”Astăzi ne-am urcat în corabia lui Hristos”

Viața parohiei Noiembrie 9, 2015

”Arhanghelii sunt cei care înmulţesc sfânta credinţă între oameni, luminând înaintea lor cu lumina Sfintei Evanghelii, descoperindu-le tainele credinţei celei drepte”. Sfântul Grigorie Dialogul

Sfinţii Arhangheli sunt în număr de şapte, care stau înaintea tronului slavei lui Dumnezeu, iar aceştia sunt: Mihail, Gavriil, Rafail, Uriil, Salatiil, Gudiil şi Varahiil.

Galerie Foto

În fiecare an, la data de 8 noiembrie, creștinii ortodocși îi sărbătoresc pe Sfinții Arhangheli Mihail și Gavriil, căpeteniile îngerilor. În România peste 1.300.000 de români își sărbătoresc onomastica.

În județul Neamț, sute de credincioși au participat la hramul Bisericii ”Sfinții Mihail și Gavriil” din Săvineşti. Hramul este cea mai mare sărbătoare a bisericii şi se serbează cu mare fast şi solemnitate.

Sărbătoarea a început cu o seară înainte, când un sobor de preoți a oficiat Slujba de Vecernie, alături de părintele paroh Petru Munteanu. La slujbă au fost invitați, pentru a sluji slujba Vecerniei, părintele Mihai Meraru, părintele Cristinel Munteanu și părintele George Chirița.

La data de 8 noiembrie, Biserica ”Sfinții Voievozi” – Săvinești a prăznuit hramul Sfinții Arhangheli Mihail și Gavriil, sărbătoare la care au fost invitați să participe la Sfânta Liturghie numeroși credincioși din cadrul parohiei și nu numai.

Slujba a fost oficiată de pr. Mihai Meraru și de preotul paroh Petru Munteanu, în calitate de gazdă.

După citirea pericopei evanghelice, cuvântul de învăţătură a fost rostit de părintele Mihai Meraru, care a evidenţiat faptul că fiecare dintre noi are un înger păzitor, la fel ca și fiecare biserică, oraș și țară.

”Cinstirea sfinților îngeri se face încă din Vechiul Testament, iar în Biserica creștină din primele veacuri. Sfinții îngeri au fost cinstiți de oameni pentru că Dumnezeu i-a cinstit mai întâi. Îngerii au fost creați de Bunul Dumnezeu, cum deschidem Cartea Facerii observăm de la începutul cărții, în capitolul I găsim versetul care ne spune că Domnul Dumnezeu a făcut Cerul și Pământul. (…) Atunci când creștinul își încheie viața pe acest pământ, îngerul păzitor al vieții noastre stă la căpătâi. El ne luminează cale către Împărăția lui Dumnezeu. Acest înger păzitor este cel care ne călăuzește sufletul imediat după moarte.(…) Câți dintre noi, în decursul vieții nu am simțit ocrotirea sfântului înger păzitor?! Poate într-o călătorie, poate într-o primejdie, am simțit că ceva sau cineva ne-a ocrotit de o primejdie foarte mare, acel cineva este Dumnezeu, care prin îngeri ne-a păzit și ferit de acel mare rău”, a menționat părintele Mihai Meraru în cuvântul adresat credincioșilor aflați în lăcașul de cult.

La finalul Sfintei Liturghii, părintele paroh Petru Munteanu a adresat un cuvânt de învățătură celor prezenți în biserică, marcând importanța alegerilor pe care le facem în viață.

”Dumnezeu ne-a dăruit pe noi cu darul libertății, pe lângă darul vieții, iar noi suntem liberi să alegem, binecuvântarea sau blestemul, viața sau moartea și ne zbatem în aceste conflicte interioare care vin datorită însoțirilor noastre sau evenimentelor pe care le desfășurăm și uneori cădem apoi ne ridicăm în urcușul nostru către Dumnezeu, înțelegând că cel mai mare dar pe care Dumnezeu ni L-a dat, pe lângă darul vieții, este darul libertății. Cea mai frumoasă stare este libertatea în Hristos cel Înviat, pentru că în această libertate alegem binele care este Hristos, viața noastră și Călăuzitorul nostru către Împărăția lui Dumnezeu. La acest ceas aniversar Sfinții Arhangheli Mihail și Gavriil, Rafail și toate cetele îngerești ne îmbrățișează astăzi. Astăzi, ne rugăm că aripile rugăciunii noastre care se îndreaptă către Dumnezeu, aripi care sunt descrise ca milostenia și postul, să fie înzdrăvenite prin lucrarea și slujirea îngerilor care ne iubesc și care mărturisesc pe Dumnezeu”, a reliefat părintele Petru Munteanu.

Celor care poartă numele Sfinților Arhangheli Mihail și Gavriil, în încheierea cuvântului adresat, părintele Munteanu le-a transmis: ”Tuturor celor ce poartă acest frumos nume, de vestitori ai cuvântului lui Dumnezeu, le dorim ca Bunul Dumnezeu să le binecuvinteze viața lor, sănătate și bună sporire, mulți și binecuvântați ani, La mulți ani!”.

Pentru ca totul să decurgă frumos, într-o atmosferă de celebrare a Sfinților Arhangheli Mihail și Gavriil, credincioșii parohiei s-au ostenit timp de o săptămână să pregătească bucate alese pentru toți pelerinii care au călcat pragul bisericii la ceas de sărbătoare.

După Sfânta Liturghie, pelerinii au fost invitați să participe la agapa frățească, organizată în cinstea Sfinților Arhangheli Mihail și Gavriil.

”Astăzi este sărbătoarea bisericii noastre, Sfinții Mihai și Gavriil, și așa cum anul trecut am întâmpinat peste 400 de oameni care au stat la masă, și anul acesta ne-am străduit să fim la aceeași înălțime, am pregătit peste 400 de porții de mâncare. Ne face o deosebită placer ca toți credincioșii care participă la Sfânta Liturghie să vină și la masă, să guste din preparatele noastre, gustări, ciorbă și sărmăluțe. Este cea mai importantă sărbătoare a parohiei noastre, este hramul bisericii noastre și le mulțumesc tuturor celor care s-au implicat. Așa cum acasă pregătim o masă de sărbători, așa am vrut să fie și aici. Ne bucurăm că Bunul Dumnezeu ne ajută să continuăm tradiția strămoșilor noștri, am preluat-o din mers, această tradiție de a organiza această agapă frățească. Vremea tine cu noi, Dumnezeu tine cu noi, ne iubește, știți că Biserica este mireasa lui Hristos sau se mai spune că Biserica este corabia lui Hristos, iar noi astăzi ne-am urcat în corabia lui Hristos. Sperăm că atunci când vom ajunge la mal cu corabia lui Hristos, să ne dea putere ca la anul să fim la fel de pregătiți în această zi de sărbătoare”, a subliniat domnul Constantin Chele, epitrop al Parohiei ”Sfinții Voievozi”.

Gospodinele, prinse cu pregătirea mesei, au dorit să-și exprime bucuria simțită în această zi de sărbătoare.

”O zi deosebit de importantă pentru Parohia noastră, este sărbătoarea noastră, a comunității noastre. Ne-am adunat mai multe gospodine și am făcut curat, am pregătit bucate alese, gustoase, pregătite cu drag pentru cei care vin la Sfânta Liturghie. Este bine să pregătim, să participăm, să adaugăm o bucățică din sufletul nostru, din bucuria noastră la această sărbătoare pentru că o iubim și o așteptăm cu multă plăcere în fiecare an. Totul este pregătit și ne dorim ca totul să fie bine, iar oaspeții sunt așteptați cu brațele deschise”, a mărturisit doamna Ana Chele, credincioasă a parohiei.

”Este o sărbătoare deosebită pentru toți creștinii ortodocși. Noi beneficiem de Sfânta Biserică, care poartă hramul Sfinților Arhangheli Mihail și Gavriil, iar noi ajutăm cât putem fiecare an de an, am pregătit ciorbă, gustări, sărmăluțe, iar toți credincioșii care au participat azi la Sfânta Slujbă, sunt invitați la masă”, doamna Țuțuianu Elena.

În iconografia noastră ortodoxă, Arhanghelul Mihail este reprezentat purtând în mână o sabie de foc, pentru că el pedepseşte păcatul, pedepseşte nedreptatea şi apără pe cei drepţi. El pedepseşte popoare rele şi apără popoare bune care împlinesc voia lui Dumnezeu. Arhanghelul Gavriil este reprezentat în iconografia noastră, purtând în mână o floare de crin alb, ca simbol al purităţii, al bucuriei şi binecuvântării, pentru că el aduce neamului omenesc vestea cea bună a întrupării Fiului lui Dumnezeu, Care ne aduce mântuirea.

Brîndușa Dediu