„Sărbătoarea Învierii Domnului ne îndeamnă pe fiecare dintre noi să fim mărturisitori şi vestitori ai iubirii milostive a lui Hristos, ai păcii şi bucuriei, într-o lume tot mai confuză şi tristă, confruntată adesea cu dezbinarea şi violenţa, cu sărăcia şi suferinţa, cu boala şi cu multe forme ale morţii fizice şi spirituale. Hristos Cel înviat ne cheamă să aducem prin rugăciune, prin cuvânt şi faptă bună, lumina Învierii Sale în sufletele copiilor orfani, ale bătrânilor singuri, ale bolnavilor neajutoraţi, ale familiilor îndoliate şi dezrădăcinate din cauza războaielor ce afectează multe ţări ale lumii.” (Preafericitul Părinte Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române)
Sărbătoarea Învierii Domnului Iisus Hristos a fost celebrată de zeci de credincioşi din Parohia „Sf. Voievozi” din Săvinești, care au participat cu bucurie la slujbă, prilej cu care au primit Sfânta Lumină. Sărbătoarea Sfintelor Paşti a continuat cu slujbe şi procesiuni în cele trei zile ale praznicului.
În a doua zi a marelui praznic al Sfintelor Paşti, enoriașii parohiei săvineștene și nu numai au participat în număr mare la Sfânta Liturghie săvârșită de părintele paroh Petru Munteanu. La slujbă au luat parte numeroşi credincioşi printre care și tineri plecați peste hotare sau studenți la teologie.
Aflat în sfânt lăcașul de cult, părintele Dragos de la Mănăstirea Petru Vodă a amintit, înaintea cuvântului de învățătură, ce ne vestește această mare sărbătoare a Învierii Domnului: „Mesajul pe care Mântuitorului nostru Iisus Hristos îl transmite este un mesaj al dragostei, pentru că doar El s-a jertfit din dragoste pentru oameni și cred că nici unul dintre noi nu ar putea face acest lucru. Dar putem încerca să fim mai milostivi cu cei de lângă noi, mai răbdători, mai înțelegători”.
După citirea pericopei evanghelice, tânărul student al Facultății de Teologie din Iași, Flavius Ștefan Popa, a adresat un cuvânt de învățătură celor prezenți:
„Iată-ne astăzi în a doua Sfântă zi de Paști împreună aici la biserică, aducând sau jertfind puținul nostru timp care-l avem pe acest pământ, rugându-ne la Dumnezeu și mulțumindu-I pentru ziua de astăzi. Așa cum a citit și părintele Munteanu în Sfânta Evanghelie, cum a spus și părintele de la Mănăstirea Petru Vodă, mesajul de astăzi este cel al iubirii, al dragostei. (…) Noi, în zilele noastre, nu știm decât să vorbim necugetat despre Biserică, dar nu observăm ce face Biserica. Dar Biserica lui Hristos suntem noi și în fiecare există harul Duhului Sfânt primit la Sfântul Botez. Cine nu are Biserica drept mamă nu poate să-l aibă pe Dumnezeu drept Tată, Biserica este mireasa lui Hristos. Să ne ajute Bunul Dumnezeu să sporim rugăciunea noastră pe care o înaintăm în fața lui Dumnezeu și să ne ajute pe toți”.
La finalul slujbei, părintele Petru Munteanu a rostit un cuvânt de învățătură, din care vă redăm în rândurile următoare: „Ne aflăm în Săptămâna Luminată, este săptămâna care marchează marea și sfânta zi, temelia credinței noastre, Învierea Domnului nostru Iisus Hristos. În această Săptămână Luminată, Biserica ține minte și aduce aminte de perioada primară a ei, când în Postul Mare cei care doreau să primească Sfânta Taină a Botezului se pregăteau prin catehizare, ei fiind numiți catehumeni și învățau din Sfintele Taine ale Bisericii pentru ca în noaptea sărbătorii Paștelui să primească Sfânta Taină a Botezului. După aceea ei purtau veșminte albe în Săptămâna Luminată, de aici vine și numele de luminati. Veneau la Sfânta Biserică în cămeși albe, prăznuind în fiecare an Sfânta și marea Taină primită a înmormântării și Învierii cu Hristos, prin Taina Sfântului Botez”.
Printre credincioșii aflați în Sfânta Biserică s-a aflat și o tânără plecată în Anglia ca și asistent social, Andreea Dumitrache, care a fost invitată de părintele Petru Munteanu să adreseze câteva cuvinte despre viața ei din Anglia, dar să spună și un îndemn după care se ghidează în viață.
„Nu contează dacă suntem în România sau în altă țară, important este să rămânem creștini-ortodocși indiferent de locul unde ne aflăm. Datorită serviciului din domeniul asistenței sociale am lucrat cu diferite persoane, din diferite culte sau confesiuni, dar nu am sesizat vreo diferență între noi, din păcate unii fac diferențe. Dar Hristos nu a făcut diferențe. V-ați întrebat de ce credința ortodoxă este cea adevărată?! Pentru că în viața noastră încă se mai întâmplă minuni și recunoaștem că toate sunt ale lui Hristos. Chiar dacă sunt creștin ortodoxă mă rog pentru cel musulman, nu-i doresc răul pentru că, până la, urmă gândurile ne fac oameni, faptele și vorbele ne fac păcătoși. Suntem toți chipul lui Hristos, iar asemănarea o dobândim prin gânduri”, a reliefat Andreea Dumitrache.
Brîndușa Dediu