Centrul social – educativ ”Popasul Iubirii Milostive”, care aparține de Parohia ”Sfinții Voievozi” din Săvinești, a găzduit, joi, 30 octombrie 2014, un nou popas sufletesc din cadrul proiectului ”Cartea Vie„.
Doamna Elena Cristudor a fost invitata acestei întâlniri, care a venit însoțită de doamna Florica Bucșă, pe care le unește o frumoasă prietenie de 21 de ani.
Părintele Petru Munteanu, pr. paroh al Parohiei ”Sfinții Voievozi” din Săvinești, a mulțumit doamnei Elena Cristudor pentru că a acceptat să participe la una dintre întâlnirile ”Cartea Vie”. ”Invitata noastră din această seară vine de la Bacău și este o prietenă a parohiei noastre, doamna Cristudor. Are o profesie publică, soție, mamă a doi copii, care a venit în mijlocul nostru pentru a ne da câteva sfaturi, îndrumări, pentru că noi, dacă ne apropiem în viață de cei care dezvoltă activități frumoase sau au realizări deosebite, avem ce să învățăm de la ei și cu cât cunoaștem mai mult, cu atât ne este și nouă de folos. Conform zicalei: ”Spune-mi cu cine te însoțești ca îți spun cine ești”, trebuie să ne însoțim cu oamenii buni, avem astfel șansa să ne transformăm în oameni buni. Îi mulțumim doamnei Cristudor că a venit astăzi în mijlocul nostru pentru a ne împărtăși din experiența sa”.
Cu o educație aleasă și cu o frumoasă experiență de viață, doamna Cristudor le-a povestit celor prezenți viața sa, anii copilăriei, perioadă de care ne amintim cu drag fiecare dintre noi.
”M-am gândit să vorbim despre societate în sine, cine reprezintă societatea, de fapt, societatea suntem noi, oamenii. Oamenii, ca să poată evolua, ca să aibă o ținută în existența lor, ar trebui să aibă câteva principii de viață după care să își coordoneze activitatea și ceea ce fac dar și ceea ce urmează să facă de-a lungul vieții lor. Într-o societate, fiecare are o educație într-un anumit domeniu și nu ne referim doar la pregătirea profesională, ci și la partea de religie, la cei șapte ani de acasă, la tot ce înseamnă educație. Întâlnirile, ca cea din această seară, de la Centrul social – educativ ”Popasul Iubirii Milostive” din Săvinești, sunt sub denumirea de ”Cartea Vie”, totodată, m-am gândit că fiecare om al societății are cartea lui vie. Ce înseamnă această carte vie, înseamnă atâtea pagini pe cât de stufoasă este viața și activitatea lui. Unii au perioade mai frumoase, alții au perioade mai triste, dar toate fac parte din viață și fiecare, probabil, la rândul nostru, am putea scrie o carte a vieții noastre care să ne reprezinte și să ne urmeze în perspectivă”, a menționat doamna Elena Cristudor celor prezenți la eveniment.
În ceea ce priveşte mediul şi educaţia, părinţii au o influenţă majoră în viața copilului, mediul familial fiind primul care stimulează şi asigură dezvoltarea copilului. Educaţia este cel mai important factor al dezvoltării umane, favorizează dezvoltarea mentală (memoria, gândirea, imaginaţia, motivaţia etc.).
Motivată de la vârsta copilăriei de către mama sa, în ceea ce privește educația, doamna Cristudor a continuat: ”Provin dintr-o familie cu cinci copiii, am muncit din greu, dar am învățat foarte mult. Pe vremea mea se oferea șansa de studia la un liceu, aveam alte posibilități. Mama ne spunea mereu, ”Învățați, voi nu aveți altceva de făcut”, chiar dacă nu aveam posibilitățile de informare existente în ziua de astăzi, atât copiii cât și părinții puneau mare accent pe pregătirea copiilor. La școală, pe vremea lui Ceaușescu, fiecare credea în felul lui, fiecare spunea o rugăciune. Și acești copii, prezenți în această sală, dar și părinţii lor, trebuie să conștientizeze că li se oferă o șansă și niște condiții, prin proiectele pe care le desfășurați la centru, pentru a putea să-și ducă la bun sfârșit o pregătire, pentru a putea merge mai departe, să-și facă o calificare, ca mai târziu, în viață, să poată să-și obțină singuri cele necesare unei existențe decente. Educația ne cultivă caracterul”.
Educaţia este o cultură a caracterului, o obişnuinţă contra naturii, dar şi singura care-i distinge pe oameni. Este o artă, care face să treacă conştientul în subconştient, este un fapt al şcolii, şi al unei virtuţi, pe care o porţi cu tine.