„Aici e taina vieţii: în lumină şi iubire. În lumină priveşti lumea, în iubire o îmbrăţişezi, înaintezi spre lume. Căci, repet, întreaga mea făptură aşa este construită, ca să merg către altul. Trebuie să mă cunosc pe mine; tragedia însă, este că nu ne cunoaştem pe noi înşine. Dacă ne-am analiza mai adânc am descoperi că nu ne putem regăsi decât în Hristos. Atunci am avea o schimbare adâncă a fiinţei noastre şi egocentrismul nostru ar dispărea. Orientându-ne neîncetat în adevăr, lumină şi iubire divină, noi am fi, pe de o parte salvaţi şi, mai mult, am gusta viaţa, adevărul ei viu, etern, nemuritor.” – Părintele Constantin Galeriu
Pentru enoriaşii Parohiei „Sfinții Voievozi” – Săvinești a fost organizată duminică, 13 noiembrie 2016, o procesiune dedicată Duminicii a XXV-a după Rusalii, ziua Samariteanului Milostiv. Zi deosebit de specială şi pentru Centrul de servicii sociale ,,Samariteanul Milostiv”, care aparţine Parohiei „Sfinții Voievozi”. În toate bisericile ortodoxe s-a citit pericopa evanghelică de la Luca, capitolul X, versetele de la 25 la 37, în care ni se prezintă Pilda Samarineanului Milostiv. Această parabolă dă răspuns, printr-o povestioară alegorică, la întrebarea „Cine este aproapele meu?” şi îndeamnă la iubire de semeni, de oameni în general, ceea ce înseamnă şi dragostea faţă de Dumnezeu. Îndemnul la binefacere, la compasiune, la milă şi la iubirea aproapelui sunt direct exprimate în această pildă şi în toate învăţăturile Sfintei Scripturi.
Sfânta Liturghie a fost oficiată de către părintele paroh Petru Munteanu care a adresat un cuvânt celor prezenţi, în care a dorit să mulţumească credincioşilor: „S-au adunat şi s-au strâns în buchetul activităţilor, datorită dumneavoastră, multe zâmbete, multe lacrimi au fost şterse de pe obraji, multe inimi au fost îmbărbătate şi în numele acestora vă mulţumesc! Şi dorim ca să avem activitatea aceasta în continuare, tot la fel, cu credinţă şi cu rugăciune către Bunul Dumnezeu. Vom face această procesiune astăzi, vă invit să nu plecaţi, să vedeţi Şcoala Veche care este un loc frumos, pentru copilării frumoase, care a creat generaţii şi generaţii de săvineşteni de seamă şi să vedeţi cum s-a reaşezat spaţiul.
După Sfânta Liturghie a avut loc o ceremonie religioasă în timpul căreia credincioșii au mers alături de părintele Petru Munteanu în procesiune, către sediul Centrului de servicii sociale „Samariteanul Milostiv” (Şcoala Veche), intonând cântece religioase.
Părintele Petru Munteanu, împreună cu credincioşii, a înconjurat şcoala, a stropit încăperile cu aghiasmă, după care participanţii au fost invitaţi să se delecteze cu delicioase prăjituri.
„Îi mulţumim părintelui Munteanu pentru tot ceea ce a făcut şi tot ceea ce face pentru ca, aici, să se desfăşoare activităţi frumoase şi benefice pentru oamenii din comună şi nu numai. Mulţumim şi personalului care s-a dedicat şi se dedică în continuare acestor activităţi. În primul rând trebuie să îi mulţumim Bunului Dumnezeu că ne-a dat un asemena preot, să mulţumim preotului pentru că se dăruieşte pentru noi şi pentru activităţile care au loc în clădirea Şcolii Vechi. Să nu uităm de Centrul social-educativ «Popasul Iubirii Milosive» unde iau masa mulţi copii din familii defavorizate. Ne face plăcere să îl avem în mijlocul nostru, aşa cum şi părintele se bucură, probabil, când şi noi suntem alături de dânsul. Nimic nu este posibil nici fără părintele, dar nici fără noi, aşa că e bine să facem un tot unitar. Părinte paroh, vă mulţumim, vă urăm sănătate multă, har şi dar de la Bunul Dumnezeu şi să trăiţi mulţi şi fericiţi ani!”, a menţionat domnul Constantin Chele, epitrop în cadrul parohiei.
Ani de zile clădirea Şcolii Vechi nu a avut utilitate, ajungând într-o stare gravă de degradare. S-a reuşit cu mare efort renovarea parţială a clădirii, cu scopul de a înfiinţa un centru comunitar, în care să se deruleze activităţi sociale, educative şi culturale pentru persoanele de toate vârstele din comună. În cadrul Centrului de servicii sociale „Samariteanul Milostiv” se derulează activităţi încă din anul 2013, actual aici desfăşurându-şi activitatea redacţiile revistei online Jurnal Spiritual (www.jurnalspiritual.eu), Buletinului Parohial „Hai cu noi”, radioului pentru copii Radio Ciufulici, Radioului Jurnal Spiritual şi nu numai.
„Cu ocazia zilei Centrului de servicii sociale «Samariteanul Milostiv» am avut ocazia să particip la acest frumos eveniment, în cadrul căruia au fost prezentate principalele activități realizate de către voluntarii acestuia de-a lungul anului 2016. Invitații noștri au fost plăcut impresionați de proiectele derulate, având ocazia de asemenea să își reamintească momentele petrecute ca elevi în cadrul Școlii Vechi și nu numai. Oaspeţii au avut prilejul să viziteze și camera dedicată activității Radio Jurnal Spiritual și Radio Ciufulici, reprezentantul nostru media, Brîndușa Dediu, povestindu-le despre activitatea realizată de către voluntari în cadrul acestui departament. A fost o zi interesantă și plină de emoții atât pentru noi cât și pentru cei prezenți”, a declarat Simona Gherasim, coordonator proiecte social-educative în cadrul Fundaţiei Împreună pentru Solidaritate Socială.
Toţi cei prezenţi au fost bucuroşi de procesiune, dar emoţiile i-au cuprins pe cei care cândva au fost elevi ai Şcolii Vechi, aducându-şi aminte cu bucurie de clipele frumoase trăite la şcoală. Spre exemplu, la data de 24 ianuarie, în fiecare recreaţie, dansau Hora Unirii, îngrijeau grădina de zarzavat din spatele şcolii, primeau mustrare în careu, în cazul în care erau indisciplinaţi şi multe alte întâmplări.
Deja devenită tradiţie, întâlnirea din Duminica Samariteanului Milostiv ne ajută, nu doar să înţelegem valoarea pe care Dumnezeu o acordă milostivirii şi ajutorării semenului, indiferent de originea sau identitatea acestuia, ci să punem în aplicare toate cele învăţate.
Corina Băhneanu