„Sfinţii Părinţi Ioachim şi Ana au avut o binecuvântare deosebită de la Dumnezeu ca, la adânci bătrâneţi, ca urmare a posturilor şi rugăciunilor neîncetate, să primească un dar, şi anume naşterea Maicii Domnului. Sfinţii Ioachim şi Ana sunt prăznuiţi în calendarul nostru pe 9 septembrie, imediat după sărbătoarea Naşterii Maicii Domnului. Sfinţii Părinţi Ioachim şi Ana ne arată că, dacă omul are credinţă puternică şi dorinţă fierbinte să primească un dar de la Dumnezeu, Dumnezeu ascultă rugăciunea stăruitoare şi fierbinte, însoţită de post şi milostenie.“ Preafericitul Părinte Patriarh Daniel.
În prima zi de după prăznuirea Naşterii Maicii Domnului, marţi, 9 septembrie, Sfânta noastră Biserică a rânduit slăvita pomenire a Sfinţilor Ioachim şi Ana, părinţii după trup ai Preacuratei Fecioare.
O sărbătoare plină de încărcătură duhovnicească, în cinstea căreia zeci de credincioşi din comuna Săvinești au trecut pragul sfintei biserici construită în cimitirul din comună. În chip deosebit, praznicul a fost așteptat cu bucurie de obștea săvineșteană, a căror capelă și-a sărbătorit hramul.
Sfânta Liturghie a fost oficiată de un sobor de preoți, de la parohiile din Săvinești și anume, părintele paroh Petru Munteanu de la Parohia ”Sfinții Voievozi”, părintele paroh Constantin Lupu de la Parohia ”Sf. Muc. Dimitrie” și părintele paroh Iulian Grigoraș de la Parohia ”Sf. Înviere”.
După citirea pericopei evanghelice, părintele paroh Petru Munteanu a adresat un cuvânt de învățătură celor prezenți la slujbă, iar în deschiderea predicii a amintit istoria capelei din Săvinești.
”Mulțumim Bunului Dumnezeu, care ne-a ajutat astăzi să ajungem la o zi mare și sfântă a comunei noastre. În inima comunei străjuiește de ani de zile, de zeci de ani, o bisericuță mică și modestă, așa cum a fost în istorie viața românilor și a strămoșilor noștri. În jurul ei s-au adunat, încetul cu încetul mormintele celor dragi ai noștri, care au plecat dintre noi și ne-au lăsat iubirea lor nouă, care ne-au adunat astăzi, aici, împreună”, și-a început predica părintele Petru Munteanu.
În continuarea cuvântului de învățătură părintele Munteanu a tâlcuit pericopa evanghelică, menționându-le credincioșilor: ”Se spune în Sfânta Evanghelie că Mântuitorul a spus ”Nimeni nu aprinde o lumină și o pune sub obroc”. Cuvântul acesta lumină în limba latină se cheamă lumen și de la acest cuvânt de lumină sau lumen poporul nostru, din ginta latină a luat cuvântul de lume, deci lumea și numele de lume vine de la lumină, iar lumina este rea? Lumina este bună. Tot Sfânta Evanghelie ne amintește de lumea și lumina care vine de la Hristos, Lumina vieții noastre. Ne îndeamnă Sfânta Evanghelie ca să avem grijă cu darurile care Dumnezeu Lumina lumii, ni Le-a dat nouă, pentru că ni se atrage atenția astăzi că ”Celui care are i se va mai da, iar celui care nu are i se va lua și ceea ce are”, spune Sfânta Evanghelie. Învățătura strămoșilor noștri spune așa: că omului nemulțumit Dumnezeu îi ia darul. Iată, astăzi ne-am adunat la sfânta slujbă cu recunoștință și mulțumire pentru ca darurile noastre să se înmulțească, astăzi, cei ce poartă numele dumnezeieştilor Părinți Ioachim și Ana s-au adunat tot cu recunoștință aici, astăzi ne-am adunat cu recunoștință în jurul celor dragi, care au plecat din mijlocul nostru și în starea de recunoștință omul devine fericit, pentru că darurile lui se înmulțesc”.
Aflată printre pelerinii prezenți la mormintele celor dragi, doamna Geta Roman, enoriașă a Parohiei ”Sfinții Voievozi”, a stat de vorbă cu noi și ne-a prezentat în câteva cuvinte povestea capelei din cimitirul săvineștean.
”Înainte era o capelă din scândură, iar aici doar se trăgea clopotul când cel adormit întru Domnul venea la groapă. În anul 1986 s-a cumpărat teren, pentru că cimitirul trebuia mărit, și s-a construit capela care o vedeți astăzi. În anul 1987 a avut loc sfinţirea capelei și a avut loc o slujbă arhierească foarte frumoasă. De atunci, rând pe rând, au început să-și găsească locul cei adormiți din comunitatea noastră. Sunt anumite zile de sărbătoare, Moșii de vară, Moșii de iarnă, ziua Sfinților Părinți Ioachim și Ana, trei zile importante pentru cei adormiți întru Domnul, este ziua lor, pomenirea tuturor celor adormiți din acest cimitir și atunci se adună toată comuna Săvinești, toți cei care au rude, prieteni înmormântați aici. Totodată, la aceste zile de sărbătoare ne întâlnim, comunicăm, ne amintim de vremurile frumoase petrecute cu cei răposați, iar asta ne face foarte bine. După slujbă, prăznuim acasă cu toate neamurile și cu toți vecinii, sunt momente frumoase”, ne-a povestit doamna Geta Roman, care stătea la căpătâiul mormântului soțului și al tatălui socru.
După cum s-a mai menționat în Parohia ”Sfinții Voievozi” din Săvinești sunt construite 26 de troițe care poartă numele Sfinților. La data de 9 septembrie, de ziua Sfinților Părinți Ioachim și Ana, își sărbătoresc hramul 3 dintre ele. Loc de rugăciune și popas duhovnicesc, acestea au fost construite de familii credincioase, care au dorit să ofere un spațiu de rugăciune pentru toți trecătorii din zonă.
”Astăzi suntem adunați la una dintre cele mai frumoase troițe ale parohiei noastre. Dumneavoastră și ctitorii care o îngrijiți, dintr-o dragoste pentru Sfinții și dumnezeieștii Părinți Ioachim și Ana, ați ridicat aici loc de închinăciune. Terenul acesta donat de o familie binecuvântată de Dumnezeu, pe care este construită troița și îngrijită de dumneavoastră nu mai este a lor, ci este a noastră, a tuturor, după cum biserica ridicată nu este a mea, ci este a tuturor”, a subliniat părintele Petru Munteanu în cuvântul rostit la una dintre troiţe.
Părinții Maicii Domnului și-au dorit un copil toată viața
Drepții Ioachim și Ana, părinții Fecioarei Maria, erau oameni foarte religioși. Ei s-au căsătorit la Nazaret, iar după cincizeci de ani de căsătorie, cei doi soți nu aveau un copil, dar trăiau cu speranța că Dumnezeu le va binecuvânta casa cu un prunc. Ioachim și Ana trăiau în credință față de Dumnezeu și duceau o viață cumpătată. Deși se numărau printre familiile înstărite, duceau un trai modest și doar o mică parte din venitul lor era folosit pentru traiul zilnic. în același timp, Ioachim și Ana dăruiau săracilor o treime din venitul lor și o altă treime o donau Templului din Ierusalim.
Cei doi soți și-au dorit toată viața ca Dumnezeu să le binecuvânteze casa cu un copil, dar dorința lor, multă vreme, nu s-a împlinit. Totuși, fiind oameni cu credință în Dumnezeu, Drepții Părinți și-au pus speranța că Părintele ceresc are să le asculte rugăciunile.
După rugăciunile rostite de Ioachim și Ana, Arhanghelul Gavriil s-a arătat celor doi soți și le-a spus că rugăciunea lor a fost ascultată de Tatăl ceresc și ei vor avea un prunc ce se va numi Maria. Îngerul le-a mai spus că fiica lor va fi binecuvântată și prin intermediul ei toate neamurile se vor binecuvânta. După aflarea veștii, Ana a promis că acel copil va fi închinat lui Dumnezeu, ca acesta să slujească în biserică Slavei Sale.
Brîndușa Dediu