”Țara noastră este un pământ al prieteniei”

Viața parohiei Septembrie 28, 2015

Indiferent de momentul anului sau de anotimp, zona Moldovei este deschisă circuitului turisitc și pelerinii străini vin în număr foarte mare.

Cei mai mulţi străini care intră pe poarta unui lăcaş de închinăciune sunt la vârsta senectuţii. Prea puţini tineri sunt atraşi de astfel de obiective, iar dacă aleg să le viziteze o fac pentru că sunt parte integrantă a peisajelor.

Din categoria acestora fac parte și cei 20 de turiști din Germania (printre care amintim: Helmuth Rocco, Rosemarie Spickrmann, familia Dieteraus, Brigitte Oderbrecht, Klaus Reifeld, familia Scheidbach, Roswita Stedtner Mathieu) care au călcat pragul bisericii ”Sfinții Voievozi” din Săvinești, județul Neamț, vineri, 25 septembrie 2015, fiind însoțiți de doamna Augusta Jumanca, în calitate de translator. A fost primul popas duhovnicesc al zilei, unde au zăbovit pentru câteva clipe pentru a admira, fotografia icoanele din sfântul lăcaș de cult, dar și a-i mulțumi părintelui paroh Petru Munteanu că le-a făcut cunoscută, pe scurt, istoria bisericii.

”Ne bucurăm că ați poposit la noi pentru câteva clipe și că zona Moldovei vi se dezvăluie acum prin frumoasele mănăstiri și schituri pe care o să le vizitați. Aici sunteți într-o biserică parohială, în comuna Săvinești, sunt patru biserici, unde slujesc patru preoți și aici avem doi părinți slujitori, părintele Mihai Meraru și părintele Ciprian Ungureanu, care au și ei parohie, dar au venit astăzi la noi să oficiem împreună slujba Sfântului Maslu. Noi vă dorim toate cele bune și vă transmitem toate gândurile de bine din partea credincioșilor și am fi onorați să ne spuneți câteva cuvinte”, le-a transmis părintele Munteanu vizitatorilor.

”Noi vă mulțumim pentru invitație, ca avem voie să fotografiem într-o biserică frumoasă. Ne cerem scuze că v-am deranjat în timpul slujbei, dar nu puteam veni altă dată. Este deosebit de impresionant pentru noi să vedem că într-o comunitate sunt patru preoți care slujesc și chiar vin preoți și din altă parte să slujească și să vă sprijine biserica. La noi, la catolici, nu este așa, preoții sunt din ce în ce mai puțini și suntem plăcut surprinși că într-o zi de lucru, nu doar duminica, vin atât de mulți credincioși la slujbă”, a venit răspunsul turiștilor nemți.

La sfârșitul întrevederii părintele Petru Munteanu le-a oferit pelerinilor câte un mic cadou, ca amintire de la Săvinești, după care i-a miruit și le-a urat o excursie frumoasă.

”Din partea parohiei și din partea credincioșilor, ca amintire că ați venit la noi, îndrăznim să vă dăruim câte un semn de carte, care să vă amintească de această vizită în mijlocul nostru și pentru cei care folosesc telefonul mobil, o husă pentru telefon. Vă dorim o excursie frumoasă și ne bucurăm, suntem onorați că vizitați această zonă a Moldovei, și vă rugăm să transmiteți și acasă, când ajungeți salutările noastre și toate urările de bine familiei dumneavoastră. Țara noastră este o țară și un pământ al prieteniei, al păcii și al credinței și totdeauna ne bucurăm când suntem vizitați și putem să transmitem acest mesaj al credinței prin bisericile pe care le vizitați”, a concluzionat părintele paroh.

Dacă pentru mulţi dintre ei excursia în România este văzută ca o experienţă inedită, la plecare, străinii sunt nevoiţi să ne recunoască meritele în materie de ospitalitate, istorie, bogăţie a spaţiului geografic şi cultural. Ei înşişi o spun şi, lucru îmbucurător, transmit mai departe impresiile pozitive. Trebuie remarcat interesul străinilor pentru bisericile, schiturile, mănăstirile şi catedralele noastre, pe care le marchează în călătoriile lor.

Brîndușa Dediu