Centrul de servicii sociale ”Samariteanul Milostiv” a deschis ușa colindătorilor de la Penitenciarul Bacău

Viața parohiei Decembrie 19, 2015

Se apropie marea sărbătoare a creștinătății, Nașterea Domnului nostru Iisus Hristos, pe care o așteptăm așa cum ne-am obișnuit din moși-strămoși, cu brad împodobit, sufletul deschis, dar și cu un obicei străvechi din tezaurul spiritual românesc: colindul.

Voluntarii Centrului de servicii sociale ”Samariteanul Milostiv” din Săvinești, care aparține de Parohia ”Sf. Voievozi” din Săvinești și este coordonat de părintele paroh Petru Munteanu, au primit joi, 17 decembrie 2015, vizita unui grup de femei de la Penitenciarul Bacău, însoțite de doamna Geanina Ștefan, directorul adjunct al instituției menționate.

penitenciar4În urma unui parteneriat încheiat în anul 2014 între organizația din Săvinești și instituția din Bacău, în fiecare zi de joi un grup format din persoane private de libertate în sistem deschis, au venit la Săvinești, unde, împreună cu voluntarii de aici, au desfășurat diverse activități educativ-recreative,  de la activități de lucru manual, până la pictură, desen, iconografie sau activități handmade.

Ca semn de recunoștință în fața generozității manifestate de către părintele Petru Munteanu și de către echipa de voluntari pe care o coordonează, doamnele din Peniteciarul Bacău au pregătit un cadou muzical și anume un repertoriu de colinde, pe care le-au interpretat și înregistrat în studioul Radio Jurnal Spiritual, pentru a le putea difuza și în sistem online (www.radiojurnalspiritual.ro ). Totodată, i-au dăruit părintelui Petru Munteanu o pictură pe pânză, care-L reprezintă pe Mântuitorul Iisus Hristos în grădina Ghetsimani. Prins cu problemele administrative parohiale, părintele Petru Munteanu, chiar dacă nu s-a aflat în mijlocul grupului de colindători, le-a transmis acestora mulțumiri și sărbători fericite.

Doamna Geanina Ștefan, aflată în studioul Radio Jurnal Spiritual, a avut bunăvoința de a răspunde la câteva întrebări pe care i le-am adresat:

-Este al doilea an consecutiv în care sosiți cu un grup de colindători alcătuit din femei aflate în detenție, care vin și ne colindă în preajma sărbătorilor de iarnă. Ce înseamnă această vizită pentru doamne?

– Noi venim aici ca și acasă, deja avem tradiție în ceea ce privește parteneriatul cu Fundația Solidaritate și Speranță – filiala Săvinești, cu voluntarii de aici, cu părintele director Petru Munteanu. Pentru fete înseamnă bucurie, înseamnă a dărui din suflet pentru suflet, ele se simt foarte bine aici, sunt primite cu căldură, cu înțelegere și cu compasiune. Sunt emoții și sentimente pe care, poate, înainte de a ajunge aici nu le-au încercat. Pentru ele înseamnă normalitate, evadarea din cotidian, din rutină, dar și pentru noi, la drept vorbind. Venim cu foarte mare plăcere aici pentru că întâlnim oameni deosebiți, suflete calde și oameni dispuși să ajute, asta urmărim noi prin acest proiect, să facem deținutele din proiect să înțeleagă ce înseamnă ”a dărui”, ca să primești trebuie să dăruiești, acesta este scopul vizitelor noastre aici.

– Spuneți-mi, vă rog, dacă din acest grup fac parte și persoane care au venit și în anul 2014 la noi sau se mai află în detenție, la Bacău?

– Avem o singură doamnă care este pentru a doua oară la Săvinești, cu colindul, ea a fost și anul trecut, celelalte s-au liberat și și-au reluat viața, sperăm noi într-un mod frumos.

– Au pregătit un program artistic și pentru celelalte persoane aflate în Penitenciarul Bacău?

-Am avut și zilele trecute un spectacol, foarte emoționant pentru că indiferent de situația în care se află, fiecare are suflet, are persoane pe care le iubește și perioada Crăciunului este o perioadă extrem de emoționantă, generatoare de emoție și a fost un spectacol extrem de emoționant, atât pentru ele cât și pentru persoanele aflate în sală. Vom avea și în zilele următoare colindători din comunitate, care vin să bucure auzul și sufletul deținuților noștri.

–În încheiere, vă rog să transmiteți un gând, acum, în prag de sărbători.

-Deținuților, să înțeleagă că libertatea este în interior, că libertatea sufletului și a spiritului nu le-o poate îngrădi nimeni, să își facă un sumar la ceea ce au fost, la ceea ce sunt, să gândească ce vor să devină. Noi le oferim tot sprijinul în penitenciar, se devină oameni mai buni, oameni care se pot reintegra, oameni care își asumă ceea ce au făcut și nu mai repetă. Iar pentru noi, toți ceilalți, îmi doresc să primim sărbătorile cu suflet de copil, să ne bucurăm de ceea ce avem lăsat de la Bunul Dumnezeu, de lucrurile mărunte care sunt frumoase, dar uităm să le vedem, viața nu înseamnă numai ambiție deșartă, avere. Viața este simplă în esență și trebuie să respectăm acest lucru.

-Vă mulțumim din suflet, vă dorim și noi sărbători fericite și un An Nou plin de bucurii.

Brîndușa Dediu