25 Martie, ziua care aduce doar vești bune pentru comunitatea săvineșteană

Viața parohiei Martie 27, 2016

Sărbătoarea Bunei Vestiri, denumită în popor Blagoveştenie (după termenul slavon), este rânduită pentru amintirea zilei în care Sfântul Arhanghel Gavriil a vestit Sfintei Fecioare că va naşte pe Fiul lui Dumnezeu şi totodată ziua în care a avut loc Întruparea Domnului. Buna Vestire este prima sărbătoare confirmată în documente dintre sărbătorile închinate Maicii Domnului. Potrivit tradiției, încă din secolul IV, în Nazaret s-a zidit o biserică pe locul unde Maica Domnului a primit de la înger vestea că va naște pe Dumnezeiescul Prunc. Biserica a rânduit cinstirea acestei sărbători în ziua de 25 martie, cu nouă luni înainte de Naşterea Domnului, pentru că acum are loc întruparea Fiului Lui Dumnezeu (Lc. 1, 35-38).

Vineri, 25 martie 2016, comunitatea din Săvinești s-a reunit pentru a celebra o dublă sărbătoare în Parohia „Sfinții Voievozi”. Este vorba despre prăznuirea Bunei Vestiri, ca început al mântuirii neamului omenesc și despre aniversarea celor 11de activitate neîntreruptă în cadrul Centrului social-educativ „Popasul Iubirii Milostive”. Cu dor de sfințenie și gând de mântuire, dar și cu lumina în privire, credincioșii au pășit în biserică pentru a marca sărbătoarea milostivirii lui Dumnezeu asupra oamenilor.

În această zi, în toate locașurile de cult din Patriarhia Română a fost citit textul biblic de la Sfântul Evanghelist Luca, capitolul 1, versetele de la 24 la 38 (vezi mai jos), care ne prezintă momentul anunțării Fecioarei Maria, de către Arhanghelul Gavriil, că va naşte pe Mântuitorul Iisus Hristos.

În parohia „Sfinții Voievozi” din Săvinești, Sfânta Liturghie a fost oficiată de părintele paroh Petru Munteanu, având alături zeci de enoriași, care au venit în sfânt lăcaşul de cult pentru a împărtăși împreună bucuria Bunei Vestiri.

Cuvântul de învățătură de după citirea pericopei Evanghelice, rostit de către părintele părintele paroh, a accentuat faptul că această sărbătoare a Maicii Domnului este sărbătoarea începutului mântuirii noastre. ”Dintre toate veștile ce ne înconjoară și care caută să ne tulbure pacea și liniștea interioară, vestea rostită astăzi prin cuvântul Sfintei Evanghelii ne descoperă că Hristos Domnul Se întrupează, din iubire pentru noi primind ca dar al omenirii, trupul-templu al Prea Sfintei Născătoare. De aceea, Maica Domnul este zugrăvită deasupra Sfântului Altar cu Mântuitorul Hristos în brațe, săvârșind alături de întreaga umanitate Sfânta și Dumnezeiasca Liturghie. Ea este cea care a acceptat în mod liber și conștient darul iubirii lui Dumnezeu. (…) Iubirea lui Dumnezeu față de noi este o iubire necondiționată, veșnică și biruitoare asupra păcatului și a morții. Ne rugăm ca Bunul Dumnezeu să ne miluiască pe noi în toate clipele vieții noastre, trăind fericiți acest dar al Bunei Vestiri, ne rugăm ca această Veste Bună, care a venit astăzi peste noi și peste neamul omenesc, să biruiască toate veștile rele care caută să ne răpească pacea și bucuria vieții”, s-a arătat în discursul părintelui Petru Munteanu.

11 ani de activitate neîntreruptă pe tărâm social-filantropic

Data de 25 martie este ziua care aduce doar vești bune pentru comunitatea săvineșteană. Vineri, 25 martie 2616, s-au împlinit 11 ani de activitate neîntreruptă pentru Centrul social-educativ ”Popasul Iubirii Milostive”. În acest sens, părintele paroh Petru Munteanu a declarat cu această ocazie: ”Este un moment emoționant, un moment în care noi ne amintim de toți susținătorii noștri care au făcut posibil acest proiect social-filantropic, care a pornit cu binecuvântarea, la acea vremea, IPS Daniel, Mitropolitului Moldovei și Bucovinei, actualul Patriarh al Bisericii Ortodoxe Române și continuat cu binecuvântarea IPS Teofan, Mitropolitul Moldovei și Bucovinei, care susține discret și constant prin sectorul Diaconia activitățile noastre. Am reușit pentru că mulți oameni au înțeles acest proiect social, el se adresează copiilor familiilor vulnerabile, copii care nu au nevoie doar de o masă caldă la prânz care o primesc la centru, ci au nevoie și de afecțiune, de susținere emoțională pentru că unii dintre ei trec prin diverse încercări. Mai mult avem și acest program de afterschool prin care dorim să-i susținem, să-i încurajăm să stea la școală să învețe, să diminuăm din acest abandon şcolar care se petrece în jurul nostru”.

A urmat procesiunea către Centrul social – educativ, căreia i s-a alăturat și părintele Mihai Meraru. Pe tot parcursul pelerinajului au fost intonate cântări religioase specifice Postului Mare şi sărbătorii Bunei Vestiri. Manifestarea s-a încheiat cu o agapă frăţească la care au participat toţi credincioşii.

La agapa frățească organizată pentru această zi festivă au participat pelerinii procesiunii, precum și voluntari și angajați ai parohiei și fundației săvineștene.  Vă redăm în rândurile de mai jos câteva mărturii ale participanților:

”Sunt angajată de doi ani, ca asistent social al parohiei, și pot spune că toate activitățile pe care le desfășurăm aici aduc un plus de încredere tinerilor noștri beneficiari. Le oferim o masă caldă la prânz, în fiecare zi, după care își rezolvă temele de la școală, fiind îndrumați de voluntarii noștri. Marea majoritate a proiectelor noastre îi privesc pe ei, pe acești copii care provin din familii vulnerabile social”, a declarat Agafia Roșu, asistent social.

„De 11 ani, cea mai importantă activitate a centrului este acordarea unei mese de prânz unui număr de peste 80 de copii, copii proveniți din familii defavorizate. În cadrul centrului desfăşurăm activități social -educative, precum ateliere de creație, after school, cursuri de formare profesională, activități catehetice şi filantropice. Scopul centrului este de a educa şi forma copiii pentru viată, prin rugăciune, pentru a deveni fii ai bisericii. Urez La mulți  ani, tuturor celor care ne-au sprijinit şi ajutat în desfăşurarea activităților noastre”, a menționat Anamaria Armenici, directorul centrului.

”În cadrul centrului nostru funcționează și  atelierul de broderie-croitorie, care a fost înființat în februarie 2015, unde avem angajate persoane cu dizabilități (33%) care au reușit să se integreze social. Scopul nostru este de a combate marginalizarea socială prin redarea demnității umane, ajutorarea și încurajarea persoanelor defavorizate din comunitate prin solidaritate și angajament social. În cadrul atelierului executăm echipamente de protecție pentru industria alimentară, ii tradiționale românești, geci și curele pentru personalul militar. În prezent, avem un protocol încheiat cu o clinică din Anglia pentru care producem uniforme medicale (femei și bărbați). La mașina de brodat executăm semne de carte, huse de telefon și logouri personalizate pentru diverse firme. Munca în echipă, înțelegerea, devotamentul sunt câteva dintre caracteristicile care înnobilează micul nostru atelier. În același timp, sunt fericită că mă aflu printre oameni care sprijină evoluția si consolidează temelia celor 11 ani de activitate”, a subliniat doamna Nicoleta Alexa, director de producție al atelierului protejat „Sf.Parascheva”.

”Acest centru a prins viață acum 11 ani și trebuie să-i mulţumim părintelui Petru Munteanu, să-I urăm mulți ani, putere de muncă, sănătate, iar peste 11 ani să ne reîntâlnim aici. Ne dorim ca acest centru să aibă viață lungă, să fie coordonat în continuare de acest colectiv format din oameni inimoși și gospodari, pentru că se și vede câtă grijă au de acest spațiu”, a spus domnul Constantin Chele, epitrop în cadrul parohiei.

”Dacă acest centru a funcționat 11 ani, asta înseamnă un lucru pozitiv, pentru că atâția ani reprezintă o perioadă lungă în care trebuie să muncești, să asiguri masa pentru copiii beneficiari și cred că nu a fost o muncă ușoară, dar dusă cu multă dragoste și binecuvântare , desigur se văd rezultatele de astăzi. Există un colectiv, chiar dacă nu este același de acum 11 ani, care a preluat din mers, unii de la ceilalți, toate activitățile. Meritul meu nu este decât acela de a distribui ceea ce primesc de la colaboratorii noștri din Germania, care nu vă uită niciodată”, a reliefat doamna Augusta Jumanca, președintele Asociației ”Ursula Honeck” din Piatra Neamț.

”Prin natura meseriei cunosc cel mai bine eforturile care se fac pentru ca acest centru să își desfășoare activitatea de zi cu zi, pentru asta îi doresc și mai mult succes în continuare și multă putere de muncă celor care sunt implicați, părintelui Munteanu și cu toți colaboratorii centrului”, a transmis doamna Cristina Petrariu, contabil în cadrul fundației.

Ziua de 25 martie 2016 este importantă și pentru faptul că se împlinesc șapte ani de la înființarea filialei din Săvinești a Fundației Solidaritate și Speranță, deschisă cu aprobarea și binecuvântarea IPS Teofan, Mitropolitul Moldovei și Bucovinei, trei ani de activitate a revistei online de dialog etic, estetic și religios intitulată „Jurnal Spiritual”, doi ani de emitere online a postului Radio Jurnal Spiritual, iar anul acesta a fost lansată Editura Jurnal Spiritual și, totodată, a luat naștere un nou post de radio online, Radio Ciufulici, pentru cei mari și pentru cei mici. De asemenea, domnul Gheorghe Măriuța, paraclisierul bisericii „Sfinții Voievozi” din Săvinești și-a serbat aniversarea.

Brîndușa Dediu