„Nu tremur la cutremur” nici în tabăra de la Săvinești

Viața parohiei Septembrie 3, 2016

Zile de vacanță, râsete, jocuri, emoții frumoase, toate devin amintiri plăcute pentru participanții la Tabăra de creație „Aripi de înger”, desfășurată la Centrul de servicii sociale „Samariteanul Milostiv” din Săvinești, județul Neamț.

De 11 ani, parohia „Sf. Voievozi” din Săvinești, sub coordonarea părintelui paroh Petru Munteanu, organizează, anual, o tabără de creație care și-a propus să ofere o alternativă educativă și constructivă la activitățile copiilor din categorii sociale vulnerabile, ai căror părinți nu își permit să-și trimită copiii în vacanță. Timp de 10 zile participanții la tabără beneficiază de transport, masa de prânz, materiale didactice, diplome, cupe şi medalii, buletin de tabără, jocuri şi jucării toate cu titlu gratuit.

Primul obiectiv al taberei este acela de a socializa, de a scoate tinerii din casă, de la computer, de a descoperi frumusețea prieteniei pe care, mai târziu, o pot cultiva în viața lor. Cel de-al doilea scop al taberei este acela de a învăța din fumusețea cromatică înconjurătoare și de a-și însuși abilități artistice prin tehnici specifice din domeniul picturii și lucrului manual.

Aflată la a XI-a ediție și în parteneriat cu Fundația Solidaritate și Speranță – filiala Săvinești și cu Fundația Împreună pentru Solidaritate Socială din Piatra Neamț, tabăra de creație „Aripi deînger” a reunit pe plaiurile săvineștene 215 participanți, copii înscriși și voluntari.

An de an, la tabără au participat tineri din întreaga lume. Și anul acesta, Italia, Cipru, Germania, Republica Moldova au trimis „reprezentanți” de seamă. Plini de energie, veseli, cu zâmbetul la purtător, copiii, avându-i alături pe voluntarii experimentați, au avut parte de multe zile de distracție. De la drumeții și excursii, jocuri recreative și educative până la orele de pictură au făcut ca programul taberei să fie unul interactiv și distractiv.

Marți , 23 august 2016, participanții la tabără au primit vizita reprezentaților Inspectoratului pentru Situații de Urgență „Petrodava” din Piatra Neamț, a plutonierului major Popa Irina, a domnului Doru Olariu și a domnului Iulian Rusu, care au venit cu tot „arsenalul” din dotare, inclusiv mașina de pompieri. Delegații inspectoratului au desfășurat o acțiune de informare preventivă, derulată prin campania națională „Nu tremur la cutremur”.

Întrebați fiind: „Știți ce-ar trebui să facem dacă este un cutremur?”, prichindeii au răspuns în cor: „Ne adăpostim!”.

Printre informațiile primite, tinerii au aflat cum se pot pregăti pentru un cutremur, câteva reguli de comportament în timpul unui cutremur și ce ar trebui să facă după terminarea cutremurului. „Dacă vă aflați în exterior, îndepărtați-vă pe cât este posibil de clădiri, stâlpi și cabluri de electricitate, copaci sau alte obiecte care vă pot lovi. Dacă vă aflați în interiorul unei clădiri, nu ieșiți și nu fugiți pe scări! Nu utilizați liftul! Protejați-vă sub tocul ușii, sub o grindă, lângă un perete de rezistenţă sau sub un obiect de mobilier solid”, le-a explicat doamna Popa Irina.

În continuarea prezentării, membrii ISU „Petrodava” le-au explicat copiilor care sunt efectele pozitive, dar și negative, generate de un apel la numărul de urgență 112, după care le-au permis micilor învățăcei să urce în mașina destinată stingerilor de incendii.

„Atât pentru cei mici, cât și pentru cei mari, mașina pompierilor a stârnit curiozitatea fiecăruia dintre noi. Reprezentanții ISU ne-au descris fiecare parte a mașinii de intervenție și ne-au informat cum se procedează în cazul unui incendiu. Bucuria cea mai mare a copiilor a fost când au primit permisiunea să îmbrace uniforma de pompier. Unii dintre participanți își doresc să devină pompieri pentru a fi de folos comunității și de a salva vieți. A fost o activitate plină de informații utile și educative”, a reliefat Agafia Roșu, asistent social în cadrul parohiei „Sf. Voievozi” și coordonator al activităților de voluntariat.

Brîndușa Dediu