este modificată și sunt multe întrebări care le ridică colegii din teritoriu și atunci, după discuții cu cei de la Ministerul Muncii, am ajuns la concluzia că mai bine ne întâlnim, facem listă cu întrebările care sunt și încercăm să clarificăm pașii pe care trebuie să-i parcurgem pentru a întocmi dosarul de acreditare/licențiere. În momentul de față, parohiile care au deja certificatul acreditare obținut sunt 16, însă avem asociații și fundații cu servicii acreditate încă din 2006, servicii care au fost reacreditate pe parcurs, iar acum trebuie să parcurgă aceeași pași și în licențierea serviciilor. În mod normal orice furnizor de servicii sociale nu ar trebui să ofere servicii dacă nu este acreditat. Sunt standardele minime în vigoare care trebuiesc să fie respectate, iar dacă un furnizor nu-și permite să se acrediteze, înseamnă că nu oferă servicii sociale, ci face filantropie, adică acele acte de caritate pe care biserica le face încă de acum 2000 de ani și care nu intră sub jurisdicția legii. În schimb, dacă cineva vrea să dezvolte servicii sociale specializate, să respecte standarde, să obțină finanțări, nu neapărat externe ci și de la primării, sponsori, este nevoie de un certificat de acreditare. Pentru că dacă ne uităm în Codul Fiscal, se spune clar că nu poți să cheltui bani pe servicii sociale dacă nu sunt acreditate”, a menționat Loredana Pădureț.
Biroul de asistență socială din cadrul Parohiei ”Sfinții Voievozi” din Săvinești și al Fundației Solidaritate și Speranță – filiala Săvinești, instituții care sunt acreditate ca furnizor de servicii sociale, și-a trimis, de asemenea, reprezentații la această ședință de lucru. Totodată, aceștia au oferit în dar celor prezenți câte o sticlă de sirop, preparat la centrul social din Săvinești.
Serviciile sociale reprezintă activitatea sau ansamblul de activităţi realizate pentru a răspunde nevoilor sociale, precum şi celor speciale, individuale, familiale sau de grup, în vederea depăşirii situaţiilor de dificultate, prevenirii şi combaterii riscului de excluziune socială, promovării incluziunii sociale şi creşterii calităţii vieţii.
Brîndușa Dediu