Acum un an, mai exact la data de 11 noiembrie 2014, în fața casei familiei Lazăr din comuna Săvinești se ridica semeață o troiță, înălțată în semn de recunoștință Sfântului Mina. Slujba de sfințiere a fost oficiată de părintele paroh Petru Munteanu, părintele Mihai Meraru și părintele Ciprian Ungureanu, însoțiți de credincioșii enoriei.
Constantin și Marcela Lazăr sunt născuți în comuna Săvinești și se bucură de cei trei copii şi trei nepoţi. Băiatul cel mare este căsătorit, locuieşte la Bistriţa Năsăud şi are un băieţel de patru anișori și unul de o lună. Al doilea copil a absolvit seminarul teologic şi Facultatea de Teologie la Sibiu și este preot duhovnic protosinghel la Mănăstirea Nechit, iar mezina familiei este ingineră, căsătorită la Bucureşti, care are un băieţel în vârstă de doi anișori.
La data de 11 noiembrie 2015, de ziua Sfântului Mina, a fost săvârșită slujba de hram a troiței închinată Sfântului. Slujba a fost oficiată de părintele Petru Munteanu și părintele Mihai Meraru, avându-i alături, ca de fiecare dată, pe credincioșii parohiei.
Părintele Mihai Meraru le-a făcut cunoscută, celor aflați în jurul troiței, viața Sfântului Mare Mucenic Mina, în cuvântul său de învățătură: ”În această zi binecuvântată, de 11 noiembrie, când cinstim pe Sfântul Mare Mucenic Mina, Dumnezeu ne-a învrednicit să ne rugăm împreună la această frumoasă troiță închinată în cinstea acestui mare mucenic al lui Hristos. Sărbătoarea de astăzi este pentru noi un prilej de bucurie duhovnicească, de aducere aminte a vieții acestui mare sfânt a Bisericii ortodoxe. Sfântul Mina a trăit în perioada de prigoană a Bisericii, în primele secole creștine, în secolul al III-lea, mai exact, când Biserica lui Hristos era prigonită de autoritățile romane din acea vreme. Sfântul Mucenic Mina, pentru credința lui în Hristos a fost mai întâi întemnițat și supus la grelele chinuri trupești. În schimb, Sf. Mina le-a răbdat cu bărbăție, ca un vrednic oștean al lui Hristos. Și noi, cei care astăzi ne-am rugat împreună la acatistul Sf. Mina, am ascultat împreună chinurile prin care a trecut acest mare Sfânt al lui Hristos. A răbdat toate aceste dureri trupești, dar bucuria duhovnicească nimeni nu a putut să o ia de la Sfântul lui Hristos. De aceea, în acea zi de 11 noiembrie Sfântul Mina s-a născut în Împărăția lui Dumnezeu, de aceea noi îi pomenim pe acești martiri în ziua nașterii lor duhovnicești, adică mutarea lor de la această viață trecătoare la viața veșnică în Hristos”.
Vizibil emoționată, doamna Marcela Lazăr a dorit să le mulțumească celor prezenți, pentru grija și dragostea care o manifestă asupra troiței ctitorite în curtea dumneaei: ”Mă bucur că ne-ați onorat astăzi, că ați răspuns invitației noastre, simt că nu sunt vrednică de atâta dragoste din partea dumneavoastră, a celor prezenți. Să ne ajutați și în continuare să îngrijim această troiță”.
După oficierea slujbei de sfințire, părintele paroh Petru Munteanu le-a explicat enoriașilor prezenți ce simbolizează o troiță și, totodată, și-a arătat recunoștința față de credincioșii care au reușit să creeze spații de rugăciune, în parohia pe care o păstorește.
”Mulțumim Bunul Dumnezeu, care ne-a ajutat să ajungem astăzi la această frumoasă sărbătoare. Cu emoție ne-am adunat astăzi aici și am venit să-i mulțumim Sfântului Mare Mucenic Mina, dar noi nu-i mulțumim doar astăzi,pentru că noi știm că ”sfinții nu-și iau concediu”, eu sunt în continuu cu noi. Ei nu pleacă nicăieri, ci sunt în fiecare zi alături de noi atunci când strigăm către ei, pentru că ei sunt prietenii Mântuitorului nostru Iisus Hristos. Ne bucurăm că parohia noastră, prin mila lui Dumnezeu și prin jertfa și dragostea credincioșilor ei s-a îmbogățit cu această frumoasă troiță. Troița aceasta, ca și celelalte troițe ridicate în parohia noastră, sunt niște invitații deschise de a intra în alt spațiu, un spațiu unde Sfinții ne îmbrățișează, Maica Domnului și Hristos ne păzesc și ne binecuvintează pe toți. Troița nu cere nimic, ea oferă totul. Când treci pe lângă ea, ea nu-ți cere nimic, dar îți oferă un spațiu unde Hristos, Maica Domnului și Sfinții sunt prezenți cu tine și te călăuzesc în viața ta. De aceea, acum 18 ani, când am fost numit preot paroh la această parohie, mi-am propus, împreună cu credincioșii, să ridicăm cât mai multe spații de rugăciune, care sunt troițele. Și mila lui Dumnezeu a rânduit și prin jertfa credincioșilor, ca numărul troițelor să sporească, de la o troiță, pe care am găsit-o aici, la 26, câte sunt în prezent, pentru că ele punctează zona noastră cu spațiu libertății în Hristos”, a menționat părintele Petru Munteanu.
Prezenți la slujba de hram, dar și la agapa frățească organizată în cinstea Sf. Mina, câțiva ctitori de troițe și oameni cu frică de Dumnezeu au dorit să-și exprime sentimentele trăite la astfel de evenimente și ce înseamnă troița pentru ei.
Ilie Crețu, ctitor al unei troițe cu hramul la Sf. Treime, ridicată împreună cu familia Ionel Baluș în parohia păstorită de părintele Petru Munteanu, a menționat: ”Acum cinci ani am construit o troiță (în Ardeal troițele sunt acoperite și-L reprezintă pe Domnul nostru Iisus Hristos), la noi fiecare troiță reprezintă câte un sfânt sau doi. Iar când este ziua sfântului ne adunăm la troiță și-i aducem o milostenie, laude de mulțumire sfântului care ne ajută foarte mult. Suntem bucuroși de troițele ridicate în parohia noastră, știți cum este, dimineața când pleci de acasă faci Sfânta Cruce în fața troiței, și-ți aduci aminte de minunile sfântului respectiv, cât ajutor a oferit, iar pe ulița satului tot întâlnești aceste semne de recunoștință închinate Bunului Dumnezeu. Trecând pe lângă ele, fiind în drumul tău, mai faci o Sfântă Cruce și nici nu știi când ai ajuns la biserică sau oriunde se îndreaptă pașii prin sat. Troițele sunt și un semn de reamintire a credinței noastre, pentru că avem nevoie de credință. Noi suntem datori să le îngrijim, să le ocrotim și ne dorim să fie cât mai multe, pentru că dacă nu vezi una, o vezi pe următoarea. Satul nostru cred că este fruntaș, avem 26 de troițe. Credința în Dumnezeu ne face mai calmi, mai răbdători și ne dă puterea de a merge mai departe, de a găsi rezolvarea unor probleme, iar noi trebuie să fim recunoscători”.
Întrebată ce semnifică troița pentru dumneaei, Maria Cerescu, credincioasă a parohiei, a spus: ”Mergem pe strada satului și când ajungem în dreptul unei troițe uităm de toate cele rele, iar aceasta ne dă putere de a ne ruga, de a face semnul Sfintei Cruci și mergi mai departe. Dar nu ai timp să te gândești la altceva, la rele, că iarăși întâlnești o troiță și iar faci cruce și tot așa până ajungi la Sfânta Biserică. Sunt mândră de troițele pe care le avem, de credincioșii care suntem în sat și mulțumim părintelui Munteanu pentru dragostea pe care o partă satului și enoriașilor”.
”Ne-a invitat doamna Marcela și pe noi, coriștii, că ea face parte din corul bisericii să venim la această troiță, care-l simbolizează pe Sf. Mina care, dacă te rogi sfântului în caz că ai pierdut ceva, el te ajută, și descoperi unde se află acel lucru, dar rugăciunile pentru orice dorință sunt răsplătite de Sf. Mina. Așa este obiceiul la noi în sat, la fiecare hram ne adunăm mai mulți credincioși și sărbătorim alături de ctitorii troițelor. Troița este recunoștința noastră către Bunul Dumnezeu, care prin Sfinți ne ajută și răspunde la rugăciunile noastre”, Horciu Lina, membră a corului bisericii.
Doamna Dorina Negoi a trebăluit de zor ca bucatele preparate de ea să fie cât mai gustoase, pe placul pelerinilor: ”Am pregătit aperitiv, ciorbiță cu ciuperci și, orez ca și garnitură la pește. Neapărat trebuie să gustați din mâncarea noastră. Și familia mea a ridicat o troiță în cinstea Împăraților Constantin și Elena, dar și a Înălțării Sfintei Cruci. A fost dorința soțului meu, înainte de a adormi întru Domnul. După aceea am decis să construiesc troița, pentru el. Acum, troița are două hramuri, motiv pentru care ne întâlnim mai mulți credincioși și poposim de două ori pe an la agapa frățească din curtea casei mele”.
Dintotdeauna poporul român a fost creştin, iar sentimentul său religios s-a materializat prin dăruirea jertfelnică cu care şi-a ridicat sfintele locaşuri de închinare. Pe lângă biserici, o categorie aparte, a acestor locuri consacrate unde românul aduce slavă lui Dumnezeu, o constituie troiţele.
În număr de 26, troiţele care se regăsesc în Parohia „Sfinții Voievozi” vădesc cinstirea deosebită pe care a acordat-o mereu creștinul săvineștean principalului semn creştin. La intersecţii, precum şi la ieşirile şi intrările din sat, se întâlnesc troițe pentru ca omul care iese din spaţiul familiar și nu numai să se închine şi să rostească o rugăciune pentru sprijin, iar la întoarcere să spună o rugăciune de mulţumire pentru ajutorul dat.
Brîndușa Dediu