Copilul, minunea vieții

Viața parohiei Noiembrie 13, 2015

”Acum, când copiii voștri sunt încă mici, trebuie să-i ajutați să înțeleagă ce este binele. Acesta este sensul cel mai profund al vieții.”(Părintele Paisie Aghioritul)

Solidaritatea este un cuvânt căruia prea puțini îi cunosc și prețuiesc sensul. Solidaritatea, într-un sens mai larg, priveşte ansamblul societăţii umane, vizează elementul esenţial al oricărui tip de activitate umană, pregăteşte resursele umane viitoare în vederea participării acestora la progresul societăţii, determină o funcţionalitate economică în măsură să poată avea efecte prosolidare durabile.

Voluntarii Fundației Solidaritate și Speranță – filiala Săvinești, precum și cei ai Centrului social-educativ ”Popasul Iubirii Milostive”, care aparține Parohiei ”Sfinții Voievozi” din Săvinești, prin inițiativele părintelui director Petru Munteanu, au solidarizat de-a lungul anilor cu oameni pe care soarta i-a încercat, reușind să le ofere un sprijin moral, material, spiritual și educativ.

În anul 2005 Parohia ”Sfinții Voievozi” a obținut Centrul Social Polivalent, intitulat sugestiv ”Popasul Iubirii Milostive”. Mai exact, la data de 25 martie 2005, cu binecuvântarea Preafericitului Părinte Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române, în vremea arhipăstoririi ca Mitropolit al Moldovei și Bucovinei, Centrul social-educativ și-a deschis porțile și încă din primul an de activitate a deservit unui număr de 60 de copii, proveniți din familii vulnerabile social, acordând o masă caldă la prânz. De la an la an numărul copiilor beneficiari a crescut, astfel că în cei zeze ani de activitate, 670 de copii au fost hrăniți la acest așezământ, iar activitatea este în continuă mișcare.

Construcția destinată binelui local este elegantă, aerisită, organizată și a fost dotată cu tot ceea ce este necesar funcționării eficiente unui astfel de centru de zi pentru copii. Majoritatea beneficiarilor locuiesc în condiții precare în cele câteva blocuri din apropierea așezământului, aceștia fiind identificați prin intermediul anchetelor sociale. Dar, din păcate, timpul își spune cuvântul și acum, după zece ani de activitate neîntreruptă, mai sunt necesare câteva reparații și la centrul de zi pentru copii.

După finalizarea orelor de curs, elevii trec pe la centrul de zi pentru a primi o masă de prânz gratuită. Acesta este un bun prilej de apropiere față de micuți, aceștia fiind încurajați să își pună în valoare spiritul creativ și talentul artistic, în cadrul atelierelor organizate.

Vestită pentru bucatele alese pe care le pregătește în fiecare zi copiilor nevoiași, doamna Maria Măriuța, tanti Rodica cum îi spun cei dragi, nu renunță la a le fi alături tinerilor din Săvinești nici după zece ani de activitate neîntreruptă. ”Cu ajutorul Bunului Dumnezeu și al părintelui Petru Munteanu sunt la Centrul social-educativ ”Popasul Iubirii Milostive” de zece ani, îmi place ceea ce fac, lucrez cu drag, iar când văd bucuria din ochii copiilor sunt fericită. Zilnic pregătim o masă caldă la prânz pentru aceste suflețele necăjite. Nicio zi nu seamănă cu alta, tot timpul sunt noi provocări în funcție de anotimp. Chiar zilele acestea s-a stricat centrala termică și suntem supărați fiindcă sunt costuri foarte mari și vine frigul. Ne dorim să reușim să schimbăm această centrală veche și stricată, poate cineva o fie alături de noi și o să ne ajute, așa ne rugăm la Bunul Dumnezeu. Îmi dau silința mereu să fie copiii mulțumiți, mulțumirea lor este și bucuria mea”, a mărturisit tanti Rodica.

Din anul 2014, la Centrul de servicii sociale ”Samariteanul Milostiv”, care aparține celor două instituții, copiii beneficiari și nu numai au parte de lecții suplimentare. A fost implementat un program de Afterschool, la care vin cadre didactice și voluntarii fundației pentru a-i suține la teme pe cei mici.

”Cei care au nevoie de ajutor la teme vin, după ce merg la cantină pentru a lua prânzul, să facă temele sub îndrumarea și ajutorul nostru. Sunt copii cu vârste cuprinse între 6 și 14 ani, începând de la clasa 0 până la clasa a VIII- a. Mai mult decât atât, ne străduim să le oferim o fărâmă de bunăvoință, care să-i determine să caute ”mai binele” și ”mai frumosul”. Avem un grup de copii cu vârste și nevoi diferite, dar în final reușim să ne conturăm un scop comun, iar rezultatele se văd și din atațamentul  pe care l-au dezvoltat pentru activitățile noastre. Vrem să le dezvoltăm simțul responsabilității, dându-le mici sarcini, cum ar fi: curățenia, efectuarea prezenței, așezarea cărților în bibliotecă. După terminarea temelor rămânem împreună cu cei care au avut un comportament adecvat regulilor interioare și ne recreăm, prin cântece, desen, poate chiar și câteva jocuri interactive. Principalul nostru obiectiv este realizarea temelor, dar, totodată, dorim ca ei să înțeleagă din activitățile la care participă cât de important este spiritul de echipă, toleranța, întrajutorarea și respectul față de semeni, chiar dacă suntem diferiți. Vrem să le însuflăm încrederea în sine și curajul de a fi unici și atenți la propria datorie. Competiția trebuie să fie cu ei înșiși, pentru a evolua frumos și eficient”, a reliefat Mihaela Bulai, voluntar desemnat cu activitățile de afterschool.

Cadrele didactice de la Școala Generală ”I. Gervescu” din Săvinești privesc cu bucurie și recunoștință acest program de Afterschool desfășurat la centrul din Săvinești.

Doamna Țăruș Elena, cu o experiență de peste 30 de ani în învățământ, a subliniat: ”Aceste ore, de școală după școală, vin în spirjinul școlii, pentru că ajută copiii cu potențial intelectual scăzut, ajută copiii care nu pot fi îndrumați la lecții de către părinți, ajută copiii nesupravegheați de familie. Totodată, ocupă timpul liber al copilului, cu activități utile, îl ajută să socializeze. Copiii vin cu temele făcute la școală, astfel le redă încrederea în forțele proprii și le creează o stare de bine în colectivul clasei, pentru că au și ei rezultate mai bune la învățătură”.

”De la o vârstă fragedă, copilul îşi însuşeşte cu repeziciune ceea ce i se spune, şi ceea ce aude se întipăreşte în sufletul lui ca pecetea în ceară. Prin aceasta, viaţa lor începe deja să încline fie către păcat, fie către virtute. Aşadar, dacă chiar de la început îi abatem de la păcat şi îi punem pe calea cea bună, lucrul acesta va deveni pentru ei deprindere, le va intra în fire, şi nu se vor mai abate atât de uşor spre rău, fiindcă obişnuinţa îi va trage la fapte bune. ”(Sfântul Ioan Gură de Aur)

Pentru cei care doresc să vină în sprijinul acestor suflete vulnerabile în fața vieții, pentru a le aduce zâmbetul pe chipul lor angelic și a le reda bucuria copilăriei, pot lua legătura cu reprezentații celor două instituții la adresa de email: solidaritate.speranta@gmail.com sau dacă doresc să contribuie financiar la aceste activități desfășurate în cadrul celor două centre,  pot face donații direct în contul bancar: RO96BRDE280SV27521072800, deschis la BRD – Roznov, de Parohia ”Sf. Voievozi” din Săvinești.

Brîndușa Dediu