În perioada 28-30 martie 2016, cu binecuvântarea Înaltpreasfințitului Teofan, Mitropolitul Moldovei și Bucovinei, Centrul Social-Cultural Sf. Ilie Miclăușeni a fost gazda unui curs de activități cu tinerii în parohii, numit ”Preotul și tinerii”. Cursanții au beneficiat de un formator de excepție, domnul Cristian Neguț, asistat de doamna Alisia Damian-Coanta. Cei 20 de participanți, în majoritate preoți, au avut prilejul să învețe și să-și însușească abilități și cunoștințe de comunicare cu tinerii, precum și de gestionare a grupurilor de tineri.
Preoții participanți provin din București și județele Iași, Neamț și Botoșani; ei desfășoară activități cu tinerii sau vor să le întreprindă. Le-au fost alături o fiică de preot și medic, domnișoara Marcela, care se ocupă de activitățile cu tinerii în parohia tatălui, precum și membri și colaboratori ai Fundației Solidaritate și Speranță – filiala Săvinești și ai parohiei Sf. Voievozi Săvinești, în frunte cu părintele paroh Petru Munteanu. Din partea Protopopiatului Piatra Neamt au participat părinții Mihai Meraru de la comuna Dragomirești, Ciprian Ungureanu din satul Dârloaia și George-Ovidiu Chirița de la parohia Sf. Ilie cartier Speranța din Piatra-Neamț, cu toții colaboratori constanți fundației săvineștene în cadrul activităților cu tinerii pe care aceasta le desfășoară .
Au mai participat la întâlnire: Agafia Roșu, asistent social în cadrul Parohiei Sf. Voievozi Săvinești și fundației amintite, Brîndușa Dediu, coordonator, responsabil pe linie de cultură-media al parohiei și fundației săvineștene, și nu în ultimul rând Andrei Mariș, coordonator al Radio Ciufulici, un radio online pentru cei mari și mici, proiect al parohiei săvineștene, și voluntar în cadrul Fundației Împreuna pentru Solidaritate Socială.
Unii preoți participanți lucrau cu tinerii de peste 10 ani, în special cei care au activat și în învățământ ca profesori de Religie, și acum voiau să amplifice lucrul cu aceștia. Experiența lor a fost înfățișată celor de față din prima zi, pentru o mai bună cunoaștere și pentru a încuraja astfel de bune practici pe viitor. Alții, proaspăt hirotoniți, sau mutați într-o nouă parohie, cu zel misionar, doreau să deprindă tainele relației și activităților cu tinerii. Domnul Cristian Neguț, deopotrivă expert în relații cu tinerii și creștin practicant și inițiat în scrierile patristice cu privire la relațiile între credincioși, a detaliat bazele teoretice ale unei comunicări eficiente la nivel interpersonal și de grup. Prin diferite activități practice, participanții au avut șansa de a-și forma noi abilități de comunicare, organizare și relaționare cu persoanele și grupurile în cadrul cărora activează; în plus, au luat contact personal cu jocurile interactive și cu provocările dintr-un grup de tineri, formându-și abilități practice. Doamna Alisia Damian-Coanta a ținut cursul despre jocurile de grup și despre accesarea proiectelor Erasmus+. Toți cei prezenți au fost familiarizați și cu bibliografia din domeniu, care le poate dezvolta cunoștințele și abilitățile primite și-i va ajuta în implementarea practică a proiectelor cu tinerii.
În prima seară, Părintele Nicodim Petre, coordonatorul Departamentului de Misiune pentru tineret al Arhiepiscopiei Iașilor, s-a alăturat pentru câteva ceasuri participanților, iar ultima zi, ghidul castelului Miclăușeni a prezentat tuturora istoria și caracteristicile edificiului, conducându-ne prin camerele acestuia.
Experiența de 11 ani de activitate în domeniul social și al activităților cu tinerii a Parohiei Sf. Voievozi din Săvinești și a Fundației Solidaritate și Speranță filiala Săvinești, ambele sub îndrumarea părintelui Petru Munteanu, a ieșit în evidență. Cele două instituții colaborând pentru organizarea taberei internaționale de creație ”Aripi de Înger”, a activităților de afterschool cu copiii proveniți din familii dezavantajate din Săvinești, a radiourilor online Radio Jurnal Spiritual și Radio Ciufulici, pentru acordarea de burse copiilor din localitate și din împrejurimi, organizarea de activități educativ-culturale cu tinerii și copiii din zonă, furnizarea de locuri de muncă în atelierul protejat din cadrul Centrului social-educativ ”Popasul Iubirii Milostive” din Săvinești, ca să menționăm doar o parte din activitățile cu tinerii și în beneficiul acestora.
Domnul Cristian Neguț a arătat că o astfel de amplitudine a activităților reprezintă următorul nivel care așteaptă într-o zi pe toți cei prezenți, dacă sunt dispuși să dezvolte continuu relația cu tinerii și comunitatea, în educație, cultură și plan social.
Părintele Ciprian Ungureanu a declarat la sfârșit: ”Un curs constructiv, de bună calitate, care ne va fi de folos în lucrarea noastră duhovnicească cu tinerii din parohie, în societatea noastră în care tinerii aleg cele lumești în locul Bisericii. Ni s-a deschis astfel orizontul pentru a vedea altfel lucrarea cu tinerii și modul în care ei gândesc și astfel putem să ne implicăm mai mult și să găsim alte metode de a lucra cu aceștia.”
Părintele Mihai Meraru a declarat, la rându-i: ”A fost un curs cu preoții din parohii și nu numai, binevenit mai ales pentru părinții tineri prezenți, care nu aveau experiență de lucru cu aceștia în parohiile lor. Cu toate că a ținut 3 zile, a avut un caracter intensiv, accentul a căzut pe activitățile cu tinerii, dar a clarificat și din relațiile cu enoriașii din parohiile noastre. După terminarea cursului, am constatat că indiferent de vârstă sau experiența din parohii, mai avem încă multe de învățat în lucrarea noastră, în mod special cu tinerii contemporani.”
Andrei Mariș, întrebat fiind dacă aceste întâlniri au adus un plus de cunoștințe în lucru cu tinerii, a menționat: ”Mă bucur că am avut ocazia să particip la un astfel de training. Îmi place psihologia, iar acest curs mi-a hrănit curiozitatea. Am învăţat tehnici foarte interesante în ceea ce priveşte comunicarea cu tinerii, iar acum aştept cu nerăbdare Tabăra de creaţie din vară să pun în practică tot ce am învăţat. Sper ca pe viitor să pot participa la cât mai multe cursuri de acest gen”.
Pr. George Ovidiu Chirița