”Femeile mironosițe sunt modele de vestire a mesajului Învierii lui Hristos pentru întărirea credinței, dar și exemple în lucrarea Bisericii pentru luminarea și înnoirea vieții. Urmând exemplul femeilor mironosițe, femeile creștine au contribuit, de-a lungul timpului, la păstrarea și întărirea credinței, la educarea și formarea copiilor și tinerilor, la definirea identității lor spirituale. De aceea, se cuvine, ca în această zi a „Duminicii Femeilor Mironosițe”, să ne aducem aminte cu recunoștință de toate femeile care din timpul Sfinților Apostoli și până astăzi au arătat credință, prețuire și evlavie pentru Hristos și pentru Biserica Sa.” (Preafericitul Părinte Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române)
În Duminica a treia după Sfintele Paști, cunoscută și sub denumirea de Duminica Mironosițelor, Biserica Ortodoxă prăznuiește cinstirea femeilor purtătoare de mir, primele persoane care au primit de la îngeri vestea Învierii Mântuitorului nostru Iisus Hristos. Tot Părintele Patriarh Daniel mai menționează că: ”Prezența femeilor mironosițe la mormântul Domnului reprezintă un act de mare curaj și asumare responsabilă a mărturisirii credinței, prin faptul că dragostea lor pentru Domnul Iisus Hristos a fost mai puternică decât teama provocată de cei care au hotărât răstignirea Sa.”
Această frumoasă sărbătoare a fost prăznuită și de către enoriașii Parohiei „Sfinții Voievozi” din Săvinești, cărora li s-au alăturat foarte mulți credincioși din Piatra Neamț și Bacău, care s-au adunat în număr mare la Sfânta Liturghie, oficiată de părintele paroh Petru Munteanu.
În cuvântul de învățătură ținut după citirea pericopei evanghelice părintele paroh Petru Munteanu a subliniat faptul că femeile mironosiţe sunt modele de slujire şi dăruire faţă de Mântuitorul Hristos, dar şi că în această duminică este cinstită femeia creştină.
”Sfânta Evanghelie de astăzi ne arată o calitate a femeii purtătoare de mir, o calitate care este reprezentativă pentru femeie în general. Duminica aceasta este dedicată femeii creștine, care trăiește darul vieții, ca dar al iubirii milostive. Femeia purtătoare de mir este cea care simte darul Învierii. Motorul femeii creștine este iubirea care regenerează viața, motor al existenței, iar iubirea femeii purtătoare de mir este iubirea purtătoare de pace și de sănătate. Femeile purtătoare de mir au luat drumul către spațiul Învierii, pentru că trăiau în sufletul lor iubirea veșnică; ele ne mărturisesc astăzi bucuria acestui spațiu în care Hristos a Înviat”.
Comunitatea săvineșteană a îmbrăcat straie de sărbătoare și cu ocazia serbării câmpenești din Duminica Mironosițelor, eveniment aflat la a VIII-a ediție. Cu toții s-au pregătit pentru această sărbătoare şi pentru primirea oaspeţilor, de la fii ai satului, până la invitații din alte zone.
După Sfânta Liturghie toți credincioșii prezenți în sfânt lăcașul de cult, împreună cu părintele Petru Munteanu, au pornit într-o procesiune în Lunca Bistriței, intonând pe tot parcursul traseului: ”Hristos a Înviat din morți, cu moartea pe moarte călcând, și celor din mormânturi viață dăruindu-le”.
În deschiderea serbării părintele Petru Munteanu a menționat: ”Din mesajul Sfintei Evanghelii ne aduce aminte de rolul și însemnătatea pe care femeia creștină o are în societate și în biserică. De aceea, noi astăzi vedem mai multe credincioase participante la această frumoasă sărbătoare. Avem invitați și din Bacău, Piatra Neamț care iubesc parohia noastră și credincioșii ei, s-au alăturat astăzi acestui frumos eveniment, precum și părintele Mihai Meraru”.
Din partea Centrului social educativ ”Popasul Iubirii Milostive”, care a împlinit anul acesta 11 ani de activitate neîntreruptă, au fost oferite bucate alese pentru cei peste 150 de participanți, precum și desertul mult așteptat, constând în iepurași și ouă de ciocolată.
Cei prezenţi au avut parte de un spectacol al naturii prin peisajul mirific al zonei, iar vremea frumoasă i-a îndemnat pe cei prezenți să aducă un cuvânt de mulțumire Bunului Dumnezeu pentru toate activitățile întreprinse de ei, dar doar împletite cu rugăciune.
”Hristos a Înviat! Mă bucur foarte mult că sunteți alături de noi astăzi, în această zi de sărbătoare – a femeilor creștine; așadar să ne bucurăm cu toții de ziua aceasta minunată zi, iar pe această cale îi mulțumim părintelui Petru Munteanu pentru tot ceea ce face pentru noi. Să sărbătorim împreună câteva momente frumoase. Îi mulțumesc Bunului Dumnezeu că am reușit să fiu astăzi aici!”, ne-a mărturisit Ana Chele, o credincioasă a parohiei „Sfinții Voievozi” din Săvinești.
Printre invitați s-a aflat și doamna Mara Matei, specialist Relaţii Publice la Asociaţia Lumina din Bacău, care a declarat: ”Îmi pare bine să vă văd și să vă revăd. Fac parte dintr-o echipă aproape doar de femei și lucrăm cu copii diagnosticați cu boli incurabile, pentru cei pentru care medicii nu prea mai au ce să facă, iar noi le oferim demnitate spre finalul vieții. Nu cred că doar rolul femeii este important, ci a tuturor să continuăm să susţinem ceea ce unii au început deja înaintea noastră, fie că lucrăm cu copii cu boli incurabile, fie că lucrăm cu copii care provin din medii mai puțin avantajoase pentru ei, să reușim să lăsăm o urmă în ceea ce înseamnă dezvoltarea societății”.
Participanții la manifestarea câmpenească au avut ocazia de degusta din pasca și cozonacii ”vecinilor” și bineînțeles că nu a lipsit momentul în care s-a ciocnit câte un ou roșu, ceea ce a adus zâmbete și voie bună în rândul tuturor.
O prietenă de suflet a parohiei săvineștene, doamna Cristina Toma, vizibil emoționată, a adresat un cuvânt celor prezenți în Lunca Bistriței: ”Hristos a înviat! Astăzi, sufletul mi-e înveşmântat în bucurie, fiindcă mă aflu aici, la Săvineşti, locul unde eu mă simt cea mai fericită şi unde am conştientizat ce înseamnă credinţa roditoare. Sunt impresionată, copleșită de admiraţie şi recunoştinţă când văd atâtea şi atâtea fapte minunate pe care Părintele Munteanu împreună cu colaboratorii Sfinţiei Sale le face, pentru a aduce bucurie, speranţă, nădejde, credinţă, iubire, aproapelui care se confruntă cu diverse nevoi. Mi-ar fi plăcut ca și în comunitatea mea să fie la fel, și mereu povestesc celor din jurul meu, despre ceea ce am văzut frumos, aici, la Săvineşti. Ar fi minunat dacă am avea model de slujire, credință și iubire pe Sfintele Mironosițe și dacă am avea mereu curajul să Îl mărturisim pe Hristos, Izvorul iubirii necondiționate, milostivirii, bucuriei autentice, Izvorul vieții. Sincere felicitări pentru tot ceea ce realizați! Vă doresc mult succes în viitor, multă sănătate și toate cele bune și de folos! Hristos a înviat!”
Știți vorba ”și la bine și la greu”, astfel, au luat parte la această serbare și membri ai Forumului Democrat German din Piatra Neamț, doamna Augusta Jumanca, membrele Organizației Inner Whel din Bacău și mulți alți susținători discreți și constanți ai proiectelor derulate de Parohia ”Sfinții Voievozi”.
După manifestare toți pelerinii s-au reîntors în sfânta biserică, unde au fost miruiți de părintele Petru Munteanu.
O zi frumoasă pentru comunitatea săvineșteană, mai ales că este printre singurele obști care-și mai respectă tradițiile și o face cu sfințenie.
Brîndușa Dediu