Cetatea Neamțului

Viața parohiei Septembrie 3, 2016

Vineri, 19 august, atât participanţii, cât şi noi, voluntarii Taberei de Creaţie «Aripi de Înger» am avut parte de o excursie educaţională la Cetatea Neamţ.

Aceasta este o cetate medievală din Moldova aflată la marginea de nord-vest a oraşului Târgu Neamţ. Cetatea Neamţ făcea parte din sistemul de fortificaţii construit în Moldova la sfârşitul secolului al XIV-lea, în momentul apariţiei pericolului otoman. Sistemul de fortificaţii medievale cuprindea aşezări fortificate (curţi domneşti, mănăstiri cu ziduri înalte, precum şi cetăţi de importanţă strategică) în scop de apărare, întărite cu ziduri de piatră, valuri de pământ sau având şanţuri adânci. Cetatea a fost construită la sfârşitul secolului al XIV-lea de Petru I, a fost fortificată în secolul al XV-lea de Ştefan cel Mare şi distrusă în secolul al XVIII-lea (1718) din ordinul domnitorului Mihai Racoviţă.

La intrarea în cetate, am fost întâmpinaţi de un ghid care ne-a prezentat în grai pur moldovenesc istoria Cetăţii şi câteva istorioare medievale (de exemplu: „Stejarul din Borzeşti”, întrucât în închisoare ne este prezentat hanul buzat al năvălitorilor, ucigaşul lui Mitruţ, care a  sfârşit spânzurat de ramurile acelui copac, rezumatul nuvelei „Sobieski şi românii” scrisă de Costache Negruzzi care ne prezintă rezistenţa legendară a plăieşilor din cetate la asediul oştirii poloneze conduse de regele Sobieski din 1691 ), recitându-ne, de asemenea, câteva versuri din poemul lui Dimitrie Bolintineanu, „Muma lui Ştefan cel Mare” (1857) în care este prezentat momentul sosirii lui Ştefan cel Mare la Cetate dupa Bătălia de la Valea Albă (1476). Poezia începe  cu versurile următoare: „Pe o stâncă neagră, într-un vechi castel,/Unde curge-n vale un râu mititel...”

Intrând pe impresionanta poartă de lemn, am început să descoperim cu ajutorul imaginilor şi al exponatelor viaţa de zi cu zi a locuitorilor Cetăţii, fiindu-ne prezentate bucătăria, sala de judecată şi de sfat, magazia, sala armelor, închisoarea, biserica cu hramul „Sf. Nicolae” din interiorul Cetăţii, monetăria, camera pârcălabului, camera domniţelor, un iatac şi o cameră de taină.

La plecare, copiii şi-au cumpărat suveniruri şi ne-au spus cât de frumoasă li s-a părut Cetatea Neamţ, ea fiind o adevărată perlă a Moldovei şi că şi-ar dori să revină cât mai curând împreună cu părinţii, pentru a le arăta şi lor acest portal spre lumea captivantă a istoriei româneşti.

Savin Bianca