Duminică, 27 noiembrie 2016, o delegaţie formată din opt persoane, şapte veterani de război şi reprezentantul Tinerilor Români Basarabeni din Republica Moldova, a poposit pe plaiurile săvineştene. Delegaţia se află în România pentru a participa la festivităţile ce vor avea loc la data de 1 decembrie la Alba Iulia şi este alcătuită din: Adrian Iosub – Locotenent colonel în rezervă, (Cavaler al Ordinului Ştefan cel Mare), Victor Iachimov – Maior în retragere, (Ordinul Credinţa Patriei), Alex Buzuc – Maior în rezervă, (Ordinul Credinţa Patriei), Mihai Vozian – Căpitan în retragere, (Medalia Vulturul de Aur), Boris Dunoi – Plutonier în rezervă, (Medalia Vulturul de Aur), Costică Vozian – Plutonier în rezervă, (Medalia Vulturul de Aur), Anatol Dunoi – Plutonier în retragere, (Medalia Vulturul de Aur), Buzuc Ştefan Nicu – reprezentantul Tinerilor Basarabeni Români.
Călătoria în România început cu o vizită la Mănăstirea Putna, unde un sobor de preoţi a sfinţit drapelul ce i-a susţinut în lupta din 1992, când s-au dus lupte pentru apărarea satelor moldoveneşti de pe malul Nistrului. Ulterior au poposit şi la Parohia „Sfinţii Voievozi” din Săvineşti, au asistat la Sfânta Liturghie, oficiată de părintele paroh Petru Munteanu împreună cu ierodiaconul Calinic Savin, de la Catedrala Arhiepiscopală „Sfinţii Apostoli Petru şi Pavel” din Constanţa.
La finalul Sfintei Liturghii, domnul Daniel Horciu, primarul comunei Săvineşti, a dorit să adreseze câteva cuvinte celor prezenţi: „Este o zi şi un moment emoţionant pentru noi, emoţie dată de prezenţa în mijlocul nostru a delegaţiei de veterani din Republica Moldova. Aş vrea să îi asigurăm de cinstirea, iubirea şi preţuirea noastră şi totodată să le transmitem că noi, cei din comuna Săvineşti, suntem doritori de unire cu ţara soră, unire care sperăm să fie înfăptuită într-un timp cât mai scurt. În acest an am semnat, în calitate de primar al comunei Săvineşti, un acord de parteneriat cu o comună care are nume extraordinar de frumos, Badicul Moldovenesc, iar anul viitor împreună cu părintele şi o delegaţie din comună o să mergem în localitate pentru a perfecta ceea ce înseamnă partea legală pentru realizarea înfrăţirii dintre comunele noastre.”
Liderul grupului de oaspeţi, domnul Adrian Iosub, a dorit să mulţumească pentru primire şi a dorit să amintească cât de important este să preţuim simbolurile poporului român: „ Vreau să încep cu aşa cuvânt: mulţumesc şi o să termin tot cu mulţumesc, nu numai simbolic, dar un mulţumesc din tot sufletul. Vă rog să ne scuzaţi că suntem suri la cap, puţin betegi, dar credeţi-ne că am fost şi tineri în `92 şi arătam cu mult mai frumos, dar sufletul ne-a rămas acelaşi. Dacă aţi aflat ceva despre războiul din `92, să ştiţi că a fost un război crunt, scurt şi s-a început pentru limbă, neam şi tricolor. Mai ales pentru limbă se ducea lupta atunci şi se duce până acum. Să-i iertaţi pe basarabenii care vorbesc stâlcit, chiar dacă am fost decapitaţi, trădaţi, omorâţi, noi totuşi ne-am păstrat limba. Ne deosebim de toţi ceilalţi numai prin limbă. Aici sunteţi fericiţi că nimeni nu v-aspreşte, dar dacă ai merge la Tighina sau la Chişinău, care e capitala actuală a Basarabiei, ai auzi mereu: <<vorbeşte omeneşte>>, <<eu nu înţeleg>>, <<termină cu vorba ta păsărească>>. Acestea sunt injurii în neamul nostru şi lupta continuă. Eu mulţumesc celor pe care astăzi am avut onoarea să-i cunoaştem şi cu dumneavoastră împreună, în numele camarazilor mei de luptă, să vă spun încă o dată un mulţumesc mare, Dumnezeu să vă aibă în pace, ne mândrim şi mândriţi-vă şi`neavoastră că suntem un neam de români. ”
Credincioşii prezenţi au fost impresionaţi de prezenţa, bucuria invitaţilor de a face cunoscută dorinţa lor de a apăra limba, drapelul şi neamul. Membrii grupului au arătat cu mare încântare drapelul ce i-a mânat în luptă, îl păstrează cu sfinţenie de peste 25 de ani şi au expus dorinţa dumnealor de a-l încredinţa unui muzeu, alături de o descriere reprezentativă, pentru a putea fi văzut de toţi iubitorii de neam.
„Noi suntem sufletişti şi ne adunăm la nevoie, când este un necaz, la o nevoie nu o să vedeţi un săvineştean să fie retras, toţi sunt împreună. (…) Suntem o comună de oameni disciplinaţi şi credincioşi, în care ne dorim să vă avem oaspeţi oricând, în mijlocul nostru. Oricând aveţi drum poposiţi la noi şi veţi găsi ospeţie şi inimi calde, bune şi prieteneşti care să vă îmbrăţişeze. Vă mulţumim că aţi venit în mijlocul nostru! ”, a dorit să precizeze părintele Petru Munteanu.
Părintele Munteanu i-a invitat pe membrii delegaţiei la Centrul social-educativ „Popasul Iubirii Milostive”, care aparţine Parohiei „Sfinţii Voievozi”, au luat masa de prânz împreună cu voluntarii şi le-a fost prezentat Atelierul protejat „Sf. Parascheva”, unde se lucrează frumoase obiecte în stil tradiţional: ii, traise brodate, semne de carte, obiecte de decor brodate.
Ghidul şi îndrumătorul grupului pe perioada scurtei vizite în România, domnul Crin Oglage, enoriaş al parohiei, a dorit să spună câteva cuvinte: „Este o zi mare pentru comuna Săvineşti, să aibă în mijlocul ei fraţii noştri de peste Prut. Mai presus de disputele politice de ambele părţi, inimile noastre de români bat pentru aceeaşi ţară. De aceea fraţi români de peste Prut vă mulţumim că aţi venit acasă, vă mulţumim că ne călcaţi pragul comunei cu steagul biruinţei românilor şi vă rugăm să ne reprezentaţi şi pe noi la marea sărbătoare de pe 1 decembrie, de la Alba Iulia. Mulţumim din toată inima! Mulţumim părintelui Petru Munteanu pentru primirea făcută din toată inima, mulţumim domnului primar Daniel Horciu!”
Întâlnirea de duminică s-a încheiat cu promisiunea ca în următoarea zi grupul să meargă la o întâlnire cu oficialităţile locale.
Luni, 28 noiembrie 2016, membrii delegaţiei alături de părintele Petru Munteanu şi domnul primar Daniel Horciu au mers la o întâlnire cu doamna prefect Niculina Dobrilă şi domnul subprefect Iulian Jugan la Consiliul Judeţean Neamţ.
„Ne bucură vizita dumneavoastră la instituţia noastră şi mai ales motivul pentru care sunteţi în România, acela de a vă prinde în Hora Unirii de la Alba Iulia. Vă dorim să ajungeţi cu bine acolo şi să nu uitaţi să păstraţi vie memoria şi onoarea celor care şi-au jertfit viaţa pentru idealurile naţionale ale ambelor state. De asemenea, vă doresc sănătate, putere, să vă implicaţi în viaţa societăţii şi să faceţi şi de acum înainte lucruri bune, atât pentru binele dumneavoastră cât şi al generaţiilor viitoare” a relatat prefectul Niculina Dobrilă.
La rândul lui, domnul Iulian Jugan l-a felicitat pe părintele Petru Munteanu pentru perseverenţa cu care, de ani de zile, prin acţiunile întreprinse păstrează vii relaţiile cu fraţii de peste Prut.
Delegaţia a mers şi la o scurtă întâlnire cu domnul Dragoş Chitic, primarul Municipiului Piatra Neamţ, care a felicitat iniţiativa grupului oaspete: „Fiecare popor își alege ziua naţională, în ziua în care a avut loc cel mai important eveniment din istoria acelui popor, astfel 1 decembrie 1918 este cel mai important eveniment şi este evenimentul care, iată, a făcut România Mare. Acolo e România, în Republica Moldova, nu poate să fie altceva, dumneavoastră vorbiţi limba română, localităţile au denumiri româneşti, oamenii de acolo gândesc româneşte, avem o istorie în urmă, comună. (…) Istoria va face dreptate până la urmă, pentru că noi asta vrem dreptate. (…) Vă felicit pentru curajul pe care îl aveţi, pentru că vă cred că un vă este uşor să faceţi lucrul acesta şi tineţi-o tot aşa! ”
Vizita pe tărâmurile nemţene a celor din Basarabia s-a încheiat cu promisiunea că legătura creată va fi păstrată şi că îşi doresc ca şi gazdele să descopere locurile deosebite, încărcate de istorie din zona Nistrului.
Corina Băhneanu