Spre finalul anului, toată lumea se pregăteşte pentru Sărbătoarea Naşterii Domnului. Naşterea Domnului – Crăciunul este primul praznic împărătesc cu dată fixă. Sărbătoarea aceasta marchează naşterea Mântuitorului şi este sărbătorită de către creştinii din întreaga lume în fiecare an, pe 25 decembrie. Acest moment marchează naşterea trupească a Mântuitorului nostru Iisus Hristos şi prima sărbatoare creştină a Mântuitorului.
Naşterea lui Iisus Hristos este un moment de mare bucurie pentru oamenii credincioşi, pentru că se împlineşte o promisiune veche făcută de Dumnezeu oamenilor, că-l va trimite pe pământ pe Mesia să mântuiască lumea. Bucuria este exprimată şi astăzi ca şi în vechime prin colindele care se cântă de Crăciun şi înainte de sărbătoare. Ele spun în diverse forme cântate acelaşi lucru că Dumnezeu vine printre oameni ca să facă lumea mai bună.
Voluntarii Centrului de servicii sociale „Samariteanul Milostiv” din Săvinești, care aparține de Parohia „Sfinţii Voievozi” din Săvinești și este coordonat de părintele paroh Petru Munteanu, au primit joi, 8 decembrie 2016, vizita unui grup de femei de la Penitenciarul Bacău, însoțite de părintele capelan Daniel Maşala.
Grupul a poposit şi în studioul Radio Jurnal Spiritual, unde au înregistrat colindele învăţate şi repetate cu mult drag. O dată ajuns la noi, am dorit să aflăm şi impresiile părintelui Daniel Maşala despre activitatea desfăşurată: „Participăm la slujbe, duminica şi în sărbători, ne mai spovedim când vrem să ne apropiem mai mult de Dumnezeu şi să ne uşurăm sufletul de păcate, de greşeli şi încercăm să participăm la activităţile care se desfăşoară în penitenciar. Să schimbăm în noi percepţia despre ceea ce am greşit, despre ceea ce am făcut, despre ceea ce vrem să facem în continuare cu viaţa noastră, că asta este important, să depăşim acest impas, această problemă care a apărut în viaţa noastră, pe care am creat-o şi să privim cu mult optimism spre viitor. Nu trebuie să rămânem închistaţi, mereu cu greutatea aceasta pe umerii noştri, trebuie să învăţăm din greşeli, pentru că omul cât trăieşte învaţă. Sper că această experienţă prin care trec cei care ajung în penitenciar să le fie de folos şi să nu mai ajungă la noi decât să ne viziteze, să ne mai întrebe de sănătate sau să facă o faptă bună, să caute o personă care nu primeşte vizite. Încercăm să facem cât mai multe ieşiri în comunitate, prin care să vedem cum este lumea pe afară, să reluăm discuţia, dialogul cu cei din comunitate, din parohie. Am plecat să colindăm, aşa de dimineaţă am luat-o din loc, am făcut ceva pregătire, asta însemnând că fete au intrat în această atmosferă de pace, de linişte, de ceea ce aduce Naşterea Domnului în noaptea sfântă de Crăciun. Gândul nostru este un gând de bunătate faţă de toţi, aşa cum Dumnezeu a fost bun cu noi şi L-a trimis pe unicul său fiu, pe Mântuitorul Iisus Hristos, ca să ne mântuiască, să i-a păcatele noastre şi să le răstignească pe sfânta cruce, să ne curăţească de toate relele noastre. Să încercăm să fim buni în această perioadă cu cei din jur şi să dăruim, nu neapărat ceva material, dar mai ales să ne dăruim unul altuia bunătatea, dragostea şi ajutorul. Dacă suntem împăcaţi şi liniştiţi ne apropiem mai mult unii de ceilalţi, putem să ne înţelegem, putem să ne acceptăm şi atunci dispare duşmănia şi ura. ”
În semn de recunoştinţă şi mulţumire, doamnele din Penitenciarul Bacău au pregătit recitalul de colinde şi au adus un dar special, foarte frumos, pentru părintele Petru Munteanu, şi anume un brăduleţ confecţionat din hărtie colorată.
Doamnele prezente au fost rugate să spună câteve cuvinte, să transmită un gând bun colegelor:
„Să aveţi multă răbdare, să fiţi mai înţelegătoare şi mai bune! Multă sănătate familiilor voastre şi să aveţi speranţă, greul începe să se îndepărteze şi ne apropiem de lumina libertăţii! ”
„Multă sănătate, răbdare şi putere! De aici vom ieşi, să avem speranţă, ne este greu, dar o să ne fie şi bine. ”
Vizita a fost plăcută, emoţionantă, iar această primă ceată de colindători a dat startul perioadei cele mai frumoase din an, plină de veselie, bucurie, fapte bune, înţelegere şi compasiune.
Corina Băhneanu