Duminică, 13 decembrie 2015, voluntari din cadrul Fundației Solidaritate și Speranță filiala Săvinești și Centrului de Servicii Sociale ”Samariteanul Milostiv”, care aparține Parohiei ”Sf. Voievozi” Săvinești, județul Neamț, au participat la Concertul de colinde al Mitropoliei Moldovei şi Bucovinei – ,,Opaiţ’’ce a avut loc la Centrul de conferinţe „Providenţa” din Iaşi, în Sala „Ștefan cel Mare”.
La acest minunat eveniment organizat de Colegiul „Sfântul Nicolae” cu binecuvântarea şi în prezenţa Înaltpreasfinţitului Părinte Teofan, Mitropolitul Moldovei şi Bucovinei, echipa de voluntari din Săvinești a avut un dublu scop: cel de a deveni mesagera colindului străbun cântat de colindători iubitori de tradiţie şi neam şi de a transmite mai departe lumina Crăciunului arhaic şi cel de a aduna cât mai multe fonduri din vânzarea unor articole confecţionate cu mult talent, cu multă dăruire şi iubire de voluntari inimoşi, altruişti şi pasionaţi de munca lor, pentru a putea susține acțiunile umanitare ale Centrului Social – Educativ ”Popasul Iubirii Milostive” care aparține parohiei ”Sfinții Voievozi” – Săvinești.
Sufletele celor peste 1000 de spectatori prezenţi la acest minunat concert s-au umplut de căldură, de bucurie şi armonie şi au vibrat pe acordurile duioase ale colindelor venite din adânc de istorie creştină a poporului român. Frumoasele colinde au fost interpretate de următoarele grupuri de colindători din judeţele: Suceava, Iaşi, Neamţ și Republica Moldova: Orchestra de copii și tineri „Mugureii din Obcini” – Vicovu de Sus; Corul „Aleph” al Colegiului „Sfântul Nicolae” din Iași; Corul de copii din parohia Stânca-Roznovanu; Grupul vocal-tradițional al liceului „Ion Nistor” din Vicovu de Sus; Ansamblul „Datina străbună” din Negulești – Neamț; Ansamblul etnofolcloric „Plăieșii” din Republica Moldova.
Ansamblul din Republica Moldova este coordonat de domnul Nicolae Grăbicea, care a binevoit să ne spună câteva cuvinte: ”Ansamblul etnofolcloric „Plăieșii” din Republica Moldova este format din 15 membri și suntem un colectiv de bărbați care activăm deja de 27 de ani. Suntem pe lângă Secția de Cultură a Consiliului Municipal Chișinău, iar de anul acesta suntem un colectiv profesionist. În cei 27 de ani am adunat un repertoriu foarte valoros și folclor, și colinde de Crăciun și de An Nou, cântece religioase, cântece ostășești, lirica de dragoste, dar, evident, că predomină repertoriul bărbătesc. Ansamblul nostru este la a treia generație de plăieși, eu sunt veteranul ansamblului. Repertoriul nostru este în limbajul și-n cheia folclorică, așa cum cântă omul nostru de la țară”.
Colindătorii cu glas de îngeri, soli ai mesajului divin, soli ai unei lumi mai bune şi binecuvântate odată cu naşterea Lui Hristos – Mântuitorul nostru, au reuşit să înalţe sufleteşte, să emoţioneze până la lacrimi, să atingă sufletele spectatorilor pe toată durata concertului, cu aripile gingaşe ale simplităţii, luminii, comuniunii, solidarităţii, credinţei, iubirii, nădejdii, iertării, păcii, frăţietăţii, unităţii şi patriotismului. Publicul a fost purtat în timp, a călătorit până în Betleem la ieslea unde s-a născut Hristos, a călătorit cu magii, ca să ducă daruri pruncului Iisus, a călătorit în Moldova lui Ştefan cel Mare, a călătorit peste Prut la fraţii moldoveni, urmași ai lui Decebal și Traian, ai lui Ștefan cel Mare și Sfânt, ai lui Mihai Viteazul, ai lui Alexandru Ioan Cuza, urmași de regi și de voievozi viteji și iubitori de neam și țară, iubitori de credință și unitate. Şi în semn de recunoştinţă pentru emoţiile trăite şi pentru lumina cu care a fost înveşmântat, publicul a răsplătit cu ropote de aplauze pe colindătorii îmbrăcaţi în frumosul port tradiţional, pe colindătorii care i-au transmis mesajul divin ce l-au îndemnat la simplitate, la bunătate, la generozitate, cinste, hărnicie, compasiune, milostivire, solidaritate şi unitate, la păstrarea credinţei strămoşeşti, la libertate responsabilă, la pace şi prietenie. Cât de frumos răsună aplauzele sincere, cât de frumos e să vezi feţe luminate de bucurie sfântă! Şi cât de minunat a fost, când glasul inimii întregului public a transmis cu credinţă şi bucurie sfântă cea mai minunată, mai importantă şi mai preţioasă veste din toate timpurile, Vestea Naşterii pruncului Iisus.
Aşa cum a arătat la finalul concertului, IPS Mitropolit Teofan, este deosebit de importantă desfăşurarea unor astfel de evenimente într-o lume din ce în ce mai neliniştită şi mai agitată, într-o lume plină de urmaşi ai lui Irod şi Iuda. „Colindătorii au venit în acest an din zona Iașului, din zona Neamțului, din Bucovina și de dincolo de Prut. Ne-au bucurat și le mulțumim din inimă pentru că au reușit să ne deconecteze din ritmul obișnuit al vieții noastre și din ritmul unui an care a fost destul de agitat. Cred că aceste grupuri de colindători au reușit, puțin câte puțin, să pătrundă în ungherele ființei noastre, acoperite parcă prea mult de zgura neliniștilor, și să ne aducă aminte de urarea tradițională «cele rele să se spele, cele bune să se adune». Acum la sfârșitul anului, nădăjduim că vom intra cu toții într-un alt ritm al vieții – cel de colindă și de colindători. Le urez celor ce ne-au încântat, cât și organizatorilor – părintelui consilier Hrisostom Rădășanu și celor de la Colegiul Sfântul Nicolae, dar și românilor de pretutindeni, să-i ajute Dumnezeu să finalizeze acest an în imn de colindă, fiindcă este vai de sufletul fără de colindă. Cum ar fi oare sfârșitul de an dacă nu ar exista colindele pe prispa sufletelor noastre?”
Voluntarii din cadrul Fundației Solidaritate și Speranță filiala Săvinești și Centrului de Servicii Sociale ”Samariteanul Milostiv” şi-au asumat cu multă responsabilitate rolul de mesageri ai IPS Mitropolit Teofan, pentru comunitatea din Săvineşti şi nu numai şi vor încerca să conştientizeze pe aproapele lor, că sufletul fără colindă este un suflet pustiu, un suflet trist, un suflet deznădăjduit, un suflet în întuneric, un suflet debusolat într-o lume a căutărilor de tot felul ce duc la piederea credinţei autentice, într-o lume murdărită de păcat, adică este un suflet fără Hristos, un suflet mort.
După concert, la standul Fundației Solidaritate și Speranță filiala Săvinești și Centrului de Servicii Sociale ”Samariteanul Milostiv” s-au perindat o mulţime de copii, tineri, părinţi şi bunici, pentru a cumpăra sau admira minunatele obiecte expuse aici. Au admirat şi cumpărat produse de artizanat, decoraţiuni, lumânări decorative, Borcanul cu înţelepciune cu răvaşe menite să aducă buna dispoziţie în sânul caselor pline de musafiri, Calendarul Jurnal Spiritual, care conține 365 de citate înțelepte, illustrate prin imagini deosebite pentru fiecare zi din an. Semnele de carte şi husele pentru telefon brodate cu motive tradiţionale româneşti, brăţările confecționate manual de voluntarii fundației au fost atracţia vizitatorilor standului. Şi IPS Mitropolit Teofan a cumpărat un semn de carte şi a fost încântat de ,,minunăţiile’’ realizate cu multă dăruire şi pasiune de oameni cu suflet frumos de la Fundaţia Solidaritate și Speranță filiala Săvinești. Siropurile naturale fără niciun fel de conservant, cu aromă de brad, căpşuni, caise, cireşe dulci sau amare, vişine, cătină şi coacăze au fost şi ele atracţia vizitatorilor standului.
Voluntarii fundaţiei au uitat de oboseala drumului lung, parcurs de la Săvineşti la Iaşi şi a unei zile bogate în diverse activităţi şi s-au bucurat nespus de mult când au văzut că nu a dispărut sentimentul patriotic, lucru dovedit de cumpărarea obiectelor decorate în culorile drapelului românesc, când au văzut că mulţi semeni mai doresc să trăiască bucuria ce ţi-o dă oferirea de cadouri celor dragi, că mulţi oameni sunt însetaţi de frumos şi de cunoaştere, că mulţi oameni trăiesc sentimente de altruism şi compasiune şi cumpără lucrurile simple şi frumoase, confecţionate cu iubire şi pasiune de voluntari inimoşi şi talentaţi, tocmai din dorinţa de a ajuta la strângerea de fonduri în scop caritabil, cultural, educaţional şi de promovare a valorilor creştine şi româneşti, devenind astfel crenguţe ale iubirii şi milostivirii în bradul solidarităţii, comuniunii şi unităţii Întru Hristos-Domnul.
Fondurile adunate de voluntarii Fundației Solidaritate și Speranță filiala Săvinești și Centrului de Servicii Sociale ”Samariteanul Milostiv” cu ocazia acestui frumos eveniment, vor aduce un strop de bucurie, lumină şi speranţă în preajma sărbătorilor de iarnă, în sufletele copiilor ce provin din familii vulnerabile social şi care primesc în fiecare zi o masă caldă la Centrul Social – Educativ ”Popasul Iubirii Milostive” Săvinești, prin implicarea şi dăruirea părintelui paroh Petru Munteanu.
Cristina Toma