”Moș Nicolae” a poposit la Săvinești

Viața parohiei Decembrie 16, 2015

”Cu cât este mai darnic omul, cu atât este mai uman, seamănă mai mult cu Dumnezeu Cel Milostiv. Această generozitate, această dărnicie a Sfântului Nicolae a devenit izvor de evlavie şi dărnicie pentru întreaga creştinătate. Sfântul Nicolae este actual mai ales într-o lume foarte egoistă şi posesivă în care se adună averi şi bani de către unii în totală uitare faţă de cei săraci, de cei lipsiţi, de cei orfani, de cei necăjiţi. De aceea prin darurile făcute copiilor de către Sfântul Nicolae se cultivă o educaţie a dărniciei, a generozităţii ca să-i învăţăm pe copii şi pe tineri să fie şi ei darnici, pentru că dar din dar se face rai, adică dăruind ce ai primit în dar sau dăruind pentru că şi tu ai primit în dar ceva se transformă în comuniune, în bucurie. Fericirea aceasta când vezi că ai făcut bucurie unuia căruia i-ai oferit un dar este o fericire a comuniunii, o fericire a iubiri milostive, o fericire a iubirii smerite şi atunci Sfântul Nicolae este izvor de cultură a generozităţii, a dărniciei.” (Preafericitul Părinte Daniel, Patriarhul României)

Galerie Foto

Sfântul Ierarh Nicolae, sărbătorit pe 6 decembrie, supranumit „Făcătorul de minuni”, patron al Greciei şi al altor oraşe din Apusul Europei, este unul dintre cei mai populari sfinţi ai creştinătăţii, numele lui fiind legat de dărnicie şi compasiune, dar şi de cadourile aduse copiilor.

O sărbătoare plină de încărcătură duhovnicească, în cinstea căreia zeci de credincioşi din comuna Săvinești au trecut pragul sfintei biserici ”Sf. Voievozi”.

Surpriză mare pentru copiii, dar și pentru adulții aflați în sfânt lăcașul de cult. ”Ucenicii lui Moș Nicolae” și-au îndeplinit misiunea și anume, de a oferi prichindeilor, precum și mămicilor și bunicilor câte un pachețel cu dulciuri și fructe, pregătite prin grija părintelui paroh. Au fost împărțite 120 de cadouri, pentru a nu trece sărbătoarea Sfântului Ierarh Nicolae fără a lăsa un zâmbet și în parohia săvineșteană.

Totodată, a fost pregătită urna în care se depun scrisorile către Moș Crăciun de către copiii din parohie. Cei care doresc să aducă o lacrimă de bucurie și un zâmbet cald pe chipurile micuților, pot extrage o scrisoare și să ”Fii Moș Crăciun pentru un copil”, după numele campaniei care se desfășoară în Parohia ”Sfinții Voievozi” din Săvinești.

Sfânta Liturghie a fost săvârșită de părintele paroh Petru Munteanu, care după citirea celor două Pericope Evanghelice din această mare zi, a adresat un cuvânt de învățătură credincioșilor aflați la sfânta slujbă.

”Duminica de astăzi vestește înjumătățirea postului Nașterii Domnului nostru Iisus Hristos. Este o duminică în care Biserica noastră cinstește și pe Sfântul Ierarh Nicolae, arhiepiscopul Mirei Lichiei și mare factor de minuni. Ascultând cele două Pericope Evanghelice descoperim o legătură plină de lumină, de pace și de binecuvântare între ele, pentru că mesajul Mântuitorului Iisus Hristos devine mesajul sfinților și mesajul Bisericii noastre. În prima Sfântă Evanghelie, în care Biserica descoperă sărbătoarea Sfântului Ierarh Nicolae, descoperim fericiri, fericiri pe care Mântuitorul le rostește, amintindu-ne nouă care este vocația vieții noastre, care este drumul către Împărăția lui Dumnezeu, fiind drumul fericirilor. Un drum în care credinciosul este preocupat de cele ale sufletului, de cele veșnice, de cele nestricăcioase și de cele nepieritoare”, se arată în cuvântul de învățătură rostit de părintele Munteanu.

La sfârșitul cuvântului său, părintele Petru Munteanu a felicitat pe toți cei care poartă numele de Nicolae sau Nicoleta: „Tuturor le dorim astăzi mulţi și binecuvântați ani, cu sănătate și sporire, ”Mulți ani trăiască!”

Una din cele mai îndrăgite sărbători din timpul anului e cea închinată Sfântului Nicolae. În tradiţia populară, această zi marchează sfârşitul anului vechi, iar oamenii se pregătesc pentru un nou început, în care să-şi pună în gând să devină mai buni şi mai înţelepţi. Tocmai pentru a marca acest nou început, se obişnuieşte să fie oferite şi daruri. De altfel, e obiceiul cel mai cunoscut care se practică de Sfântul Nicolae. Nu e exclus ca printre daruri să se regăsească însă şi o nuieluşă.

Legenda lui Moş Nicolae s-a răspândit în toată lumea şi a luat caracteristicile fiecărei ţări. În Europa, în secolul al XII-lea, ziua Sfântului Nicolae a devenit ziua darurilor şi a activităţilor caritabile. În Germania, tradiţia sărbătoririi lui Moş Nicolae a apărut prin îmbinarea unei figuri păgâne cu imaginea creştină a Sfântului Nicolae, care este văzut de germani ca un bătrân care poartă un sac în spate şi o nuieluşă în mână. Pe lângă ghetuţe, copiii pregătesc în ajun o scrisoare în care îşi aştern toate dorinţele şi câţiva morcovi pentru caii moşului. Copiii din Franţa, din Belgia şi Luxemburg lasă pentru Moş Nicolae, în ajut, un pahar de vin, iar pentru măgăruşul lui – morcovi şi puţin zahăr. În ziua de 6 decembrie, ei primesc ciocolată, turtă dulce, fructe şi trimit scrisori rudelor pentru a le ura sărbători fericite.

Brîndușa Dediu