„Toți îngerii sunt plini de lumină, toate puterile cerești netrupești sunt pline de lumină, dar această lumină vine din slava lui Dumnezeu”, Preafericitul Părinte Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române.
Sfinţii Arhangheli sunt în număr de şapte, care stau înaintea tronului slavei lui Dumnezeu, iar aceştia sunt: Mihail, Gavriil, Rafail, Uriil, Salatiil, Gudiil şi Varahiil.
În fiecare an, la data de 8 noiembrie, creștinii ortodocși îi sărbătoresc pe Sfinții Arhangheli Mihail și Gavriil, căpeteniile îngerilor. În România peste 1.300.000 de români își sărbătoresc onomastica.
În județul Neamț, sute de credincioși au participat la hramul Bisericii ”Sfinții Mihail și Gavriil” din Săvineşti. Hramul este cea mai mare sărbătoare a bisericii şi se serbează cu mare fast şi solemnitate. Fiecare lăcaş de închinăciune, fie paraclis, capelă sau biserică, are un ocrotitor în cinstea căruia acesta a fost zidit. Dintre sfinţii care sunt cinstiţi de poporul român cu multă evlavie şi credinţă, fiind aleşi ca ocrotitori de lăcaşuri, amintim pe cei mai cunoscuţi dintre ei, pentru că majoritatea lăcaşurilor le poartă numele. Aceştia sunt: Sfântul Nicolae, Sfântul Ioan Botezătorul, Sfântul Gheorghe, Sfântul Dimitrie, Sfinţii Împăraţi Constantin şi Elena, Sfinţii Apostoli Petru şi Pavel şi Sfinţii Arhangheli Mihail şi Gavriil
La data de 8 noiembrie, Biserica ”Sfinții Voievozi” – Săvinești a prăznuit hramul Sfinții Arhangheli Mihail și Gavriil, sărbătoare la care au fost invitați să participe la Sfânta Liturghie numeroși credincioși din cadrul parohiei și nu numai.
Sărbătoarea a început cu o seară înainte, când un sobor de preoți a oficiat Slujba de Vecernie unită cu Litia, alături de părintele paroh Petru Munteanu. La slujbă au fost invitați, pentru a sluji slujba Vecerniei, părintele Mihai Meraru, părintele Cristinel Munteanu și părintele Ioan Mihai Măriuța.
După citirea pericopei evanghelice, cuvântul de învăţătură a fost rostit de părintele Mihai Meraru, care a evidenţiat faptul că fiecare dintre noi are un înger păzitor, la fel ca și fiecare biserică, oraș și țară.
„Biserica Ortodoxă de pretutindeni cinstește pe Sfinții Voievozi Mihai și Gavriil și toate cetele netrupești puteri. Bucuria noastră de astăzi este dublată de cinstirea hramului acestei sfintei biserici. Această sărbătoare închinată sfinților îngeri, Dumnezeu a rânduit-o din vechime și aflăm din istoria Bisericii Ortodoxe încă din secolul al V-lea s-a așezat această sărbătoare în ziua de 8 noiembrie. Ziua de 8 nu a fost aleasă întâmplător, pentru că cifra 8 este simbolul vieţii veşnice, veșnicia lui Dumnezeu. Cuvântul „înger” vine din limba greacă „angelos” și înseamnă „trimis al lui Dumnezeu” sau ”vestitor”. Sfinții îngeri au fost cinstiți de oameni pentru că Dumnezeu i-a cinstit mai întâi. Îngerii au fost creați de Bunul Dumnezeu, cum deschidem Cartea Facerii observăm de la începutul cărții, în capitolul I găsim versetul care ne spune că Domnul Dumnezeu a făcut Cerul și Pământul. (…) Atunci când creștinul își încheie viața pe acest pământ, îngerul păzitor al vieții noastre stă la căpătâi. El ne luminează calea către Împărăția lui Dumnezeu. Acest înger păzitor este cel care ne călăuzește sufletul imediat după moarte.(…) Câți dintre noi, în decursul vieții, nu am simțit ocrotirea sfântului înger păzitor?! Poate într-o călătorie, poate într-o primejdie, am simțit că ceva sau cineva ne-a ocrotit de o primejdie foarte mare, acel cineva este Dumnezeu, care prin îngeri ne-a păzit și ferit de acel mare rău”, a menționat părintele Mihai Meraru în cuvântul adresat credincioșilor aflați în lăcașul de cult.
La finalul Sfintei Liturghii, părintele paroh Petru Munteanu a adresat un cuvânt de învățătură celor prezenți în biserică, reliefând gestul de recunoștință pe care credincioșii parohiei îl aduc Sfinților Voievozi Mihail și Gavriil.
„Bunul Dumnezeu a rânduit ca această biserică, cu hramul Sfinților Arhangheli Mihail și Gavriil să adune mulți credincioși. Și-au găsit aici liniștea credincioși de aproape și de departe. Au venit cu încercări, cu bucurii și aici au simțit odihnă și binecuvântare de la Dumnezeu. În mare parte, mulți poartă aceste frumoase nume, ale Sfinților Arhangheli. Noi astăzi am avut invitați doi preoți slujitori care poartă numele de Mihail, părintele Mihai Meraru și părintele Mihai Ioan Măriuța. Ca recunoștință, bucurie și mulțumire că au venit astăzi la parohia noastră le dăruim un Buletin Parohial „Hai cu noi”, un plic (geantă) pentru veșminte preoțești. Le urăm și lor ca și celor care au venit astăzi cu bucurie să aducă prinos de recunoștință Sfinților Arhangheli, cu chip de lumină, Mihail și Gavriil, și care poartă acest frumos nume, de vestitori ai cuvântului lui Dumnezeu, le dorim ca Bunul Dumnezeu să le binecuvinteze viața lor, sănătate și bună sporire, mulți și binecuvântați ani, La mulți ani!”, a subliniat părintele Petru Munteanu.
În încheierea cuvântului, părintele Petru Munteanu i-a anunțat pe credincioșii prezenți la Sfânta Liturghie despre un alt eveniment cultural deosebit, inițiat în această zi. La acest ceas de sărbătoare a avut loc lansarea cărții de poezii „Mărgăritare de lacrimi ale dorului meu” scrisă de doamna Cristina Toma, sub Editura Jurnal Spiritual.
„Astăzi, Parohia noastră lansează și o carte a unei credincioase, care de departe iubește totuși biserica noastră și a venit în mijlocul nostru și căreia îi dăruim o geantă tradițională în care să adune amintiri și gânduri ca într-o geantă a sufletului. Noi lansăm această minunată carte de poezii și îndemnăm cititorii să descopere emoții frumoase, înveșmântate în cuvinte, care devin o pictură pentru suflet. Se îmbracă sufletul nostru în cuvinte frumoase și trăim aceste poezii care trimit la Creator”, a rostit părintele Petru Munteanu, încurajând-o pe doamna Cristina Toma să adreseze un cuvânt celor prezenți în sfânt lăcașul de cult.
”Emoțiile mă copleșesc. E o zi specială pentru mine, e ziua când mi s-a împlinit un vis frumos și sufletul mi-e înveșmântat în autentică bucurie și profundă recunoștință. Bucuria împlinirii acestui vis e amplificată de faptul că lansarea primei mele cărți de poezii are loc în spațiul Bisericii, în spațiul cel mai drag inimii mele, Biserica din Săvinești, ocrotită de Sfinții Arhangheli Mihail și Gavriil cu aripi de lumină, iubire și milostivire, în spațiul Învierii Lui Hristos. Mulţumesc anticipat, din toată inima mea, tuturor oamenilor care iubesc cu iubirea Lui Hristos – Samariteanul milostiv şi care vor cumpăra această carte de poezii, pentru a ajuta la înmulţirea iubirii, luminii, milostivirii şi solidarităţii în jurul lor, pentru a ajuta la continuarea unor proiecte de suflet pentru suflet. V-am dăruit cu multă iubire o parte din sufletul meu în rândurile acestei cărţi şi m-aş bucura nespus de mult să ştiu că bucăţi din sufletul meu au ajuns în casele cât mai multor semeni, m-aş bucura să ştiu că am fost lumânarea care a aprins alte lumănări ce ard cu flacăra iubirii şi milostivirii necondiţionate”, a mărturisit, plină de emoții, doamna Cristina Toma.
Pentru ca totul să decurgă armonios, într-o atmosferă de celebrare a Sfinților Arhangheli Mihail și Gavriil, cosilierii parohiei împreună cu doamnele de la bucătaria Centrului social-educativ „Popasul Iubirii Milostive” s-au ostenit timp de o săptămână să pregătească spațiul bisericii, dar în special bucate alese, peste 350 de porții, pentru toți pelerinii care au călcat pragul bisericii la ceas de sărbătoare.
După Sfânta Liturghie, toți credincioșii au fost invitați să participe la agapa frățească, organizată în cinstea Sfinților Arhangheli Mihail și Gavriil.
„Cu ajutorul Bunului Dumnezeu am desăvârșit și anul acesta marea sărbătoare a hramului Bisericii noastre. Am pregătit pentru enoriași și pentru credincioșii prezenți la Sfânta Liturghie 350 de porții de mâncare, și ne bucură faptul că oamenii au fost foarte mulțumiți, drept mărturie stau mesajele de felicitări transmise părintelui Munteanu, consilierilor și tuturor celor implicați. Ne-am bcurat că Dumnezeu a ținut cu noi, a fost frumos și așteptăm anul viitor pentru a ne ridica la nivelul așteptărilor, să-i vedem pe toți, cei care calcă pragul parohiei noastre, fericiți”, a opiniat domnul Constantin Chele, epitrop al parohiei săvineștene.
Cifra 8 este simbolul vieții veșnice
”Pomenirea Sfinţilor Îngeri se face în ziua a opta din luna noiembrie, pentru că cifra 8 este simbolul vieţii veşnice. Biserica a fixat ca zi de pomenire a Sfinţilor Îngeri data de 8 noiembrie, pentru că aceasta are o legătură deosebită cu data de 8 septembrie, când sărbătorim Naşterea Maicii Domnului. Din data de 8 septembrie, până în data de 8 noiembrie sunt exact nouă săptămâni, după numărul celor nouă cete îngereşti. Sfinţii Părinţi, care au întocmit calendarul Bisericii noastre, ne arată că există o legătură tainică între Sărbătoarea Naşterii Maicii Domnului şi Sărbătoarea Soborului Sfinţilor Arhangheli Mihail şi Gavriil şi al tuturor puterilor cereşti. Maica Domnului este mai presus de îngeri, fiind numită mai cinstită decât heruvimii şi mai mărită fără de asemănare decât serafimii. Astfel, se arată că la Taina Întrupării Mântuitorului Iisus Hristos, care se săvârşeşte prin lucrarea Duhului Sfânt din Fecioara Maria, participă ca martori şi slujitori nevăzuţi, dar reali Sfinţii Îngeri şi mai ales Sfântul Arhanghel Gavriil. Maica Domnului este lăudată de toţi îngerii şi se roagă împreună cu toţi îngerii înaintea Tronului Preasfintei Treimi.” Preafericitul Părinte Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române
Sfântul Arhanghel Gavriil, ca înger al bucuriei şi al blândeţii lui Dumnezeu, se arată mai ales în tainele naşterilor binecuvântate de Dumnezeu. Sfântul Arhanghel Gavriil vesteşte sfinţilor părinţi Ioachim şi Ana că vor naşte pe Maica Domnului, pe Fecioara Maria. El vesteşte preotului Zaharia, pe când era în Templul din Ierusalim, că, deşi aflat la bătrâneţe, împreună cu Elisabeta, femeia sa, vor avea un fiu, pe Sfântul Ioan Înaintemergătorul şi Botezătorul Domnului.
În poveștile populare Arhanghelul Mihail i se alătură de multe ori Sfântului Ilie, atunci când acesta tună şi trăsneşte sau orânduieşte grindină, cu tunul. Tradiția mai spune că el ţine şi ciuma în frâu, la fel ca Sfântul Haralambie.
Pentru că atât Sfântul Mihail, cât şi Sfântul Gavriil sunt văzuţi că păzitori ai oamenilor de la naştere până la moarte, în credinţa populară se spune că ziua de 8 noiembrie este cea mai nimerită pentru a aprinde o lumânare, pentru a fi călăuzit spre Rai în viaţa de Apoi. Această, pentru că, potrivit folclorului, cei doi sfinţi participă şi la Judecata de Apoi.
Sfinții Arhangheli Mihail și Gavriil sunt îngerii cei mai cunoscuți nouă și apar foarte des în textele Sfintei Scripturi. De aceea, trebuie să ne rugăm să ne fie alături în cele ce ne sunt de folos, căci Sfinții Arhangheli Mihail și Gavriil, împreună cu toate cetele îngerești sunt apărători ai noștri.
Brîndușa Dediu