Seminariștii de la Liceul Teologic Episcop Melchisedec din Roman au colindat la Școala Veche

Viața parohiei Decembrie 19, 2015

Joi, 18 decembrie 2015, un grup de 9 colindători de la Liceul Teologic Episcop Melchisedec din Roman, în frunte cu directorul și profesorul lor de muzică, părintele doctor Ionuț Amărinei, și părintele lor spiritual, Protosinghelul Gabriel Roșu de la catedrala arhiepiscopală din Roman, au vizitat Centrul de servicii sociale ”Samariteanul Milostiv” (Școala Veche) din Săvinești, care aparține de Parohia ”Sf. Voievozi” din aceeași localitate, al cărei paroh este părintele Petru Munteanu.

Vizita a venit ca un binecuvântat răspuns la cea efectuată de colaboratorii centrului la Roman și împrejurimi, în vara lui 2015, în cadrul proiectului ”Județul Neamț prin ochii tinerilor”, când un grup de elevi de gimnaziu și liceu din Piatra-Neamț și Săvinești au vizitat obiectivele turistice, religioase ori culturale din Roman și împrejurimi. Cu acel prilej, tinerii și respectiv colaboratorii Centrului de servicii sociale Samariteanul milostiv s-au bucurat de ospitalitatea și amabilitatea părintelui protosinghel Gabriel Roșu, care i-a condus în vizită la mai multe obiective din cadrul proiectului.

Pentru părintele director Ionuț Amărinei, deplasarea la Săvinești cu membrii corului mic al seminarului a prilejuit reîntâlnirea cu mine și întâlnirea cu ceilalți colaboratori ai centrului: asistentul social Agafia Roșu, Brîndușa Dediu, colega noastră polivalentă și neobosită și IT-istul nostru, priceputul Lorian Apopei Pruteanu. În plus, părintele director a dorit ca elevii să facă experiența unui exemplu de bune practici în domeniul asistenței sociale și al filantropiei și educației, dar și activității culturale și mediatice într-o parohie din mediul rural. În acest scop, tinerilor le-a fost prezentat Centrul comunitar Hai cu noi și activitățile sale diverse, redacția buletinului parohial Hai cu noi, revistei online Jurnal Spiritual și a Radioului Jurnal Spiritual, precum și istoricul activităților sociale, culturale, educaționale și media de la Săvinești, mentalitatea cu care s-au făcut toate în decurs de 18 ani în care părintele Petru Munteanu, urmărind o creștere constantă și sustenabilă a acestora, le-a adus în stadiul actual, astfel încât seminariștii să plece cu idei concrete despre ce se poate face într-o parohie contemporană.

Frumoasele colinde tradiționale au fost ascultate de toți colaboratorii Centrului săvineștean și de oaspeții care s-au mai întâmplat la noi. Au avut bunăvoința să și înregistreze excelenta lor prestație muzicală și duhovnicească, astfel încât ascultătorii Radioului Jurnal Spiritual să-i poată audia și ei din când în când. După un aperitiv constând în tradiționalele fructe, bomboane și covrigi pe care le-au primit în dar pentru colinde, prelungindu-se vizita lor, elevii au luat și masa la centrul nostru, având prilejul să aprecieze meniul de post de care se bucură în fiecare zi beneficiarii Centrului social-educativ ”Popasul Iubirii Milostive” din Săvinești. Părintele director Ionuț Amărinei și părintele protosinghel Gabriel Roșu au avut amabilitatea să înregistreze și un interviu în studio pentru ascultătorii noștri online, în cadrul căruia ne-am cunoscut mai bine și am discutat despre concepția pedagogică și duhovnicească a echipei de conducere a Liceului Teologic Episcop Melchisedec Ștefănescu.

După ce am schimbat datele de contact pentru a continua relația noastră, oaspeții noștri s-au îndreptat spre alte locații unde să aducă un strop de bucurie și armonie cu prilejul apropierii sărbătorii Nașterii Domnului.

Pr. George Chirița